‘Luther: The Fallen Sun’ komt volgende week naar Netflix: dit is alles wat je moet weten

Luther-fans, opgelet! Nog maar één weekje aftellen en dan is je favoriete personage eindelijk terug. Idris Elba mag voor de gloednieuwe Netflix-film opnieuw in de huid van de keiharde rechercheur kruipen. Maar waar gaat het verhaal nu precies over, welke karakters gaan we terugzien en wanneer kunnen er eigenlijk naar kijken? In dit artikel zetten we alles op een rijtje wat we weten over Luther: The Fallen Sun.

Lees ook: Top 10 – Kijktips voor de beste films en series elke week 🍿

Waar gaat de langverwachte ‘Luther’-film ‘The Fallen Sun’ over?

Na vijf seizoenen van Luther is het in 2023 voor het eerst tijd voor een film. We weten natuurlijk allemaal dat rechercheur Luther aan het einde van de serie zelf achter de tralies belandde, dus dat is het uitgangspunt waarmee Luther: The Fallen Sun begint. John Luther zit in de gevangenis en op hetzelfde moment wordt Londen geteisterd door een gruwelijke seriemoordenaar, die toevallig een oude bekende blijkt te zijn.

Omdat Luther gebukt gaat onder het idee dat hij de cyberpsychopaat heeft laten ontsnappen, besluit hij dat hem één ding te doen staat: hem deze keer wél pakken. Maar om dat te kunnen doen moet hij natuurlijk eerst wel uit de gevangenis ontsnappen.

Wie zitten er in de cast van de film?

Luther zou Luther niet zijn zonder Idris Elba, dus uiteraard keert deze acteur weer terug in de titelrol. Naast hem schittert deze keer Andy Serkis als de slechterik. Hij speelt de rol van David Robey, de seriemoordenaar en cyberpsychopaat waar Luther achteraan gaat. In een interview met Collider heeft de Britse acteur, bekend van onder meer The Lord of the Rings, de Planet of the Apes-trilogie en The Batman, aangegeven dat dit de meest duistere en heftige rol is die hij in lange tijd gespeeld heeft, dus dat belooft veel goeds!

Fans van de serie zullen ook Ruth Wilson en Dermot Crowley herkennen. Die laatste keert terug in de rol van rechercheur Martin Shenk, Luthers voormalige baas. Andere acteurs die hun opwachting maken zijn Cynthia Erivo (Harriet), Hattie Morahan (Enola Holmes), Lauryn Ajufo (Boiling Point) en Natasha Patel (The Witcher: Blood Origin). De film werd geregisseerd door James Payne, die ook meewerkte aan Outlander, New Amsterdam en Luther zelf.

Wanneer komt ‘Luther: The Fallen Sun’ op Netflix?

Over een weekje is het al zover! De film verschijnt namelijk op vrijdag 10 maart op Netflix. Dit is vier jaar na de release van de laatste aflevering van de BBC-serie, die in 2019 voor het laatst te zien was. We snappen dus dat je er erg naar uitkijkt, maar midden in de nacht klaar gaan zitten heeft helaas geen zin. De film verschijnt in Nederland namelijk pas om 09:00 uur ‘s ochtends. Dit komt door de verschillende tijdzones—in bepaalde delen van Amerika is het dan nét 12:00 uur ‘s nachts, zo ook op de plek waar het hoofdkantoor van Netflix zich bevindt. Op het moment dat het daar 10 maart wordt, wordt de gloednieuwe Luther-film dus in de hele wereld live gezet.

Eerst nog even de serie bingen? Dan kun je niet op Netflix terecht, maar moet je op HBO Max zijn. Deze streamingdienst biedt als enige in Nederland alle seizoenen aan.

Zijn er eigenlijk al beelden van de film?

Jazeker! Onlangs heeft Netflix eindelijk de officiële trailer van de langverwachte Luther-film met ons gedeeld. Hieronder bekijk je de spectaculaire eerste beelden.


Veelgestelde vragen


Synopsis: Netflix

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.