Kijkers hekelen HBO Max om verwijderen serie ‘Luther’: “Hopelijk is het geen 1 aprilgrap”

Wanneer een nieuwe maand begint, betekent dit meestal goed nieuws voor abonnees van streamingdiensten. Er komen namelijk doorgaans rond de maandwisseling veel nieuwe films en series online. Er zit echter ook een schaduwzijde aan het omslaan van de kalender, want blijkbaar is het gezegde ‘april doet wat hij wil’ ook van toepassing op films en series. Soms worden titels namelijk verwijderd, waaronder ditmaal Luther door HBO Max. Tot grote onvrede van kijkers, zo bleek dit weekend.

Abonnees zijn boos dat hitserie ‘Luther’ is verwijderd door HBO Max: “Belachelijk!”

Vorige maand lanceerde de rode streaminggigant Netflix nog een gloednieuwe Luther-film: The Fallen Sun. De reacties van kijkers waren ontzettend positief, maar helaas konden zij in hun enthousiasme al sinds een jaar ervoor niet meer op hetzelfde video on demand-platform alle seizoenen van de voorgaande detectiveserie terugkijken. Gelukkig was daar HBO Max, want de paarse streamer van Warner Bros. Discovery had door een deal met de BBC de uitzendrechten van Luther te pakken sinds juli 2022.

Helaas bleek die samenwerking van relatief korte duur, want slechts 8½ maand later verdween de hitserie met Idris Elba dit weekend plotseling uit het aanbod van HBO Max in Nederland. En daar waren abonnees absoluut niet blij mee, zo bleek uit de onderstaande reacties op Twitter. Zo zei @kristelsaleh78: “Hopelijk is het geen 1 aprilgrap, maar de serie Luther is eraf. Is daar een reden voor?”. Ook @DasPony010 is niet blij en verwijst door naar zijn alternatieve optie: “Geen notificatie of iets dergelijks gehad. Dan maar weer downloaden op the piratebay #luther”. De ontevreden berichten zijn zeker te begrijpen, want door het verwijderen van HBO Max zijn er nu geen streaming opties van Luther meer over in Nederland. En dat is flink balen als je net middenin een razend spannend seizoen zat.

Reactie van HBO Max

Misschien had je als kijker zelf ook op een slechte 1 aprilgrap gehoopt, maar niets is minder waar. Al snel reageerde het officiële Twitter-account van HBO Max Nederland namelijk op de vragen. In het onderstaande bericht zie je dat @hbomaxnl schrijft: “We zijn voortdurend bezig om het HBO Max aanbod bij te werken, dit betekent dat we elke week nieuwe dingen toevoegen, maar er helaas ook soms content wordt verwijderd — waaronder Luther.”

Ook in het buitenland

Overigens zijn wij in ons koude kikkerlandje niet de enigen die last hebben van het aflopen van deze contentdeal tussen de BBC en Warner Bros. Discovery, want er zijn ook tweets te vinden van ontevreden kijkers uit andere landen. Zo schrijft de onderstaande Twitter-gebruiker @Ania_Cha vrij vertaald uit het Pools: “Ik geloof het verdomme niet XD Ik heb de Luther-serie op HBO Max bekeken en ik had alleen de laatste aflevering van seizoen 5, en dus – de hele serie. En vanaf vandaag hebben ze het van HBO gehaald.” FYI: ons niveau van Pools is niet ‘je van het’, maar Google Translate schiet gelukkig in grote lijnen prima te hulp.