Dit is de route van de Marathon van Amsterdam 2023 (inclusief tijdschema)

Na het succes van de Marathon van Rotterdam staan deelnemers te trappelen van ongeduld voor het volgende grote hardloopevenement. Lang hoeven de hardloopschoenen niet meer in de kast te liggen, want op zondag 15 oktober wordt het startsein gegeven voor de 47e editie van de TCS Marathon van Amsterdam. Maar hoe ziet de route van deze iconische race eruit? In dit artikel vertellen we je alles over het parcours, zodat jij goed voorbereid bent voor het aankomende hardloopfestijn.

In het kort: wat is de Marathon van Amsterdam?

De Marathon van Amsterdam behoort tot een van de grootste marathons in Europa. Het Amsterdamse hardloopevenement is zelfs zo groot, dat het in 2020 van de World Athletics de Platinum Label Race heeft ontvangen. Races krijgen deze titel als ze tot de absolute wereldklasse worden gerekend. De hardloopwedstrijd wordt georganiseerd door Le Champion. Dit jaar staat alweer de 47e editie van het Amsterdamse hardloopfestijn op de planning. Ook de datum van de Marathon van Amsterdam in 2024 staat inmiddels al vast.

Route van TCS Marathon Amsterdam op zondag 15 oktober 2023

De TCS Marathon van Amsterdam staat bekend als een van de snelste parcoursen ter wereld en neemt plek vier in van de ranglijst met snelste marathonsteden ter wereld. Het evenement heeft deze status vooral te danken aan het vlakke karakter, maar natuurlijk ook aan het gunstige klimaat. De route van het spektakel loopt langs alle Amsterdamse highlights. Zo starten de renners in het iconische Olympisch Stadion om vervolgens een deel van het olympische parcours uit 1928 langs de Amstel te lopen.

Onder het oog van duizenden toeschouwers zien de sporters onderweg onder andere het Rijksmuseum, Tropenmuseum en het Vondelpark aan zich voorbijflitsen. Wie nog niet bekend is met Amsterdam, krijgt in één klap een complete indruk van de bruisende stad. De renners worden onder luid gejuich en applaus ten slotte weer onthaald in het Olympisch Stadion. De organisatie van de TCS Marathon van Amsterdam heeft een handige routekaart op hun website gepubliceerd, zodat je precies op de hoogte bent van het parcours deze gehele tocht door de stad. Die kaart is hieronder te vinden.

Route TCS Marathon van Amsterdam 2023
Beeld: TCS Marathon Amsterdam 2023

Route van de Mizuno Halve Marathon en TCS 8 km

Het parcours van de halve marathon loopt eveneens door het centrum van Amsterdam. Vanaf de Stadionweg vervolgen de renners hun weg via de Churchilllaan, Rijnstraat en Utrechtsebrug over de Amstel. De tocht loopt verder door de Watergraafsmeer en Zeeburg en volgt daarna dezelfde route als die van de grote wedstrijd. Wie aan de TCS 8 km meedoet, loopt de eerste kleine ronde van de officiële grote marathon. Via het laatste gedeelte van deze run lopen de deelnemers over de Amstelveenseweg naar de finish in het Olympisch Stadion. Beide afstanden zijn ook op de bovenstaande kaart getekend in het blauw (halve marathon) en groen (acht kilometer).

Tijdschema per afstand dit jaar

Verspreid over zaterdag 14 en zondag 15 oktober doen er duizenden deelnemers mee aan de TCS Marathon Amsterdam 2023. De verschillende afstanden zijn onderverdeeld in aparte starttijden met uiteenlopende tijdslimieten. Deze zijn hieronder in een overzichtelijk schema te vinden.

DatumEvenementTijd
Zaterdag 14 oktober🏃🏻‍♂️ Amsterdam City Walk⏱ 07:00 – 17:00 uur
Zaterdag 14 oktober🏃🏻‍♂️ Good Morning City Run⏱ 09:00 – 11:00 uur
Zondag 15 oktober🏃🏻‍♂️ Afhalen startnummers⏱ 07:00 – 13:00 uur
Zondag 15 oktober🏃🏻‍♂️ TCS Marathon⏱ 09:00 uur (Tijdslimiet 6 uur)
Zondag 15 oktober🏃🏻‍♂️ Mini Marathon – De Borcht⏱ 09:10 uur (Tijdslimiet 30 minuten)
Zondag 15 oktober🏃🏻‍♂️ TCS 8 km⏱ 09:40 uur (Tijdslimiet 65 minuten)
Zondag 15 oktober🏃🏻‍♂️ Kids Run Olympisch Kwartier⏱ 10:00 uur (Tijdslimiet 30 minuten)
Zondag 15 oktober🏃🏻‍♂️ Mini Marathon – Galileïplantsoen⏱ 10:00 uur (Tijdslimiet 30 minuten)
Zondag 15 oktober🏃🏻‍♂️ Mini Marathon – Olympiaplein⏱ 12:35 uur (Tijdslimiet 30 minuten)
Zondag 15 oktober🏃🏻‍♂️ Mizuno Halve Marathon⏱ 13:00 uur (Tijdslimiet 3 uur)
Zondag 15 oktober🏁 Sluiting finish⏱ 17:00 uur

Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.