Kun je je nog inschrijven voor de Marathon van Amsterdam in 2024?

De marathonkoorts in Nederland is ongekend hoog. Door weer en wind trainen fanatieke sporters alweer voor het volgende grote hardloopfestijn: de Marathon van Amsterdam 2024. Ben jij ook geïnspireerd geraakt om je hardloopschoenen uit de kast te trekken? Dan ben je vast benieuwd of je je nog kunt inschrijven voor de 48e editie van het evenement in 2024. In dit artikel laten we weten wat daar op dit moment over bekend is en vind je meer informatie over het hardloopspektakel in de hoofdstad.

Kan ik mij nog inschrijven voor de Marathon van Amsterdam in 2024?

Na het succes van de Marathon van Amsterdam in 2023 maakte de organisatie al snel de datum voor de volgende editie van het grote hardloopevenement bekend. Helaas moeten alle fanatieke renners nog wel even geduld hebben, want de 48e editie van de TCS Marathon van Amsterdam staat gepland op zondag 20 oktober 2024. Sinds 30 oktober 2023, bijna een jaar van tevoren, was het al mogelijk om je in te schrijven voor het grote spektakel. Aan de sportieve festiviteit kunnen maximaal 45.000 mensen deelnemen.

Nu horen we je denken: “Kan ik me nu nog steeds inschrijven, of zijn alle startplekken al vergeven?” Dan hebben wij goed nieuws, want het is nog mogelijk om je in te schrijven. We raden je wel aan om je snel in te schrijven als je mee wilt rennen, want de editie in Amsterdam was voor dit jaar binnen een recordtijd uitverkocht. Dikke kans dat de eerste zonnestralen van het kalenderjaar een vergelijkbaar effect hebben op de hardloopwedstrijd van onze hoofdstad.

Stap voor stap uitleg: zo kun je deelnemen aan de TCS Marathon van Amsterdam

Via de website van de organisatie kun je, zolang het maximaal aantal renners niet bereikt is, tot vlak voor de race nog tickets claimen voor de verschillende afstanden van de Marathon van Amsterdam in 2024. Voor een regulier startbewijs voor de gehele Marathon ben je momenteel €120 kwijt en moet je minimaal 18 jaar oud zijn. Ben je lid van Runner’s World? Dan krijg je €20 korting wanneer je ervoor kiest om de hele marathon te lopen. De Mizuno Halve Marathon kost je €40. Tot slot ben je voor de 3½ en 6½ km van de Good Morning City Run €15 kwijt. Voor de 8 kilometer-loop betaal je €20.

Per onderdeel is er dus een deelnemerslimiet. Zo kunnen er bij de hele en halve marathon ieder 20.000 deelnemers meedoen. Voor de 8 kilometer geldt een maximum van 5.000 lopers en de Good Morning City Run op 14 oktober is toegankelijk voor 1.000 renners. Tickets voor dit grote hardloopevenement lopen soms net zo snel als alle fanatieke sporters.

Route van TCS Marathon Amsterdam op zondag 20 oktober 2024

De route van het hardloopevenement loopt langs alle Amsterdamse highlights. Zo starten de renners in het iconische Olympische stadion om vervolgens een deel van het Olympische parcours uit 1928 langs de Amstel te lopen. De sporters zien onderweg onder het oog van duizenden toeschouwers onder andere het Rijksmuseum, Tropenmuseum en het Vondelpark aan zich voorbij flitsen. In één klap krijg je een complete indruk van de bruisende stad. Onder luid gejuich en applaus worden de renners ten slotte weer onthaald in het Olympische Stadion. De organisatie van de TCS Marathon van Amsterdam heeft een handige routekaart op hun website gepubliceerd, zodat je precies op de hoogte bent van het parcours. Deze kaart is hieronder te vinden.

Route Marathon Amsterdam 2024
Beeld: TCS Marathon Amsterdam 2024

Route Mizuno Halve Marathon en TCS 8 kilometer

De route van de halve marathon loopt voornamelijk door het meer centrale deel van Amsterdam. Vanaf de Stadionweg vervolgen de renners hun weg via de Churchilllaan, Rijnstraat en Utrechtsebrug over de Amstel. De tocht loopt verder door de Watergraafsmeer en Zeeburg en volgt daarna hetzelfde parcours als die van zijn grote collega. Hoewel je niet meer aan de 8 kilometer kunt meedoen, leggen we wel de route aan je uit zodat je weet waar je alle renners kunt aanmoedigen. Wie meedoet loopt de eerste kleine ronde van de officiële grote marathon. Via het laatste gedeelte van deze run rennen de deelnemers over de Amstelveenseweg naar de finish in het Olympisch Stadion. Beide afstanden zijn ook op de bovenstaande kaart getekend in het blauw (halve marathon) en groen (acht kilometer).

Tijdschema per afstand dit jaar

Aan de TCS Marathon Amsterdam 2024 doen duizenden deelnemers mee. De verschillende afstanden zijn onderverdeeld in aparte starttijden, met uiteenlopende tijdslimieten. Deze zijn hieronder in een overzichtelijk schema te vinden.

DatumEvenementTijd
Zaterdag 19 oktober🏃🏻‍♂️ Amsterdam City Walk⏱ 07:00 – 17:00 uur
Zaterdag 19 oktober🏃🏻‍♂️ Good Morning City Run⏱ 09:00 – 11:00 uur
Zondag 20 oktober🏃🏻‍♂️ Afhalen startnummers⏱ 07:00 – 13:30 uur
Zondag 20 oktober🏃🏻‍♂️ TCS Marathon⏱ 09:00 uur (tijdslimiet 6 uur)
Zondag 20 oktober🏃🏻‍♂️ Mini Marathon – De Borcht⏱ 09:10 uur (tijdslimiet 30 minuten)
Zondag 20 oktober🏃🏻‍♂️ TCS 8 km⏱ 09:45 uur (tijdslimiet 65 minuten)
Zondag 20 oktober🏃🏻‍♂️ Kids Run Olympisch Kwartier⏱ 10:00 uur (tijdslimiet 30 minuten)
Zondag 20 oktober🏃🏻‍♂️ Mini Marathon – Galileïplantsoen⏱ 10:00 uur (tijdslimiet 30 minuten)
Zondag 20 oktober🏃🏻‍♂️ Mini Marathon – Olympiaplein⏱ 12:50 uur (tijdslimiet 30 minuten)
Zondag 20 oktober🏃🏻‍♂️ Mizuno Halve Marathon⏱ 13:00 uur (tijdslimiet 3 uur)
Zondag 20 oktober🏁 Sluiting finish⏱ 17:00 uur

Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.