Streamwijzer onderzoek: 30% ondervraagden wil Disney+ opzeggen door einde The Mandalorian

Star Wars-serie The Mandalorian bleek met een budget van bijna $120 miljoen het paradepaardje van Disney+ sinds de streamingdienst op 12 november in meerdere landen gelanceerd is. De serie ontving veel enthousiaste reacties en fans bleken compleet verslaafd te raken aan de serie. Nu het eerste seizoen ten einde is en fans zullen moeten wachten tot de herfst van 2020, lijkt het er echter op dat Disney+ een flink aantal abonnees (tijdelijk) kan kwijtraken.

Op Twitter barstte het los met abonnees die aangeven hun abonnement op Disney+ stop te zetten en de Nederlandse Google zoekopdrachten om Disney+ op te zeggen bleken met 85% te stijgen. Ook heeft Streamwijzer in Nederland onderzoek gedaan, wat erop duidde dat welgeteld 30% (!) van de respondenten aangeeft niet bij de streamingdienst te blijven nu The Mandalorian seizoen 1 is afgelopen.

De raketstart van Disney Plus

Inmiddels is het wel duidelijk dat Disney+ een grote speler is geworden op de markt van streamingdiensten. Met een geschatte 500,000 Nederlandse abonnees tijdens de gratis proefperiode en een sprint richting de nummer 2-positie in het streaminglandschap hebben Netflix, Videoland en de andere video on demand-platforms er een flinke concurrent bij.

Recentelijk is de vraag echter hoe lang deze snelle groei aan blijft houden. Was dit een raketstart voor de streamingdienst en blijven abonnee aantallen nu stagneren of moet Netflix zich zorgen maken dat op termijn de koppositie wordt vergeven aan The Walt Disney Company? De tijd zal het leren, maar het streaminglandschap raakt door de komst van diensten als Disney+ – en in de toekomst mogelijk HBO Max en Peacock – in ieder geval sterk versplinterd.

Het einde van The Mandalorian seizoen 1

De streamingdienst van Disney ontvangt uit sommige hoeken steeds meer kritiek dat er niet genoeg nieuwe films en series bij komen (ondanks de release van allerlei nieuwe Disney+ Originals in 2020) en dat veel content gericht is op jongere kijkers. Wat betekende het einde van seizoen 1 van The Mandalorian voor het enthousiasme van kijkers over de streamingdienst?

Streamwijzer onderzoek: 30% geeft aan Disney Plus te verlaten

In onderzoek via de Facebook-pagina van Streamwijzer gaf 30% van de ondervraagden aan Disney+ te willen verlaten, terwijl 70% zegt bij Disney+ te willen blijven. In totaal hebben 646 mensen via Facebook op de poll geantwoord.

Natuurlijk is nooit met volledige zekerheid te zeggen dat degenen die aangeven op te zeggen dit ook daadwerkelijk doen, maar het is duidelijk dat de vraag speelt en een deel van de abonnees de intentie heeft weg te gaan bij Disney+. Ook is de vraag hoeveel procent van het totale aantal abonnees van Disney+ deze intentie deelt.

Stijging van 85% in Google op zoekterm ‘Disney Plus opzeggen’

Het lijkt er echter op dat deze mening breder gedeeld wordt. Een data-analyse van zoekopdrachten in Google bood namelijk interessante uitkomsten. Het gemiddelde aantal zoekopdrachten voor de zoekterm ‘Disney Plus opzeggen’ bleek met 85% te stijgen in de week rondom de laatste aflevering van The Mandalorian seizoen 1. Dit is zichtbaar in de grafiek hieronder.

Google zoekopdrachten Disney Plus opzeggen
Aantal Google zoekopdrachten op de term ‘Disney Plus opzeggen’ in Nederland op een schaal van 1 tot 100 van begin september 2019 tot eind december 2019.

Ter vergelijking is het gemiddelde aantal zoekopdrachten van de periode van begin september tot eind december genomen, zonder hierin het tumultueuze einde van de gratis proefperiode van 2 maanden mee te nemen. Door het aflopen van de gratis proefperiode van 2 maanden in Nederland werd namelijk uitzonderlijk veel gezocht naar de manier om Disney Plus op te zeggen.

Disney Plus opzeggen of blijven?

Kies jij ervoor om Disney+ op te zeggen of om te blijven? Laat het ons weten via de Facebook poll! Iedereen die hulp nodig heeft om Disney+ op te zeggen, vindt hiervoor een stappenplan op de pagina Disney+ opzeggen.

Stiekem raden wij toch aan om nog even lekker lid te blijven van de streamingdienst. Nieuw verwachte titels als Toy Story 4 (2 februari), The Lion King (22 februari) en seizoen 7 van Star Wars: The Clone Wars (ergens in februari) beloven nog heel veel kijkplezier de komende tijd! Via deze pagina kun je een gratis proefabonnement van 7 dagen op Disney+ nemen.

Streamingdienst Disney Plus in Nederland

The Walt Disney Company heeft de gloednieuwe streamingdienst Disney+ recentelijk gelanceerd in de concurrentiestrijd met andere video on demand-diensten als NetflixVideoland en Amazon Prime Video. De streamingdienst Disney+ is sinds 12 september 2019 exclusief in Nederland te bekijken en sinds 12 november 2019 in meerdere landen. Op Streamwijzer is het volledige Disney+ aanbod te vinden.