Waarom spelen Lieke Martens en Jackie Groenen niet met de Oranje Leeuwinnen tegen Noorwegen?

Na de wedstrijden uit de Women’s Nations League kunnen de Oranje Leeuwinnen weer aan de bak. In 2025 staat namelijk het EK Voetbal voor vrouwen op de planning. Om aan dit toernooi mee te doen zal de ploeg van Andries Jonker zich eerst moeten kwalificeren. Tijdens de tweede kwalificatiewedstrijd neemt Nederland het op tegen Noorwegen. Helaas zonder Lieke Martens en Jackie Groenen. Maar waarom ontbreken de twee in de selectie van de Oranje Leeuwinnen?

Nederland neemt het op tegen Noorwegen, Finland en Italië

In 2025 is het tijd voor de 14e editie van het EK Voetbal voor vrouwen. Van 2 tot en met 27 juli 2025 strijden er zestien landen in Zwitserland om de Europese titel. Maar voordat het zo ver is moeten alle landen zich eerst kwalificeren voor het Europees toernooi. Op dinsdag 5 maart 2024 vond de loting voor de EK-kwalificatie plaats. In totaal werden er uit vier potten landen geloot, die weer werden verdeeld over vier poules.

Deze potindeling was gebaseerd op de prestaties in de groepsfase van de afgelopen Women’s Nations League. De Oranje Leeuwinnen bereikten tijdens deze competitie de finales, waardoor zij in pot 1 terecht kwamen. Hierdoor kon Nederland niet met Spanje, Frankrijk en Duitsland worden ingedeeld. Wel moet de ploeg van Andries Jonker het opnemen tegen Italië (pot 2), Noorwegen (pot 3) en Finland (pot 4). Binnen de vier poules van League A kwalificeren de winnaar en nummer twee zich voor het EK Voetbal.

Oranje Leeuwinnen zonder Lieke Martens en Jackie Groenen

De Oranje Leeuwinnen speelden op vrijdag 5 april de eerste EK-kwalificatiewedstrijd tegen Italië. Helaas werd het lastige uitduel met 2-0 verloren, waardoor Nederland op 0 punten staat. Na de match bevestigde bondscoach Andries Jonker in een onlinepersconferentie dat voetbalsters Lieke Martens en Jackie Groenen ook de wedstrijd tegen Noorwegen niet spelen. De twee Oranje speelsters zijn namelijk geblesseerd en werken aan hun herstel bij hun club Paris Saint-Germain. Ook keepster Daphne van Domselaar en aanvalster Vivianne Miedema missen door blessures de eerste EK-kwalificatiereeks.

Speelschema tijdens de EK-kwalificatie

Alle zes poulewedstrijden uit de kwalificatie worden tussen april en juli gespeeld. Op vrijdag 31 mei gaat de tweede reeks van start met de twee duels tegen Finland. Vervolgens spelen de Oranje Leeuwinnen in juli de wedstrijden tegen Italië en Noorwegen. Mocht de ploeg van Andries Jonker zich niet direct plaatsen, dan volgen in oktober en november de play-offs. Hieronder staat het complete speelschema van de Oranje Leeuwinnen tijdens de EK-kwalificatie. De exacte tijdstippen worden op een later tijdstip bekendgemaakt. Uiteraard houden we je altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes via onze social media kanalen en via je mail.

DatumTijdWedstrijdUitslag
Vrijdag 5 april 202418:15 uur🇮🇹 Italië – 🇳🇱 Nederland2-0
Dinsdag 9 april 202420:45 uur🇳🇱 Nederland – 🇳🇴 Noorwegen…?
Vrijdag 31 mei 2024…?🇳🇱 Nederland – 🇫🇮 Finland…?
Dinsdag 4 juni 2024…?🇫🇮 Finland – 🇳🇱 Nederland…?
Vrijdag 12 juli 2024…?🇳🇱 Nederland – 🇮🇹 Italië…?
Dinsdag 16 juli 2024…?🇳🇴 Noorwegen – 🇳🇱 Nederland…?

Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.