De beste mini beamers om films en series mee te kijken vanaf telefoon of laptop

Misschien heb je er wel eens van gehoord: de mini beamer. De laatste tijd worden ze steeds populairder. Met een formaat van soms slechts de grootte van een colablikje kun je het apparaat overal mee naartoe nemen en vanaf elke locatie het scherm van je telefoon of laptop projecteren op een doek of muur. Of je nou met een Android telefoon of iPhone werkt, of een Windows laptop of Macbook hebt, een kleine projector kan het plezier van films en series in HD of zelfs 4K kijken enorm vergroten. Zo stream je overal je favoriete titels van bijvoorbeeld Netflix, Disney+ en Videoland.

In dit artikel lichten we toe wat een mini beamer is, welke soorten er zijn en waar je zo’n projector van handformaat kan kopen. We behandelen hiervoor de volgende vragen:

Wat kun je allemaal met een mini beamer?

Met een mini beamer neem je eigenlijk overal een gigantisch scherm mee naartoe. Hierdoor kun je films en series kijken vanaf elke mogelijke locatie. Deze titels kun je streamen vanaf allerlei apparaten, zoals je telefoon, laptop of computer. Op deze manier kun je bijvoorbeeld films en series van Netflix, Disney+, Videoland, Amazon Prime Video of Ziggo Movies & Series met elkaar op groot scherm kijken, ook als er geen televisie aanwezig is.

Kun je een mini beamer aansluiten op je telefoon of laptop?

In principe zijn de projectoren op handformaat ervoor gemaakt om aan te sluiten om een apparaat dat mee te nemen is vanuit huis. Zorg echter bij de keuze voor je ideale product dat de juiste aansluiting met je telefoon of laptop beschikbaar is. Dit kan via WiFi zijn, maar ook bijvoorbeeld met een speciaal kabeltje. In de productomschrijving wordt hierover meer informatie gegeven per soort beamer.

Waar moet je op letten bij het kopen van een mini beamer?

Bij de keuze voor jouw perfecte streaming apparaat zijn er natuurlijk verschillende dingen waar je persoonlijk rekening mee zou willen houden. Wij raden in ieder geval aan om op de volgende vijf karakteristieken te letten bij je keuze: beeldkwaliteit, lichtopbrengst, contrast ratio, levensduur van de lamp en geluidsproductie.

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van de projectoren verschilt qua resolutie behoorlijk. Zo zijn er natuurlijk basic mini beamers beschikbaar, maar kan de beeldkwaliteit tot HD (WGXA) resolutie en zelfs 4K oplopen. Voor film- en seriefans raden we op zijn minst een beamer met HD (WGXA) resolutie aan, maar bij beschikbaarheid van een ruim budget verviervoudig je de streamingkwaliteit door een 4K mini beamer te nemen.

Lichtopbrengst

Bij beamers wordt de lichtopbrengst in ANSI-lumen gemeten. Het maakt bij je keuze erg uit in wat voor ruimte je je projector gaat gebruiken. Als dit enkel in een donkere ruimte zal zijn, raden we over het algemeen een mini beamer aan met meer dan 500 ANSI-lumen. Mocht je van plan zijn om hem ook overdag in de buitenlucht te gaan gebruiken, dan raden we aan om voor een lichtopbrengst van 4000 ANSI-lumen of meer te gaan. Dit soort beamers brengt je echter veelal buiten de categorie ‘mini beamer’, omdat de grootte van het apparaat dan snel omhoog gaat.

Constrast ratio

Hoe hoger de contrast ratio, hoe meer kleuren er te onderscheiden zijn in het beeld. Mocht je lichtopbrengst perfect zijn, maar je contrast ratio zeer slecht, dan lijkt de kwaliteit van het beeld nog qua kleur wat uitgewassen.

Voor een betere kwaliteit moet je dus gaan voor een zo hoog mogelijke contrast ratio. Dit zul je echter ook terugzien in de prijs van de mini beamer. Over het algemeen raden wij voor een optimale beleving aan om te gaan voor een projector met een contrast ratio van 1000:1, maar vanaf 800:1 zit je eigenlijk al goed.

Levensduur van de lamp

Bij voorkeur ga je natuurlijk voor een zo lang mogelijke levensduur van de lamp. Hoe langer de lamp mee gaat, hoe langer je naar alle waarschijnlijkheid kunt genieten van je mini beamer. Meestal zit je ten noorden van de 2000 uur al flink in de goede richting, maar als jij een goede deal vindt voor een beamer die korter in gebruik zal zijn, is dat natuurlijk ook goed. Als je juist een investering voor de langere termijn wilt doen, kun je beter naar meer kijkuren op zoek gaan. Gelukkig hebben bijna alle lampen tegenwoordig een lange levensduur.

Geluidsproductie

Vaak merk je dat de geluidsproductie van een goedkope mini beamer een probleem blijkt te zijn voor de koper. Zo hoor je al snel een brom of ruizend geluid, wat veelal minder wordt in hogere prijsklassen. Lees dus goed wat er tussen de reviews van het product op Bol.com staat om zeker te zijn dat anderen zich er niet aan hebben gestoord bij dit product.

Hoe duur zijn deze kleine projectors ongeveer?

De prijzen van mini projectoren verschillen enorm. Bij de goedkoopste versie kun je al voor €40 klaar zijn, terwijl segmenten van hogere kwaliteit oplopen tot ruim €500. Je zult op basis van de bovenstaande karakteristieken en onderstaande tips zelf moeten beslissen wat voor soort mini beamer bij jou past.

Wat is de top 5 van beste mini beamers op dit moment?

Elke beamer in deze top 5 heeft een andere kwaliteit die past bij een ander type kijker. Kies zelf wat jij de belangrijkste karakteristieken vindt om bij je ideale mini projector uit te komen.

1. LG PF50KS

Prijs: €599

Deze mini beamer is net een klein tikje duurder en qua formaat wat onhandiger dan de Anker Nebula Mars II op nummer 2, maar maakt dat absoluut goed met de characteristics. De beeldkwaliteit is Full HD, de lichtopbrengst is 600 ANSI-lumen en de contrast ratio is 100000:1, waardoor je prachtige beelden krijgt.

Specifieke informatie, meer afbeeldingen en de verkooppagina van deze beamer is hier te vinden.

2. Anker Nebula Mars II

Prijs: €466

Als all-round mini beamer raden wij de Anker Nebula Mars II aan. Dit is een topstukje technologie van klein formaat met prima karakteristieken. Zo heeft de projector een HD beeldkwaliteit, lichtopbrengst van 300 ANSI-lumen en contrast ratio van 1000:1.

Specifieke informatie, meer afbeeldingen en de verkooppagina van deze beamer is hier te vinden.

3. Anker Nebula Capsule

Prijs: €369

Dit is vooral een mooi ding en heeft de grootte van een blikje cola. De specs zijn vergelijkbaar met zijn grotere broertje door een projector van HD kwaliteit en een contrast ratio van 10000:1, maar de lichtopbrengst is slechts 100 ANSI-lumen. Zorg dus dat je kamer hiervoor goed verduisterd is.

Specifieke informatie, meer afbeeldingen en de verkooppagina van deze beamer is hier te vinden.

4. Relicus Mini Beamer

Prijs: €119

Deze projector heeft een Full HD beeldkwaliteit, welgeteld 2800 ANSI-lumen en een contrastratio van 15000:1. Door de hoge lichtopbrengst is deze beamer van de top 5 de meest geschikte om in minder donkere kamer in gebruik te nemen.

Specifieke informatie, meer afbeeldingen en de verkooppagina van deze beamer is hier te vinden.

5. YG-300 LCD Projector

Prijs: €43

Ook al voldoet deze mini beamer niet aan alle karakteristieken die we hierboven hebben genoemd, we willen hem toch even genoemd hebben. Dit is namelijk de prijsvechter onder de mini beamers. Met een prijs van vier tientjes kun je hierdoor al een eigen kleine projector in huis hebben, zonder dat je er honderden euro’s tegenaan hoeft te smijten.

Specifieke informatie, meer afbeeldingen en de verkooppagina van deze beamer is hier te vinden.

Waar kun je een kleine projector kopen?

Voor deze aankoop raden wij de betrouwbare webwinkels Bol.com en Coolblue aan. Zij hebben een ruime selectie aan mini beamers beschikbaar en staan bekend om goede klantenservice. Ook kun je zelf in de buurt op stap gaan om een kleine projector te kopen in een lokale multimediazaak.