Elfstedentriatlon van Maarten van der Weijden: dit is de route en zo kun je alles op tv + online kijken

In alle vroegte is Maarten van der Weijden op zondag 18 juni 2023 in Leeuwarden gestart aan zijn nieuwe missie: het voltooien van de zogeheten Elfstedentriatlon. Met zo min mogelijk slaap en rust tussendoor gaat hij de uitdaging aan om 200 kilometer te zwemmen, 200 kilometer te fietsen en nog eens 200 kilometer te wandelen. Het uiteindelijke doel: zo veel mogelijk geld inzamelen voor kankeronderzoek. Benieuwd naar de route van zijn bizarre tocht? In dit artikel zetten we alles voor je op rij. Beelden van de gehele triatlon van Maarten van der Weijden zijn van 18-24 juni 2023 onder andere live online te volgen bij een NOS livestream, op tv en via NLZIET.

Waar kan ik Maarten van der Weijden volgen tijdens zijn Elfstedentriatlon?

Van zondag 18 tot en met zaterdag 24 juni 2023 gaat Maarten van der Weijden de sportieve uitdaging aan om drie de Elfstedentocht af te leggen. Dit doet hij door te zwemmen, fietsen en te wandelen tijdens de Elfstedentriatlon. Omdat er van grote delen rechtstreeks verslag op tv via NPO 1 wordt gedaan, zijn beelden van de tocht onder andere live online te volgen via NLZIET. Heb je een deel van de uitgezonden route gemist? Dan kun je via deze streamingdienst ook de beelden achteraf terugkijken. De app van NLZIET is tevens ook op de televisie te gebruiken.

→ Je kunt nu 14 dagen gratis naar alle programma’s, films en series op NLZIET kijken ✅

Ook is er op het YouTube-kanaal van NPO 3 dagelijks een aflevering van de Elfstedentriatlon Estafette. In dit programma doen zeven bekende influencers aan een grote estafette mee met onder andere Donny Roelvink, Thomas van der Vlugt en Sylvana Ijsselmuiden. Allen geven zij het stokje bij iedere video aan elkaar door. Ook is de hele route te volgen via een livestream van NOS Sport. Hierbij kunnen de beelden alleen niet terug gekeken worden.

Route van Maarten van der Weijden tijdens de Elfstedentriatlon

Op zondag 18 juni om 6:30 uur ’s ochtends is Maarten van der Weijden in Leeuwarden gestart aan zijn Elfstedentriatlon. In een week tijd en met zo min mogelijk rust is de zwemmer van plan drie keer de Elfstedentocht te volbrengen. Dit is bij elkaar een monsterlijke afstand van wel 600 kilometer. De eerste 200 kilometer legt hij in het water af door langs alle 11 steden uit de Elfstedentocht te zwemmen. Op woensdag 21 juni heeft hij het eerste deel van zijn route afgelegd en stapt hij dezelfde dag nog op de fiets om nogmaals een afstand van 200 kilometer te overbruggen. Na het tweede gedeelte van de triatlon begint hij woensdagavond nog met het wandelen van de laatste 200 kilometers, om op zaterdag 24 juni de volledige Elfstedentriatlon te hebben volbracht.

De voormalig Olympisch kampioen is overigens niet de eerste persoon die drie keer de Elfstedentocht achter elkaar aflegt. Stefan van der Pal wist in juli vorig jaar in een week tijd deze sportieve prestatie op de mat te leggen. Hij zwom in totaal vijf dagen, fietste zeven uur en was nog eens 32½ uur aan het hardlopen voordat hij zijn doel bereikte.

Doel van de Elfstedentriatlon

De extreme sportieve uitdaging is niet algeheel zonder doel. Door met zo min mogelijk rust binnen een week drie keer de Elfstedentocht af te leggen hoopt Maarten van der Weijden geld op te halen voor kankeronderzoek. Met de oprichting van zijn foundation hoopt de zwemmer, die zelf leukemie kreeg, het leven van voormalige, huidige en toekomstige kankerpatiënten te verbeteren en uiteindelijk de vreselijke ziekte de wereld uit te krijgen. Mensen kunnen rechtstreeks via de website van de stichting doneren, waarbij alle opbrengsten volledig naar kankeronderzoek zullen gaan. De teller staat op het moment van schrijven al op het enorm indrukwekkende bedrag van 415.866 euro, maar meer is natuurlijk altijd beter. Je kunt dus zelf momenteel ook nog steeds doneren.

Maar dit is niet de enige manier waarop mensen hun steentje bij kunnen dragen. Zo is het ook mogelijk om samen met Van der Weijden mee te doen aan een van de drie disciplines. Je kunt momenteel nog de gehele fietstocht van 200 kilometer op woensdag 21 juni meefietsen en tevens de laatste 5 kilometer van de etappe op zaterdag 24 juni wandelen.

Eerdere pogingen voor de Elfstedentocht

Het voltooien van de grote tocht langs elf Friese steden is voor Maarten van der Weijden geen nieuw fenomeen. In 2018 deed hij zijn eerste poging om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. De zwemmer moest wegens uitputting toen helaas net voor Dokkum zijn inspanning staken. Toch haalde hij welgeteld 5 miljoen euro op. Een jaar later slaagde de voormalig Olympisch kampioen er na 75 uur zwemmen wel in om de gehele Elfstedentocht af te leggen en nog eens 6,1 miljoen euro op te halen. In 2021 zwom hij nog eens 80.000 euro bij elkaar door vier dagen lang in een zwembad met stroming te zwemmen.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.