Wat is er gebeurd met Lucy Gray in ‘The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes’?

Acht jaar nadat de laatste film van de Hunger Games-reeks te zien was, verscheen op 16 november 2023 de prequel The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes in de bioscoop. In de film volgen we de pas 18-jarige Coriolanus Snow. Hij is de mentor van Lucy Gray tijdens de tiende Hongerspelen. Veel kijkers blijven na het kijken van de film met een grote vraag achter: wat is er gebeurd met Lucy Gray Baird? Tijd om alle theorieën toe te lichten en een antwoord te zoeken op deze belangrijke vraag.

‘The Hunger Games’ is terug met een prequel

Ruim acht jaar na het verschijnen van The Hunger Games: Mockingjay – Part 2 was het in 2023 eindelijk tijd om terug te keren naar de wereld van de Hongerspelen. Sinds kort draait The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes in de bioscoop, waarin we 64 jaar terug in de tijd gaan. Dit keer volgen we niet het verhaal van Katniss, maar van Coriolanus Snow. We hebben hem in de eerdere films natuurlijk al leren kennen als de meedogenloze President Snow.

In de film is hij echter pas 18 jaar. Zijn ooit zo machtige familie heeft het moeilijk en alles hangt af van zijn prestaties als mentor tijdens de spelen. Het zit hem helaas niet mee, Coriolanus krijgt de opdracht om mentor te zijn van tribuut Lucy Gray Baird (Zegler) uit het arme district 12. In de arena zal worden gevochten tot de dood. Buiten de arena begint Coriolanus steeds meer mee te leven met zijn tribuut. Hun lot is met elkaar verbonden en Coriolanus moet kiezen wat hij belangrijker vindt: de regels blijven volgen of doen wat nodig is om te overleven.

Verschillende theorieën rondom Lucy Gray Baird

Kijkers die de nieuwste film al hebben gezien blijven met een grote vraag achter: “Wat is er gebeurd met Lucy Gray Baird?” Ook in het boek wordt er geen antwoord gegeven op deze vraag. Wel gaan er veel theorieën rond over het lot van de eerste winnaar uit District 12.

We zien Lucy voor het laatst wanneer ze katniss gaat verzamelen. In feite vlucht ze eigenlijk voor Coriolanus Snow. Hij gaat naar haar op zoek en wordt gebeten door een slang. Vervolgens zien we een schim van Lucy, waarna Snow op haar schiet. Ze schreeuwt en valt, maar als Snow haar bereikt is haar lichaam nergens te vinden. Zelfs haar sporen zijn uitgewist. Hieronder lichten we een aantal theorieën over Lucy Gray uit.

1. Dood door Snow

Casca Highbottom laat tijdens zijn laatste ontmoeting aan Snow weten dat Lucy ‘verdwenen’ zou zijn. Het zou goed kunnen dat Snow er wel in is geslaagd haar te vermoorden. Zo zou ze dodelijk gewond zijn geraakt, maar nog wel een schuilplaats hebben gevonden. Hier kan ze aan haar verwondingen zijn bezweken. Wel hoort Snow haar nog zingen. Een mogelijke verklaring hiervoor zouden de Jabberjays zijn. Deze kunnen namelijk het geluid nabootsen.

2. Vermoord

Een andere theorie die rondgaat is dat de burgermeester van District 12 haar uiteindelijk heeft vermoord na de dood van zijn dochter. Zij is namelijk doodgeschoten door Snow, waarna de twee op de vlucht zijn geslagen. Hoe dan ook, veel kijkers zijn ervan overtuigd dat Lucy Gray dood is. Als zij namelijk nog zou leven, waarom zou ze dan niet in opstand komen tegen Snow en het reusachtige Capitool?

3. District 13

Toch denken ook een aantal kijkers dat Lucy Gray is blijven leven. Zo zou ze zijn ontsnapt en naar District 13 zijn gevlucht. Wegens een vredesverdrag met het Capitool zou dit gebied nog in het geheim bestaan. Er wordt zelfs gezegd dat zij daar is getrouwd en de moeder is van president Coin. Dit zou een mogelijke verklaring zijn voor de persoonlijke haat tegen Snow.

4. Familie van Katniss

Een andere belangrijke aanleiding waarom Lucy Gray nog leeft, is de mogelijke relatie met Katniss Everdeen uit de andere The Hunger Games-films. Sommige kijkers denken dat de nicht van Lucy, Maud Ivory, mogelijk de overgrootmoeder van Katniss is. In de eerdere films zingt Katniss namelijk twee nummers, ‘The Meadow Song‘ en ‘The Hanging Tree‘. Het laatste nummer is geschreven door Lucy en werd later als strijdlied verboden.

Toch leert Katniss tientallen jaren later het nummer van haar vader, waardoor kijkers zich afvragen waarvan hij het nummer kent. Zelfs de vogels stopten om naar gezang te luisteren, wat weer verwijst naar Lucy Gray. Net als The Covey groeide ook Katniss op in The Seam. Hier woonde de familie van haar vader. En net als Maud Ivory, onthoudt ook Katniss een melodie na slechts een keer te horen.

Ook Primrose toont veel gelijkenissen met Maud Ivory. Beiden hebben namelijk blond haar en een geit. Sommigen kijkers denken echter dat niet Maud Ivory, maar Lucy Gray zelf de overgrootmoeder is. Dit lijkt onwaarschijnlijk, omdat Lucy Gray na alle gebeurtenissen niet snel naar District 12 zou terugkeren.

Wat denkt ‘Lucy Gray Baird’ zelf?

Lucy Gray Baird wordt gespeeld door Rachel Zegler. De actrice denkt zelf ook vaak na over het einde van haar karakter. Zo zegt ze: “Ik denk altijd na over wat er met mijn personages gebeurt terwijl de credits voor het publiek verschijnen.” Wat betreft het lot van Lucy Gray, weet Rachel Zegler zelf ook niet wat er met haar is gebeurd. Wel denkt ze dat Lucy het heeft overleefd. Het belangrijkste doel van haar in de film is namelijk overleven. Ze hoopt dan ook ooit zelf antwoord van Suzanne te krijgen op het mysterie rondom Lucy Gray.


Synopsis: Independent Films

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.