Dit is de ultieme volgorde van The Lord of the Rings

Zin in een filmmarathon? De The Lord of the Rings-franchise bestaat nu uit zes films en één serie. Maar met twee verschillende trilogieën en de nieuwe serie The Lord of the Rings: The Rings of Power kan het lastig zijn om te weten wat de juiste kijkvolgorde is. Past de serie in de chronologie vóór of na de films? En welke trilogie moet je als eerst kijken? Oftewel: wat is de chronologische volgorde van The Lord of the Rings? In dit artikel zetten we dit voor je op een rijtje.

Ga nu naar Amazon Prime Video en kijk 30 dagen gratis naar alle films en series op de streamingdienst ✅

Chronologische volgorde van alle The Lord of the Rings-films en de serie

In 2001 werden de boeken van J.R.R. Tolkien voor het eerst naar het witte doek gebracht met The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring. Daarna volgden nog twee films én de The Hobbit-serie, die qua chronologie vóór de andere trilogie komt.

Nu is er dus ook sinds vorig jaar de nieuwe serie The Lord of the Rings: The Rings of Power. Deze titel verscheen in 2022 en hij speelt zich duizenden jaren vóór de verhalen van de twee trilogieën af, ten tijde van de Second Age. Als je al deze informatie op een rijtje zet, wordt chronologische kijkvolgorde als volgt.

VolgordeTitelReleasejaar
1The Lord of the Rings: The Rings of Power2022
2The Hobbit: An Unexpected Journey2012
3The Hobbit: The Desolation of Smaug2013
4The Hobbit: The Battle of the Five Armies2014
5The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring2001
6The Lord of the Rings: The Two Towers2002
7The Lord of the Rings: The Return of the King2003

1. The Lord of the Rings: The Rings of Power (serie, 2022)

In 2022 verscheen de prequel van The Hobbit en The Lord of the Rings, genaamd The Lord of the Rings: The Rings of Power. Dit speelt zich dus net als de andere twee trilogieën af in Midden-Aarde, maar vindt wel duizenden jaren vóór de gebeurtenissen uit de boeken van J.R.R. Tolkien plaats. Volgens de officiële synopsis neemt het kijkers mee naar een tijdperk waarin grote machten werden gesmeed, koninkrijken glorieerden en ten onder gingen, onwaarschijnlijke helden op de proef werden gesteld, hoop aan de fijnste draadjes hing, en een van de grootste schurken die ooit uit Tolkiens pen vloeide, dreigde de hele wereld in duisternis te hullen.

2. The Hobbit: An Unexpected Journey (film, 2012)

Ook de The Hobbit-trilogie speelt zich af vóór de The Lord of the Rings-films. In het eerste deel van de The Hobbit-reeks—The Hobbit: An Unexpected Journey—wordt Bilbo Balings uit zijn ondergrondse woning in de Shire gehaald om met Gandalf de Grijze en de dertien Dwergen het Dwergenrijk Erebor te heroveren.

3. The Hobbit: The Desolation of Smaug (film, 2013)

In het tweede deel van de The Hobbit-reeks—The Hobbit: The Desolation of Smaug—werkt Bilbo Balings nog steeds samen met Gandalf de Grijze en de dertien Dwergen, onder leiding van Thorin Eikenschild. Samen vervolgen ze hun reis naar Erebor en moeten ze het opnemen tegen de gevreesde draak Smaug.

4. The Hobbit: The Battle of the Five Armies (film, 2014)

Dit deel—The Hobbit: The Battle of the Five Armies—vormt alweer de epische ontknoping van de The Hobbit-reeks, waarbij het verhaal van Bilbo Balings, Gandalf de Grijze, Thorin en de dertien Dwergen tot een einde komt. Nu ze hun thuisland heroverd hebben, hebben ze per ongeluk een dodelijke kracht op de wereld losgelaten. In de Slag van Vijf Legers moeten ze met zijn allen het lot van Midden-Aarde bepalen.

5. The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (film, 2001)

Na The Hobbit volgt uiteraard de in 2001 gestarte The Lord of the Rings-reeks, met als eerste deel The Fellowship of the Ring. Hobbit Frodo krijgt een bijzondere Ring in zijn bezit. Om te zorgen dat deze niet in verkeerde handen valt, moet hij naar een plek waar hij de Ring kan vernietigen.

6. The Lord of the Rings: The Two Towers (film, 2002)

In het tweede deel van deze trilogie—The Lord of the Rings: The Two Towers—zijn Hobbits Frodo en Sam onbeschermd en alleen, terwijl ze hun reis naar het gevaarlijke Modor moeten voortzetten. Het wordt steeds zwaarder, maar gelukkig krijgen ze hulp uit onverwachte hoek.

7. The Lord of the Rings: The Return of the King (2003)

Het laatste deel alweer van de LOTR-trilogie: The Lord of the Rings: The Return of the King. Frodo moet nog steeds de Ring vernietigen, maar dit blijkt zo makkelijk nog niet. Ondertussen is de wereld van de mensen in oorlog met de wereld van de Orcs.

Waar is de The Lord of the Rings-reeks te bekijken?

De gloednieuwe LOTR-serie is enkel en alleen op Amazon Prime Video te vinden. Hier kun je ook de twee trilogieën bekijken. Met bovenstaande knoppen kom je gemakkelijk bij het juiste deel uit. De films zijn daarnaast ook deels op HBO Max (alleen de The Lord of the Rings-trilogie) te bekijken en hier op Pathé Thuis (beide trilogieën) te vinden.

Andere legendarische filmreeksen

Nu het duidelijk is in welke volgorde je The Lord of the Rings het beste kunt bekijken, ben je misschien ook wel geïnteresseerd in een zelfde soort geheugensteuntje voor andere fantastische filmreeksen. Eerder hebben wij bijvoorbeeld al de ultieme volgorde van alle X-Men-films, de juiste volgorde van alle Spider-Man films en natuurlijk de volgorde van alle Marvel-films op een rij gezet. Ideaal voor je volgende filmmarathon, al mag je dan wel flink wat ruimte vrijmaken in je agenda. Veel kijkplezier!


Synopsissen: Amazon Prime Video

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.