Dit zijn alle locaties waar de films van ‘The Hunger Games’ zijn opgenomen

Meer dan tien jaar na de komst van de eerste The Hunger Games-film in 2012, verscheen op 16 november 2023 eindelijk The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes in de bioscoop. In deze film volgen we de 18-jarige Coriolanus Snow tijdens de tiende Hongerspelen. De inmiddels vijfdelige-reeks zorgt voor spectaculaire beelden. Veel kijkers vragen zich dan ook af waar alle The Huner Games-films zijn gefilmd. Tijd om alle locaties op te speuren en je per film te vertellen waar deze is opgenomen. Let op: dit artikel bevat spoilers over het verloop van de films.

Hier begonnen ‘The Hunger Games’

De inmiddels vijfdelige-reeks is gebaseerd op de boeken van de Amerikaanse auteur Suzanne Collins. Het eerste boek verscheen in 2008, waarna in 2012 de eerste verfilming volgde. Inmiddels zijn we vier films rijker en kunnen we niet meer zonder het verhaal van Katniss Everdeen, Peeta, President Snow en de Hongerspelen. Hoewel de eerste vier films over het heden gingen, duikt de nieuwste juist terug in de tijd. Mocht je de hele reeks op chronologische volgorde willen kijken, dan raden we het aan om met The Ballad of Songbirds & Snakes te beginnen.

Van de verschillende districten tot aan alle arena’s van de Hongerspelen: in de films komen ontzettend veel locaties voor. Niet gek dat veel mensen zich afvragen waar The Hunger Games zijn gefilmd. Hieronder geven we per film aan bij welke scène alle locaties horen. Wie weet kun je ze zelf bezoeken, want sommige plaatsen liggen dichterbij dan je denkt.

1. Locatie ‘The Hunger Games’ (2012)

We starten met de allereerste film uit de franchise. In The Hunger Games zien we hoe Primrose Everdeen geselecteerd wordt om deel te nemen aan de jaarlijkse Hongerspelen. Haar oudere zus, Katniss Everdeen, neemt haar plaats in. Ze komt in de arena terecht met Peeta Mellark, een jongen die ze nog kent uit haar verleden.

De eerste film is in zijn geheel gefilmd in de Amerikaanse staat North Carolina. Zo is district 12 opgenomen in een mijngebied. Het huis van Katniss en de bakkerij waar Peeta werkt is te vinden in de verlaten textielstad Henry River Mill Village. De Hongerspelen starten in het North Folk Resevoir en de bossen van de DuPont State Forest zijn gebruikt als decor voor de arena.

2. Locatie ‘The Hunger Games: Catching Fire’ (2013)

Hoewel de eerste film alleen in North Carolina is opgenomen, zijn er verschillende locaties gebruikt voor The Hunger Games: Catching Fire. In dit tweede deel zien we hoe er een opstand tegen het Capitool lijkt te zijn ontstaan. Nadat Katniss en Peeta tot een overwinningstocht worden gedwongen, gaan ze naar een feest in het landhuis van Snow. Dit landhuis heet eigenlijk het Swan House in Buckhead, Atlanta. De inzending van alle tributen is gefilmd op het Speedway-racecircuit van Atlanta.

Je kunt je ook vast nog het trainingscentrum herinneren. Deze scène met glazen liften is opgenomen in het Marriot Marquis Hotel in Atlanta Georgia. Eenmaal aangekomen in de arena, spelen zich scenes af in het Clayton County International Park en Kawela Bay in Hawaii. De jungles uit de arena vind je echter in de Waimea Valley in North Shore en Manoa Valley. Ook in Paradise Park werden er meerdere shots gefilmd.

3. Locatie ‘The Hunger Games: Mockingjay – Part 1’ (2014)

De eerste twee delen zijn vrijwel alleen maar in de Verenigde Staten en deels in Hawaii opgenomen. Voor de The Hunger Games: Mockingjay – Part 1 zijn de opnames echter voor een aantal scènes verplaatst naar Europa. Zo is de enorme strijd in District 2 opgenomen in de verlaten terminalgebouwen van luchthaven Tempelhof in Berlijn. Ook het landhuis van president Snow heeft een andere locatie gekregen. Deze bevindt zich nu in Château de Voisins, ongeveer 20 kilometer ten oosten van Parijs.

Voor de andere scènes reist de film weer af naar de Verenigde Staten. Om Katniss te overtuigen om het gezicht te worden van de revolutie, laten districtspresidenten Coin en Plutarch Heavensbee haar de overblijfselen van District 12 zien. De hangar waaruit haar hovercraft vertrekt, is gelegen in een pakhuis in Atlanta. Ook in Georgia vonden er opnames plaats.

4. Locatie ‘The Hunger Games: Mockingjay – Part 2’ (2015)

Het tweede deel The Hunger Games: Mockingjay – Part 2 is eveneens in Berlijn, Parijs en de Verenigde Staten gefilmd. De scènes in Beetee’s weapons lab in District 13 werden bijvoorbeeld opgenomen in de Kraftwerk-fabriek aan de Köpenicker Strasse in Mitte in Berlijn. Het was moeilijk om een geschikte locatie te vinden, maar de oude energiecentrale voldeed aan de wensen.

Ook luchthaven Tempelhof komt weer terug in het tweede deel. Om de oorlogsschade in District 2 echt te laten lijken, werd het gebouw gebombardeerd. Niet alle inwoners waren daar echter even blij mee. De oude chemische fabriek in Rüdersdorf was de perfecte locatie om de scène te filmen waarin Katniss en Gale samen de hovercraft van het Capitool in District 8 aanvallen.

5. Locatie ‘The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes’ (2023)

Acht jaar nadat de laatste film uitkwam, verscheen de prequel The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes in november 2023. In deze film duiken we terug in de tijd naar de tiende Hongerspelen. Dit gaf de regisseur de kans om de dystopische wereld een ander beeld te geven en te laten zien hoe Panem er vroeger uitzag. Om het ruige District 12 en het luxueuze Capitool vorm te geven, werden er locaties in Duitsland en Polen gebruikt. Het klaslokaal van het Capitool werd bijvoorbeeld gefilmd in een oude medische faculteit. Deze locatie staat tegenwoordig bekend als het Tieranatomisches Theater.

Voor de arena werd zowel in Duitsland als in Polen gefilmd. De buitenkant van het Olympisch Stadion in Berlijn werd gefotografeerd als beeld van de arena. Vlak naast het stadion werd een ruimte omgebouwd tot het auditorium. Hier zien we hoe alle studenten van het Capitool naar de tiende Hongerspelen aan het kijken zijn. De binnenkant van de arena is gefilmd in Centennial Hall in Wrocław, Polen. Om het er zo beschadigd mogelijk uit te laten zien, werden er decorstukken gebruikt en werd de arena digitaal bewerkt en vergroot.

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.