Hoe werkt de MotoGP puntenverdeling in 2023?

Hoewel het nieuwe MotoGP-seizoen nog maar een paar races oud is, zijn er inmiddels al een hoop punten vergeven onder de coureurs en teams. Wie aan het einde van het seizoen het hoogst in het klassement staat mag zich de nieuwe wereldkampioen noemen, waardoor ieder punt ontzettend belangrijk is. Maar hoe behalen de coureurs deze kostbare scores op weg naar de titel? We zetten het allemaal voor je op een rij in deze uitleg van de puntentelling van MotoGP in 2023. Het spiksplinternieuwe MotoGP-seizoen volg je in Nederland via Ziggo Sport. Dit aanvullende kanaal is ook beschikbaar via andere providers als KPNT-Mobile en Canal Digitaal en via de onderstaande knop kun je direct beginnen met kijken.

Hoe werkt de puntentelling voor het MotoGP-kampioenschap?

Het raceweekend van de MotoGP zit altijd bomvol races. Er worden namelijk naast de hoogste raceklasse ook wedstrijden verreden door racers uit de Moto2 en Moto3. De coureurs doen er altijd alles aan om zo hoog mogelijk te eindigen tijdens de race, want hoe hoger je eindigt, hoe meer punten je kunt verdienen voor het wereldkampioenschap. In totaal doen er elf teams met ieder twee coureurs mee. De eerste 15 snelheidsduivels die weten te finishen verdienen punten voor de algemene ranglijst.

De nummer één krijgt uiteraard de meeste punten. Dit zijn er in totaal 25. Het gat tussen plek 1 en 2 is het grootste (5 p.), om zo de strijd verder op te voeren en de coureurs tot het uiterste te drijven om de koppositie te pakken. De runner-up verdient er dus 20 en de laatste podiumplek mag er 16 noteren. Een team kan dus het maximale aantal punten van 45 per race halen. Vanaf nummer 5 zit er slechts 1 punt telkens tussen de posities, totdat plek 15 het laatste punt binnensleept. Tijdens de race is er overigens geen bonuspunt voor snelste ronde tijd te verdienen, zoals dit wel het geval is bij de Formule 1. Hieronder staat een overzicht waarin de punten per positie staan aangegeven.

PositiePunten
🏆 125
🥈 220
🥉 316
🏍 413
🏍 511
🏍 610
🏍 79
🏍 88
🏍 97
🏍 106
🏍 115
🏍 124
🏍 133
🏍 142
🏍 15 1
🏍 16 of lager0

Nieuw: sprintraces tijdens de MotoGP in 2023

Ieder jaar houdt de MotoGP traditiegetrouw vast aan een standaard programma. Zo vinden de vrije trainingen plaats op vrijdag en zaterdag, de kwalificatie op zaterdagmiddag en de grote race op zondag. Sinds dit seizoen is er echter een nieuw onderdeel aan de planning toegevoegd. Net als bij de Formule 1 worden er nu ook door de motorcoureurs sprintraces verreden, waarbij de snelheidsduivels extra punten kunnen verdienen voor het algemene klassement. Deze wedstrijden worden in tegenstelling tot de F1 echter ieder weekend gehouden.

De sprintraces worden op zaterdagmiddag gereden en duren ongeveer de helft van een normale Grand Prix. Als een race een oneven aantal rondes heeft, dan worden de rondes tijdens de korte race afgerond naar beneden. Dus als een wedstrijd bestaat uit 29 rondes, dan rijden de coureurs er 14. Het enige verschil tussen zondag en zaterdag is de afstand, verder worden er dezelfde regels gebruikt als tijdens de officiële Grand Prix. Hoewel er ook een sprintrace tijdens de Formule 1 wordt verreden, gelden er wel andere regels bij de MotoGP. De uitslag van de sprintrace is namelijk niet bepalend voor de volgorde waarin de coureurs starten tijdens de Grand Prix op zondag. Hiervoor wordt nog steeds de uitslag van de kwalificatie aangehouden.

Verdeling van punten tijdens de sprintraces

Ook werkt de puntentelling tijdens de sprintrace overigens net iets anders. Zo kunnen de negen beste rijders punten bij elkaar scheuren. De winnaar krijgt er 12, de runner-up 9 en plek drie mag er 7 bij zijn algehele score optellen. Vanaf plek vier krijgen de coureurs steeds één punt minder totdat de laatste racer overblijft met 1 bonuspunt. Deze extra scoreboost kan het verschil maken tijdens de strijd om het wereldkampioenschap. Hieronder staat een overzicht waarin de punten per positie staan aangegeven.

Het doel van de sprintraces is trouwens vooral om meer publiek en tv-kijkers te trekken, waardoor de sport weer meer gaat leven. Ook zorgen de extra wedstrijden voor meer vermaak voor de fans die op het circuit aanwezig zijn. Sinds het vertrek van publieksliefhebber en topcoureur Valentino Rossi is de interesse in de sport namelijk licht afgenomen. Het nieuwe element moet voor extra spanning zorgen. Zo zei Jorge Viegas, voorzitter van de internationale motorsportfederatie FIM: “We hebben meer publiek, een betere show en meer zichtbaarheid op tv nodig. Dus moeten we een beter programma aanbieden en de zaterdag aantrekkelijker maken.”

PositiePunten
🏆 112
🥈 29
🥉 37
🏍 46
🏍 55
🏍 64
🏍 73
🏍 82
🏍 91
🏍 10 of lager0

Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.