Alle ‘The Matrix’-films in de juiste volgorde (en waar je ze online kijkt)

Een van de meest iconische filmfranchises ooit is natuurlijk The Matrix. De teller staat inmiddels op vier films én negen geanimeerde films (The Animatrix genaamd). Als je een marathon gaat houden, is het daarom wel handig om te weten wat precies de chronologische volgorde van alle The Matrix-films is. Wij zetten het voor je op een rijtje.

Dit is de juiste volgorde van alle ‘The Matrix’-films

In 1999 verscheen The Matrix en daarmee was de iconische franchise over computerhacker Neo (Keanu Reeves) geboren. Inmiddels staat de teller op vier films, met The Matrix Resurrections uit 2021 als laatste. Ook zijn er negen geanimeerde films, die we voor de totaliteit ook in dit artikel hebben opgenomen.

Goed om te weten is dat er twee manieren zijn om de The Matrix-films te bingen: op volgorde van releasejaar en op chronologische volgorde. Hieronder zetten we beide manieren op een rijtje.

‘The Matrix’ op volgorde van releasedatum

Allereerst is het handig om even een overzicht te hebben van alle films die er zijn. Hieronder vind je een lijst van de films op volgorde van releasedatum.

VolgordeTitelReleasejaar
1The Matrix1999
2The Matrix Reloaded2003
3The Animatrix2003
4The Matrix Revolutions2003
5The Matrix Resurrections2003

‘The Matrix’ in chronologische volgorde kijken

Het beste is natuurlijk om al deze films in chronologische volgorde te kijken. Maar waar begin je dan? In principe kun je alle live-actionfilms van The Matrix gewoon in volgorde van release bekijken. Het zijn de geanimeerde films waarbij de chronologie op de schop gegooid wordt. Wil je die dus toevoegen aan je marathon, dan wordt het wat lastiger. Hieronder zie je de complete kijkvolgorde:

VolgordeTitelReleasejaar
1The Animatrix: The Second Renaissance Part I2003
2The Animatrix: The Second Renaissance Part II2003
3The Animatrix: A Detective Story2003
4The Matrix1999
5The Animatrix: The Kid’s Story2003
6The Animatrix: Final Flight of the Osiris2003
7The Matrix Reloaded2003
8The Animatrix: Beyond2003
9The Animatrix: World Record2003
10The Animatrix: Program2003
11The Matrix Revolutions2003
12The Animatrix: Matriculated2003
13The Matrix Resurrections2021

Waar zijn alle ‘The Matrix’-films te bekijken?

Er zijn twee video on demand-platforms waar je alle The Matrix-films kunt kijken: TVOD-streamingdienst Pathé Thuis en HBO Max. Bij die tweede kun je de films zonder abonnement huren of kopen. Koop je de films, dan blijven ze voor altijd in je bibliotheek staan en kun je ze zo vaak bekijken als je wilt. Als je kiest voor huren, heb je 30 dagen de tijd om te beginnen met kijken. Na 48 uur verdwijnt de film vervolgens uit je bibliotheek.

Een abonnement is in ieder geval niet nodig voor het kijken van The Matrix en als je je nu gratis aanmeldt bekijk je je eerste film met tot 60% korting. HBO Max biedt de films zonder aanvullende kosten aan. Ook op Amazon Prime Video bekijk je enkele titels. The Animatrix is op dit moment helaas nergens in Nederland te streamen.

Andere legendarische filmreeksen

Nu het duidelijk is in welke volgorde je de The Matrix-films het beste kunt bekijken, ben je misschien ook wel geïnteresseerd in een zelfde soort geheugensteuntje voor andere fantastische filmreeksen. Eerder hebben wij bijvoorbeeld al de ultieme volgorde van alle Star Wars-films, de juiste volgorde van alle Spider-Man films en natuurlijk de volgorde van alle Marvel-films op een rij gezet. Ideaal voor je volgende filmmarathon, al mag je dan wel flink wat ruimte vrijmaken in je agenda. Veel kijkplezier!

Verhaal en trailer van ‘The Matrix Resurrections’

Neo zit gevangen in de wereld van de Matrix, maar heeft dit niet door. Hij besluit een blauwe pil te nemen en naar de therapeut te gaan. Alles wordt anders als een man Neo vertelt dat zijn realiteit nep is. Wat is zijn leven dan wel?


Synopsis: Pathé Thuis

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.