The Masters Golf 2024 in Augusta: alles wat je moet weten

Van donderdag 11 april tot en met zondag 14 april 2024 is het tijd voor de US Masters Golf Tournament in Augusta. Het grote Amerikaanse toernooi behoort tot een van de vier Major Golftoernooien ter wereld. Hoog tijd om dieper op de sport en dit massale toernooi te duiken. Beelden van het masters toernooi worden op donderdag t/m zondagavond uitgezonden via Ziggo Sport. Wie geen genoeg kan krijgen van golf, kan terecht op de aanvullende zender Ziggo Sport Golf om het gehele toernooi te bekijken.

Magie van golftoernooi ‘The Masters’

The Masters is naast de US Open, het Brits Open en het Amerikaanse PGA-kampioenschap een walhalla voor golfliefhebbers. Het golfseizoen is pas echt gestart als deze Major wordt gespeeld. Majors zijn ook wel de Grand Slams in de golfsport en worden daarom massaal bezocht en bekeken. Tijdens de vier Majors kunnen de meeste punten voor de wereldranglijst worden verdiend, waardoor dit de belangrijkste toernooien van het jaar zijn.

Sinds 1934 wordt het toernooi ieder jaar in april gehouden op de Augusta National Golf Club in Augusta. Het grote golffestijn wordt elke keer op dezelfde golfbaan gespeeld en wisselt niet van locatie. De US Open, Brits Open en het Amerikaanse PGA-kampioenschap worden echter jaarlijks op een andere course gehouden. De betovering van de heuvels en de hoogteverschillen op de greens dragen bij aan het golfsprookje. Fun fact: de greens, de kort gemaaide stukken gras, lagen nog veel hoger in 1934. Door de jaren heen zijn de groene heuvels een stuk lager gemaakt.

Ook de omgeving is een waar paradijs. De golfbanen zijn omringd met planten en bloemen die in bloei zijn wanneer The Masters wordt gespeeld. Augusta hecht zelfs zoveel waarde aan alle natuur en schoonheid dat alle 18 holes naar lokale planten zijn vernoemd. Zo kom je bijvoorbeeld de holes ‘Flowering Peach’, ‘Yellow Yasmine’ en ‘Azalea’ tegen. De 82 golfpro’s en 7 amateurs die meedoen aan het toernooi leren dus veel meer dan de perfecte slag te slaan.

In het kort: hoe werkt de sport golf eigenlijk?

Golf is een van de snelstgroeiende recreatiesporten in Nederland. De moeilijkheid bij golf ligt zo zeer bij het zo ver mogelijk slaan van de bal, maar bij de techniek van de slag. Zo hangt de techniek af van de club die wordt gebruikt en de afstand die moet worden afgelegd tot de hole.

Bij iedere hole wordt het gemiddeld aantal slagen, ook wel par genoemd, aangegeven waarin een professionele golfer de hole moet kunnen halen. Elke par geeft de moeilijkheid en de lengte van de hole aan. Hoe hoger de par, hoe lastiger het wordt om een ace (een ‘hole-in-one’) te slaan.

5x Golftermen uitgelegd:

⛳️ Airshot: Deze term wordt gebruikt als je de bal helemaal misslaat. Je slaat met je club in de lucht, in plaats van tegen de bal. Je slag wordt wel gewoon meegerekend.

⛳️ Chip: Een korte slag waarbij de bal een klein beetje door de lucht gaat.

⛳️ Handicap: Dit is het niveau van de golfer. Hoe lager de handicap, hoe hoger je speelt.

⛳️ Putt: Voor deze slag gebruik je een putter. Bij deze slag tik je de bal vanaf de green richting de hole.

⛳️ Tee: Een pin waarop je de golfbal kunt plaatsen om hem makkelijker te slaan vanaf de afslagplaats.

Eerdere winnaars van ‘The Masters’

Als je The Masters wint, dan zit je je hele leven goed bij de Augusta golfclub. De winnaar mag zichzelf erelid noemen en krijgt de chique green jacket van de vorige winnaar aangereikt. Buiten de stijlvolle groene jas mag de winnaar voor altijd meedoen aan het toernooi en vijf jaar deelnemen aan de andere drie Major Golftoernooien.

Als je vraagt wie de bekendste golfer is, zullen veel mensen Tiger Woods antwoorden. De Amerikaanse topgolfer heeft ontelbare golfrecords op zijn naam staan en heeft samen met Sam Snead de meest officiële geldevenementen tijdens de PGA Tour gewonnen. Ook tijdens The Masters is Woods lekker bezig. In 2019 noteerde hij zijn vijfde overwinning op het massale event. Alle winnaars van de laatste tien jaar vind je in de onderstaande tabel. In 2023 ging Jon Rahm er met de winst vandoor. Door zijn overwinning werd hij de vierde Spanjaard die het groene jasje mocht dragen.

JaarWinnaarLand
2024…?…?
2023Jon Rahm🇪🇸 Spanje
2022Scottie Scheffler🇺🇸 Verenigde Staten
2021Hideki Matsuyama🇯🇵 Japan
2020Dustin Johnson🇺🇸 Verenigde Staten
2019Tiger Woods🇺🇸 Verenigde Staten
2018Patrick Reed🇺🇸 Verenigde Staten
2017Sergio Garcia🇪🇸 Spanje
2016Danny Willett🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Engeland
2015Jordan Spieth🇺🇸 Verenigde Staten
2014Bubba Watson🇺🇸 Verenigde Staten
2013Adam Scott🇦🇺 Australië

Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.