Alle ‘The Maze Runner’-films in chronologische volgorde (en waar je ze online kijkt)

Thomas wordt op een dag wakker in een gigantisch labyrint. Dat is hoe de gigantisch populaire filmreeks The Maze Runner begint. Hoewel de laatste film alweer in 2018 verscheen, wil je je misschien toch wel weer eens aan een filmmaration wagen. Maar met welk deel moet je dan eigenlijk beginnen en welke volgen daarop? Oftewel: wat is de chronologische volgorde van alle The Maze Runner-films? En waar kun je ze online kijken? In dit artikel delen we alles met je wat je moet weten.

Alle The Maze Runner-films in chronologische volgorde

In 2014 kwam het verhaal van The Maze Runner voor het eerst naar het witte doek. Deze films waren, zoals veel dystopische young adult-titels, gebaseerd op een populaire boekenreeks, van Amerikaanse auteur James Dashner. De reeks bestond uit drie boeken, die allemaal verfilmd zijn. Er volgden ook nog prequels, maar die hebben tot nu toe nog niet een adaptatie naar het witte doek gekregen.

Maar in welke volgorde moet je de drie films nu eindelijk kijken? Wij raden de chronologische volgorde aan, wat om het makkelijker te maken ook overeenkomt met de volgorde van releasejaar. Hieronder vind je een overzicht met de juiste kijkvolgorde, inclusief een trailer en een korte omschrijving. Let op: de synopsis van elke film legt de rode draad van de verhaallijn bloot, dus lees die alleen als je de eerdere film(s) al gezien hebt of als dit je niet uitmaakt.

VolgordeTitelReleasejaar
1The Maze Runner2014
2The Maze Runner: The Scorch Trials2015
3The Maze Runner: The Death Cure2018

1. The Maze Runner (2014)

In 2014 maakten we voor het eerst kennis met The Maze Runner. Het hoofdpersonage is Thomas, een jongen die wakker wordt in een gigantisch labyrint. Daar blijkt hij met een groep andere jongens—en één meisje—vast te zitten. Om te ontsnappen moeten ze het labyrint zien uit te vogelen, alleen verandert het constant.

2. The Maze Runner: The Scorch Trials (2015)

In het tweede deel, The Maze Runner: The Scorch Trials uit 2015, komen de gladers in een landschap terecht dat de Scorch heet. Thomas moet samen met de rest allerlei gevaarlijke hindernissen doorstaan en het ondertussen opnemen tegen de organisatie WCKD.

3. The Maze Runner: The Death Cure (2018)

The Maze Runner: The Death Cure uit 2018 is het spectaculaire laatste deel van de reeks. Thomas en de anderen moeten hun laatste missie volbrengen: inbreken in de Laatste Stad. Dit in een dodelijk labyrint dat onder controle staat van WCKD. Hier vinden ze het antwoord op al hun vragen.

Waar kun je ‘The Maze Runner’ online kijken?

Nu weet je in welke volgorde je de The Maze Runner-films moeten kijken, maar misschien is het nog niet helemaal duidelijk waar je voor het streamen precies terechtkunt. Allereerst heeft Disney+ de complete filmreeks aan de bibliotheek toegevoegd.

De drie films zijn daarnaast ook te streamen bij TVOD-streamingdienst Pathé Thuis. Hier hoef je geen abonnement te hebben om films te streamen, maar kun je iedere titel los kopen of huren. Koop je de film bij Pathé Thuis, dan blijft deze voor altijd in je bibliotheek staan. Je kunt hem dan zo vaak bekijken als je wilt. Bij huren heb je 30 dagen de tijd om te beginnen met kijken. Na 48 uur verdwijnt de film vervolgens uit je bibliotheek.

→ Geen abonnement op Disney+? Bekijk hier alle The Maze Runner-films op Pathé Thuis 🎬

Andere legendarische filmreeksen

Nu het duidelijk is in welke volgorde je de The Maze Runner-films het beste kunt bekijken, ben je misschien ook wel geïnteresseerd in een zelfde soort geheugensteuntje voor andere fantastische filmreeksen. Eerder hebben wij bijvoorbeeld al de ultieme volgorde van alle The Hunger Games-films, de juiste volgorde van alle Spider-Man films en natuurlijk de volgorde van alle Marvel-films op een rij gezet. Ideaal voor je volgende filmmarathon, al mag je dan wel flink wat ruimte vrijmaken in je agenda. Veel kijkplezier!


Synopsissen: Disney+

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.