Alles over het nieuwe Moto2-seizoen in 2024

Met nog een aantal races op de planning in november, loopt het huidige Moto2-seizoen bijna ten einde. Liefhebbers moeten het dus een aantal maanden zonder hun geliefde racesport doen. Maar niet getreurd, want dit geeft ons de kans om alvast vooruit te blikken op het nieuwe seizoen in 2024. Van alle teams en mogelijke coureurs tot aan de kalender voor volgend jaar: we zetten alles over het nieuwe seizoen van de raceklasse voor je op een rij. Alle races volg je ook in 2024 live via Ziggo Sport.

In het kort: wat is Moto2?

De Moto2 is een raceklasse binnen de motorsport. Het niveau stond voorheen bekend als de 250cc-klasse, maar werd in 2010 veranderd naar de huidige naam. Het verschil ten opzichte van de MotoGP is niet groot, zodat coureurs relatief gemakkelijker de overstap naar de Koningsklasse kunnen maken. De snelheidsduivels scheuren allemaal met hetzelfde motorblok, om zo écht goed onderscheid te kunnen maken tussen de beste rijders op het circuit. Alle motoren maken gebruik van 765 cc-driecilinders. Maak je een goede indruk op dit niveau? Dan duurt de weg naar de MotoGP niet lang meer. Zo maakte Álex Márquez na het winnen van zijn Moto2 titel in 2019 de overstap naar de hoogste raceklasse.

Wanneer start het Moto2-seizoen in 2024?

Het huidige Moto2-seizoen eindigt op 26 november 2023 in Valencia. Alle coureurs kunnen een paar maanden op adem komen, want de eerste race in 2024 staat pas gepland op zondag 10 maart. Het nieuwe seizoen wordt ditmaal wel geopend op het Losail International Circuit in Qatar. Door een verbouwing was het dit jaar niet mogelijk, waardoor het seizoen startte in Portugal. De laatste race in 2024 staat in het weekend van 15-17 november 2024 op het programma. Net als afgelopen jaar vindt deze plaats op het Circuit Ricardo Tormo in Valencia.

Kalender van de Moto2 volgend jaar

Wanneer we naar de kalender voor 2024 kijken, zijn er geen opvallende wijzigingen ten opzichte van vorig seizoen. Wel is de start terug gewijzigd naar het oorspronkelijke circuit en is er een Grand Prix toegevoegd aan de lijst. Zo staan er nu geen 21 races, maar 22 wedstrijden op de planning. Kazachstan keert ook weer terug op de kalender. Afgelopen seizoen zou er voor het eerst geracet worden op Sokol International Racetrack. Echter bleken werkzaamheden roet in het eten te gooien, waardoor de GP werd afgelast.

Ook zien we India een comeback maken op de nieuwe kalender. Het circuit werd afgelopen seizoen voor het eerst door de coureurs verkend. Dit beviel blijkbaar, want de race staat op zondag 22 september 2024 gepland. Spanje heeft het recordaantal races te pakken. De snelheidsduivels zullen hier namelijk viermaal gaan strijden tegen elkaar. Uiteraard staat ook de TT van Assen weer op het programma. Voorheen reden de coureurs altijd op de laatste zaterdag van juni, maar sinds 2016 vindt de race ieder jaar op de laatste zondag van die maand plaats.

RaceGrand PrixCircuitDatum
1🇶🇦 QatarLosail10 maart
2🇵🇹 PortugalPortimao24 maart
3🇦🇷 ArgentiniëTermas de Río Hondo7 april
4🇺🇸 Verenigde StatenCircuit of the Americas14 april
5🇪🇸 SpanjeJerez28 april
6🇫🇷 FrankrijkLe Mans12 mei
7🇪🇸 SpanjeBarcelona26 mei
8🇮🇹 ItaliëMugello2 juni
9🇰🇿 KazachstanSokol16 juni
10🇳🇱 NederlandTT Circuit Assen30 juni
11🇩🇪 DuitslandSachsenring7 juli
12🇬🇧 Groot-BrittaniëSilverstone4 augustus
13🇦🇹 OostenrijkRed Bull Ring18 augustus
14🇪🇸 SpanjeAragon1 september
15🇮🇹 ItaliëMisano8 september
16🇮🇳 IndiaBuddh22 september
17🇮🇩 IndonesiëMandalika29 september
18🇯🇵 JapanMotegi6 oktober
19🇦🇺 AustraliëPhilip Island20 oktober
20🇹🇭 ThailandBuriram27 oktober
21🇲🇾 MaleisiëSepang3 november
22🇪🇸 SpanjeValencia17 november

Coureurs en teams die mogen deelnemen

Er wordt gestreden door 15 teams met ieder twee coureurs. Eerder werd nog gesproken om dit aantal naar 13 teams te brengen. Dat plan lijkt echter van de baan geschoven, waardoor in 2024 enkel alle huidige teams op de startgrid zullen verschijnen. Hoewel er steeds meer duidelijk wordt over wie we terugzien in de Moto2-klasse, is er nog steeds een aantal plekken beschikbaar. Zo hebben Correos Prepago Yamaha-VR46, Fantic Racing en Speed Up ieder nog een zitje vrij. Bij Forward Team is het zelfs helemaal nog niet duidelijk welke twee coureurs er dit seizoen zullen racen.

De Nederlandse coureur Bo Bendsneyder zal in 2024 aan zijn zevende seizoen in de Moto2 beginnen. Ook volgend jaar zal hij voor SAG Racing Team blijven rijden. Afgelopen seizoen ging met vallen en opstaan voor de 24-jarige racer. Zo veroverde hij tijdens het Circuit of the Americas zijn eerste podiumplaats, maar moest hij door een gebroken sleutelbeen de TT van Assen aan zich voorbij laten gaan. Ook Zonta van den Goorbergh keert volgend jaar terug bij Fieten Olie Racing GP. Hij zal in 2024 aan zijn derde seizoen binnen de Moto2 beginnen.

TeamCoureurs
Correos Prepago Yamaha VR46 Team🇯🇵 Ayumu Sasaki, ❓
ELF Marc VDS Racing Team🇮🇹 Tony Arbolino, 🇨🇿 Filip Salač
Fantic Racing🇪🇸 Arón Canet, ❓
Fieten Olie Racing GP🇧🇪 Barry Baltus, 🇳🇱 Zonta van den Goorbergh
Forward Team❓, ❓
GASGAS Aspar Team🇬🇧 Jake Dixon, 🇪🇸 Izan Guevara
IDEMITSU Honda Team Asia🇹🇭 Somkiat Chantra, 🇮🇩 Mario Aji
Italtrans Racing Team🇮🇹 Dennis Foggia, 🇧🇷 Diogo Moreira
Liqui Moly Husqvarna Intact GP🇿🇦 Darryn Binder, 🇦🇺 Senna Agius
MT Helmets – MSI🇯🇵 Ai Ogura, 🇪🇸 Sergio García
OnlyFans American Racing🇺🇸 Joe Roberts, 🇬🇧 Rory Skinner
Pertamina Mandalika SAG Team🇳🇱 Bo Bendsneyder, 🇪🇸 Jaume Masiá
QJMOTOR Gresini Moto2🇪🇸 Albert Arenas, 🇪🇸 Manuel González
Red Bull KTM Ajo🇹🇷 Deniz Öncü, 🇮🇹 Celestino Vietti
Speed Up🇪🇸 Fermín Aldeguer, ❓

Moto2 kijken op tv en online in 2024

Net als afgelopen jaar worden alle uitzendingen in 2024 verzorgd door Ziggo Sport. Deze streamingdienst heeft de rechten van de MotoGP voor de aankomende drie jaar in handen weten te krijgen. Op de officiële website van Ziggo Sport is te zien hoe de streamingdienst dit jaar alle vrije trainingen, kwalificaties, warm-ups en races uitzendt. Deze aanvullende zender is ook beschikbaar via andere providers als KPN, Odido en Canal Digitaal.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.