Op deze locaties is ‘The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes’ gefilmd

Fans hebben er lang op moeten wachten, maar op 16 november 2023 is de nieuwste The Hunger Games-film eindelijk op het witte doek verschenen. In The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes volgen we de pas 18-jarige Coriolanus Snow tijdens de tiende Hongerspelen. We krijgen dan ook een inkijk in het verleden en komen meer te weten over de machtige baas van het Capitool. Maar waar zijn alle scènes uit de nieuwste Hunger Games-film eigenlijk gefilmd? Tijd om meer te weten te komen over alle locaties. Let op: dit artikel kan spoilers bevatten over de film.

Waar de Hunger Games allemaal begon

Het is alweer een tijd geleden sinds de eerste The Hunger Games-film uitkwam. De inmiddels vijfdelige-reeks startte in 2012. In dit deel zien we hoe Primrose Everdeen geselecteerd wordt om deel te nemen aan de jaarlijkse Hongerspelen. Haar oudere zus, Katniss Everdeen, biedt zich echter in haar plaats aan. De eerste film bleek een groot succes.

Een jaar later verscheen The Hunger Games: Catching Fire (2013), gevolgd door The Hunger Games: Mockingjay – Part 1 (2014). De filmreeks leek in 2015 afgesloten te worden met The Hunger Games: Mockingjay – Part 2. Ruim acht jaar later is daar echter de nieuwste film The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes aan toegevoegd. Op 16 november 2023 verscheen deze op het witte doek.

Verhaal van ‘The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes’ (2023)

Voordat we overgaan op alle locaties van de film, is het belangrijk om eerst meer te weten te komen over het verhaal. Het is de ochtend van de tiende jaarlijkse Hongerspelen en de achttienjarige Coriolanus Snow (Tom Blyth) – jaren voordat hij de tirannieke president van Panem zou worden – bereidt zich voor op zijn enige kans op roem en succes. Zijn ooit zo machtige familie heeft het moeilijk en alles hangt af van zijn prestaties als mentor tijdens de spelen.

Het zit hem helaas niet mee, Coriolanus krijgt de opdracht om mentor te zijn van tribuut Lucy Gray Baird (Rachel Zegler) uit het arme district 12. In de arena zal worden gevochten tot de dood. Buiten de arena begint Coriolanus steeds meer mee te leven met zijn tribuut. Hun lot is met elkaar verbonden en Coriolanus moet kiezen wat hij belangrijker vindt: de regels blijven volgen of doen wat nodig is om te overleven.

Alle locaties van de nieuwste Hunger Games-film op een rij

De film speelt zich dus ver voor het tijdperk van Katniss Everdeen en Peeta Mellark af. Hierdoor kreeg regisseur Francis Lawrence de kans om de wereld van de dystopische reeks op een andere manier vorm te geven. In de film zien we namelijk hoe Panem er tien jaar na de oorlog uit ziet. Lawrence regisseerde al meerdere films uit de franchise. Met de nieuwste film wilde hij de actie in het luxueuze Capitool en ruige District 12 benadrukken.

Om dit te realiseren werd er gefilmd op échte locaties in Duitsland, zoals in Berlijn, Duisburg, Düsseldorf en Leipzig. Ook werden er scènes geschoten in Wrocław en natuurgebieden in Polen. Hierdoor is ongeveer 99% van de set écht. Alleen het appartement van Snow en de buitenset van de dierentuin zijn gebouwd. De scènes waarin de tributen in de kooi gevangen zitten, zijn namelijk gefilmd in Britzer Garten, een park in Berlijn. Zelfs vrijwel iedereen van de cast dacht dat de omheining deel uitmaakte van een voormalige dierentuin.

Arena van de tiende Hongerspelen

In Berlijn werd er gebruikgemaakt van meerdere locaties. Zo werd de voorkant van het Altes Museum gefotografeerd voor de Heavensbee Hall en werd de Bärensaal en Völkerschlachtdenkmal in Leipzig voor het interieur gebruikt. De buitenkant van het Olympisch Stadion werd gefilmd als de buitenkant van de arena. De binnenkant van de arena bevindt zich echter in Centennial Hall in Wrocław, Polen. Om het er zo beschadigd mogelijk uit te laten zien, werden er decorstukken gebruikt en werd de arena digitaal bewerkt en vergroot.

District 12

De film gaat dus ver terug in de tijd. Dit gaf regisseur Lawrence de kans om een andere uitstraling van District 12 te creëren. Hiervoor werd het grimmige en industriële Landscape Park in Duisburg gevonden.

Dé perfecte plek, want hier was alles te vinden wat er nodig was. Zo werden de muzikale optredens van Lucy Gray ook in de fabriek gefilmd. Eigenlijk had alles wat District 12 moest zijn hier de uitgekozen filmlocatie. Francis Lawrence wenste zelfs dat hij bij de eerdere films ook deze plaats had kunnen gebruiken.

Ministerie van Oorlog en Dr. Gaul’s lab

Ook bij het filmen van de scènes bij het Ministerie van Oorlog en Dr. Gaul’s lab werden echte locaties gebruikt. Voor de voorkant van het Ministerie van Oorlog werd een modern museum gevonden. Het interieur werd gefilmd in een crematorium met een grote ruimte met kleinere kapellen. De plek werd omgebouwd tot het lab van spelmaker Dr. Gaul.

Klaslokaal van het Capitool en auditorium

Vlak naast het Olympisch Stadion werden de scènes van het auditorium gefilmd. In de film zien we hoe Coriolanus Snow hier met alle andere mentors live meekijkt naar de tiende Hongerspelen. De ruimte wordt in het echte leven gebruikt voor gymnastiek, maar is voor de film omgetoverd tot zaal. Het klaslokaal van het Capitool werd gefilmd in een oude medische faculteit, die tegenwoordig bekendstaat als het Tieranatomisches Theater.


Synopsis: Independent Films

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.