#MeToo en meer: deze 5 True Crime-docu’s op discovery+ over machtsmisbruik moet je zien

Documentaires over de #MeToo-beweging, spraakmakende zaken over machtsmisbruik en ingrijpende verhalen over trauma’s zijn belangrijk. Zo wordt het belang van veroordeling en gedragsverandering nog eens extra duidelijk gemaakt. Bij discovery+ zijn momenteel 5 aangrijpende documentaires over machtsmisbruik te vinden die je echt gezien moet hebben.

5x True Crime-documentaire’s over machtsmisbruik op discovery+ die je moet zien

5. Who Killed Jeffrey Epstein? An ID Murder Mystery

Jeffrey Epstein Netflix Dplay documentaire
Film: ‘Who Killed Jeffrey Epstein? An ID Murder Mystery’ | Beeld: Discovery

Het levensverhaal van Jeffrey Epstein lijkt op het eerste gezicht een verhaal van razendsnelle groei en maakbaar succes. Waar hij begint als schoolverlater, ontpopt hij zicht tot wiskundedocent en uiteindelijk tot succesvol en steenrijk zakenman. Achter dit schijnbaar succesvolle leven, blijkt later echter een geschiedenis van gruwelijk misbruik van talloze jonge vrouwen te schuilen.

Onderzoeksjournalist Vicky Ward werd in 2003 getipt over het vermeende kindermisbruik en begon aan haar uitgebreide onderzoek. In 2005 werd Epstein dan ook aangeklaagd voor het transport en misbruik van minderjarige vrouwen. Wonderbaarlijk genoeg wist hij de aanklachten grotendeels te omzeilen en weg te komen met een straf van slechts 13 maanden huisarrest. In 2017 werd de zaak echter opnieuw van dichtbij bekeken en zo kwam Epstein in 2019 onder voorarrest in de gevangenis.

Op 10 augustus 2019 werd de zakenman dood in zijn cel gevonden. Het leek alsof Epstein zelfmoord had gepleegd, maar de forensisch experts en media stelden hier hun vraagtekens bij. Zou de man zich van zijn eigen leven hebben beroofd om een publieke veroordeling te ontlopen? Of was zijn dood onderdeel van een sinistere cover-up? Was het zelfmoord of werd hem door anderen het zwijgen opgelegd?

4. Unseamly: The Investigation of Peter Nygård

Heb je ooit gehoord van Peter Nygård? De inmiddels 80-jarige Finse-Canadese modemagnaat werd in 2020 aangehouden op verdenking van het misbruiken van tientallen veelal minderjarige meisjes. In totaal zijn meer dan tachtig vrouwen uit Canada, de Verenigde Staten en de Bahama’s een proces begonnen tegen de multimiljonair vanwege het misbruik dat al sinds de jaren zeventig zou spelen.

De flamboyante ondernemer vergaarde veel fortuin nadat hij eind jaren zestig in Canada een succesvol kledingbedrijf oprichtte. De aanklachten komen van voormalige medewerkers, beginnende modellen en tieners die verleid werden om naar de ‘pamper parties’ te komen op zijn immense resort op de Bahama’s. Vrouwen claimen daar tegen hun zin vastgehouden te zijn en meerdere malen te zijn misbruikt.

Enkelen van zijn slachtoffers doen nu hun persoonlijke verhaal in deze vierdelige serie. Ook andere betrokkenen komen daarbij aan het woord, zoals een filmmaker die in opdracht van Nygård belastende video’s moest maken over een buurman op de Bahama’s waar Nygård last van had. De interviews schetsen een duister beeld van de man die ooit door velen op handen werd gedragen, maar inmiddels moet vrezen voor een lange gevangenisstraf – hoewel de tycoon zelf al zijn aanklachten ontkent.

3. People Magazine Investigates: Cults

People Magazine heeft in diepgaand onderzoek een aantal spraakmakende cults onder de loep genomen. Inmiddels zijn er al 2 seizoenen van People Magazine Investigates: Cults verschenen op discovery+ en al deze afleveringen zijn nu op de streamingdienst te bekijken.

Het bekendste geval van een op het oog vredelievende geloofsgemeenschap die in werkelijkheid een mensonterende sekte blijkt te zijn, is ongetwijfeld de cult van Jonestown uit de jaren zeventig. Circa duizend volgelingen achter de charismatische leider Jim Jones aanliepen in de hoop op een betere en vreedzame toekomst. Tot de leider hen plotseling opriep tot het plegen van collectieve zelfmoord en meer dan 900 mensen de dood vonden.

Enkele overlevenden van deze gruwelijke gebeurtenis vertellen veertig jaar later hun verhaal in deze serie. Onder hen is Tracy Parks die destijds twaalf jaar jong was en ternauwernood aan de dood ontsnapte. Ook minder bekende sektes worden besproken in deze aangrijpende serie. Sektes waarbij doodgewone gelovigen verleid worden met mooie woorden en liefdevolle beloftes, maar vervolgens terechtkomen in een wereld van manipulatie, bedrog, seksueel misbruik en zelfs moord.

2. Harvey Weinstein

Harvey Weinstein
Film: Harvey Weinstein | Beeld: Discovery

Wie denkt aan de #MeToo-beweging, denkt eigenlijk direct ook aan de Hollywood-filmproducent Harvey Weinstein. Hij werd in 2017 door verschillende vrouwen beschuldigd van seksuele intimidatie en zelfs verkrachting. Bij discovery+ is sinds vorig jaar de opzienbarende documentaire Harvey Weinstein te zien.

Jarenlang was het een publiek geheim dat de grote tv-producent – goed voor 341 Oscar-nominaties –zich schuldig maakte aan seksueel overschrijdend gedrag. Hij had sinds 1990 al acht keer een schikking getroffen met vrouwen die hem hadden beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Actrices waarschuwden elkaar al langer om niet met Weinstein alleen in één ruimte te zijn. Nu hij veroordeeld is, is het tijd voor de slachtoffers om zich uit te spreken. In de onthullende documentaire vertellen naast Rosanna Arquette en Rowena Chiu ook de actrices Tarale Wulff en Katherine Kendall hun verhaal tijdens een openhartig interview. Ook is er een uitgebreid gesprek met Ambra Gutierrez, de vrouw die vijf jaar geleden al in het geheim een gesprek opnam met Weinstein om zijn grensoverschrijdende gedrag op audio vast te leggen.

1. Groomed

Gwen van de Pas is een Nederlandse filmmaker die onder andere als producent bij Horizonica (2006) en in de casting van Voorbijgangers (2011) betrokken was. In de lente van dit jaar kwam zij opnieuw als producent met een geheel eigen durende documentaire die gaat over de impact van seksueel misbruik: Groomed. Deze docu is deels in het Nederlands en deels in het Engels gesproken en duurt ongeveer 1.5 uur.

De documentaire is uiterst aangrijpend en persoonlijk, vooral wanneer Gwen ingaat op haar vroege tienerjaren. Daarin werd zijn langdurig misbruikt door een volwassen man binnen haar zwemvereniging. Zelfs twintig jaar na het misbruik kampt ze nog steeds met de gevolgen. Dit is de reden dat Gwen besluit om op zoek te gaan naar antwoorden op de vragen waar ze al tijden mee worstelt. Groomed is gemaakt met een team van de beste makers in de Amerikaanse filmindustrie, zoals producent en tweevoudig Oscar-winnaar Bill Guttentag.

Meer True Crime-programma’s bij discovery+

Zou je graag meer waargebeurde misdaadprogramma’s op discovery+ bekijken? Ga naar de true crime-pagina op discovery+ of naar het overzicht van Investigation Discovery-programma’s om te zien wat de streamingdienst allemaal te bieden heeft. Hier vind je een verzameling van allerlei series en programma’s die op het video on demand-platform van Discovery te zien zijn. Daarnaast kun je eens een kijkje nemen in ons overzicht van 5 opmerkelijke true crime-programma’s op discovery+ die je echt gezien moet hebben. Veel kijkplezier!

Alles over deze streamingdienst

Op Streamwijzer vind je allerlei nieuws over discovery+ en vind je het volledige aanbod van discovery+. Ontmoet ook andere liefhebbers van discovery+ om kijktips uit te wisselen en inspiratie op te doen. Via de knop hieronder ga je direct naar de groep van discovery+ fans op Facebook.

Discovery+ in Nederland

Synopsissen: Discovery