10 muziekfilms die je absoluut niet mag missen

Muziekliefhebbers, opgelet! Heb jij zin in een goede film met muziek, maar weet je even niet wat je moet kijken? Lees dan gauw verder. Wij zetten in dit artikel 10 muziekfilms die absolute aanraders zijn voor je op een rijtje. Van musicals tot biopics over bekende zangers, je vindt het hier allemaal.

10x Muziekfilms om snel te zien

10. Spinning Gold (2023)

De eerste muzikale film die je zeker eens moet bekijken, is Spinning Gold. Centraal staat de meest succesvolle platenmaatschappij aller tijden, Casablanca Records. Zij brachten onder meer muziek van Donna Summer, Gladys Knight en KISS aan de man. Oprichter Neil Bogart herschreef hiermee de muziekgeschiedenis voorgoed. Hoe dit allemaal gebeurde, zie je in deze film met onder meer Wiz Khalifa, Jason Derulo en Tayla Parx in de hoofdrollen.

9. CODA (2021)

Dat CODA een echte aanrader is, weet je al als je de prijzenkast ziet. Zo ging de film met maar liefst drie gouden Oscar-beeldjes naar huis. Het muzikale verhaal draait om een kind van dove ouders dat heel graag professionele zangeres zou willen worden. Terwijl ze wanhopig het bedrijf van haar familie probeert te redden, gaat ze ook haar eigen dromen achterna. CODA geschreven en geregisseerd door Sian Heder (Orange Is the New Black) en heeft een hoofdrol voor Emilia Jones (Locke & Key).

8. Walk the Line (2005)

In Walk the Line staat country-legende Johnny Cash (gespeeld door Joaquin Phoenix) centraal. De film zoomt vooral in op zijn jonge jaren, waardoor de echte muziekliefhebber direct een uniek inkijkje krijgt in de muziekwereld van de jaren 50. Belangrijk onderwerp is de liefdesrelatie die Johnny Cash had met June Cartes (Reese Witherspoon). Zij is Johnny’s hele leven een grote inspiratiebron geweest, ondanks dat de twee heel lang niet samen konden zijn omdat ze met anderen getrouwd waren.

7. Yesterday (2019)

Fan van The Beatles? Dan mag Yesterday zeker niet op je kijklijst ontbreken. De film is een heerlijke romantische komedie en een ode aan de legendarische band in één. Het hoofdpersonage is aspirant-zanger Jack Malik. Hij baalt ervan dat zijn muziekcarrière maar niet van de grond wil komen, dus als hij tijdens een gigantische stroomstoring een ongeluk krijgt en wakker wordt in een wereld waarin niemand The Beatles kent pakt hij natuurlijk zijn kans. Hij wordt in één klap de beste muzikant ter wereld, maar hoe lang kan hij hierover blijven liegen? Ook leuk: er is een klein rolletje weggelegd voor Ed Sheeran.

6. Mean Girls (2024)

Mean Girls is in musicalvorm gegoten en dat moet de echte muziekliefhebber natuurlijk zien. Het iconische verhaal wordt afgewisseld met liedjes, onder meer vertolkt door bekende zangeres Reneé Rapp. De film verscheen dit jaar op het witte doek en is hiermee de nieuwste titel in het rijtje. Ken je het verhaal niet? Het draait om de 16-jarige Cady Heron, die op een nieuwe school terechtkomt. Ze doet er alles aan om populair te zijn en zich aan te sluiten bij de ‘mean girls’, ook wel bekend als The Plastics.

5. Soul (2020)

Ook animatiefilms kunnen muzikaal zijn, zo bewijst Soul. Hierin wordt het verhaal verteld van Joe Gardner (een stemrol van Jamie Foxx), die als muziekdocent op een middelbare school werkt. Eigenlijk ambieert hij een carrière als jazzmuzikant, maar stiekem heeft hij die droom al een beetje opgegeven. Na een ongeluk komt hij terecht in het ‘hiervoormaals’, waar hij de kans krijgt om zijn leven op aarde te overdenken.

4. The High Note (2020)

Dakota Johnson is Maggie Sherwoode, een vrouw die van haar passie voor muziek haar beroep wil maken. Het liefst zou ze namelijk producent worden, maar nu moet ze het doen met een baantje als de assistente van een bekende zangeres. Als ze een talentvolle zanger ontmoet en dankzij een klein leugentje zijn nieuwe album mag produceren, werkt ze zichzelf in de nesten. Deze film biedt een interessant inkijkje achter de schermen van de muziekwereld.

3. Tár (2022)

Maestro, muziek! Lydia Tár is een wereldberoemde dirigent van een groot Duits symfonieorkest. Haar doel om de perfecte uitvoering neer te zetten komt haar steeds meer in de weg te zitten. Het leven van Tár komt dan ook op zijn kop te staan als er allerlei beschuldigingen opduiken. Deze muziekfilm heeft een hoofdrol van Cate Blanchett en zij wist met deze rol hoge ogen te gooien. Tár sleepte dan ook meerdere Oscarnominaties in de wacht.

2. Blinded by the Light (2019)

Grote fans van Bruce Springsteen mogen Blinded by the Light niet missen. De film volgt het leven van de Pakistaanse tiener Javid in het Groot-Brittannië van de jaren 80. Als hij een cassettebandje met muziek van de iconische zanger vindt, ontwikkelt hij snel een allesoverheersende fascinatie. Zijn connectie met de liedjes zorgt ervoor dat hij zichzelf en zijn naasten beter leert kennen.

1. Greatest Days (2023)

We sluiten af met een fijne feelgood-musical. In Greatest Days hebben we te maken met echte fangirls. 25 jaar geleden waren vijf vriendinnen namelijk grote fans van een boyband. Inmiddels zijn ze elkaar uit het oog verloren en hebben ze hele verschillende levens. Maar dan komt er een reünieconcert en besluiten ze weer te herenigen. Kunnen ze hun vriendschap nieuw leven inblazen? Goed om te weten: in de film komen liedjes van Take That langs.

Alle films en series die online verschijnen per week en maand

Benieuwd welke kersverse muziekfilms de afgelopen maand op de streamingdiensten zijn verschenen? Dat vind je in het overzicht met nieuwe films en series per maand. Ook kun je in dit overzicht alvast vooruit kijken om te zien welke titels nieuw op de video on demand-platforms komen in de volgende maanden.

Volledige aanbod van de streamingdiensten in Nederland

Op Streamwijzer is ook het complete aanbod van de streamingdiensten in Nederland te vinden. In de tabellen vind je dagelijks welke films en series nieuw op de streamingdienst zijn verschenen. Om te weten te komen welke titels worden verwijderd, ga je naar het verdwijnsein.


Synopsissen: Pathé Thuis, Apple TV+, Disney+, Netflix en SkyShowtime

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.