Libéma Open 2024: alles over het tennistoernooi van 8-16 juni in Rosmalen

Nog maar een paar nachtjes slapen voor liefhebbers van de sport tennis en dan vindt van zaterdag 8 juni tot en met zondag 16 juni eindelijk het jaarlijkse toernooi Libéma Open 2024 in Rosmalen (Noord-Brabant) plaats. De wedstrijd staat bekend als een van de grootste voorbereidingstoernooien op de tweede Grand Slam van het jaar: Wimbledon. Ook dit jaar zullen er weer veel internationale profs naar Nederland afreizen om hun skills op de grasbanen te vertonen. Beelden van de tenniswedstrijden en alle finalerondes kijk je live bij meerdere zenders van Ziggo Sport, zo blijkt uit de programmagids.

Wat is het Libéma Open tennistoernooi?

Het Libéma Open is een jaarlijkse terugkerend tennistoernooi dat wordt gespeeld op gras bij de Autotron Expodome in Noord-Brabant. Hoewel de wedstrijden in Rosmalen worden gespeeld, staat het sinds 1998 internationaal bekend als het toernooi van ‘s-Hertogenbosch. Vanwege de grasbanen is het uniek in zijn soort, omdat dit het enige internationale toernooi is waarbij de tennissers alleen maar op gras een balletje acen. Het toernooi bestaat uit twee onderdelen: WTA voor vrouwen en de ATP wedstrijden voor mannen.

De wedstrijden die tijdens de Libéma Open worden gespeeld behoren tot de categorie ATP Tour 250. Sinds 1990 vindt het toernooi voor heren al plaats en droeg het de naam Continental Gras Tournament. De eerste editie voor vrouwen werd echter in 1996 gehouden. Libéma Open is daarmee uniek, omdat dit het enige WTA-toernooi in Nederland is. Sinds 2015 staat het een week na Roland Garros op de planning. Het toernooi is daarmee een goede voorbereiding voor Wimbledon, de Grand Slam die op 1 juli 2024 van start gaat.

Vorig jaar wist de Nederlander Tallon Griekspoor er met de winst vandoor te gaan. Hij won zijn tweede ATP-toernooi, nadat hij in Pune al eerder succesvol was. In de finale nam de prof het op tegen de Australiër Jordan Thompson. Hoewel Tallon Griekspoor niet sterk aan de wedstrijd begon, wist hij de match om te buigen.

Kwalificaties en finales tijdens Libéma Open 2024

Voordat de beker door zowel de mannen als de vrouwen omhoog gehouden mag worden, vinden er eerst nog kwalificaties plaats. Deze zijn aankomend weekend op 8 en 9 juni voor het enkel- en dubbelspel. Hierna stromen de professionele tennissers en tennissters door naar de volgende rondes, waarbij aan de hand van een knock-outsysteem wordt bepaald wie door mogen naar de grote finales op 15 en 16 juni. De finales van het dubbelspel voor de dames en heren staan op zaterdag 15 juni op de planning. Het toernooi wordt op 16 juni afgesloten met de finales van het enkelspel.

Deelnemers aan Libéma Open op 8-16 juni 2024

Zowel nationaal als internationaal zijn er verschillende topatleten uit de tenniswereld aanwezig tijdens het toernooi dit jaar. Voor veel tennissers is dit dan ook de uitgelezen kans om zich voor een groot toernooi, zoals Wimbledon, klaar te maken. Hoewel Libéma Open dus als voorbereiding wordt gezien, betekent het niet dat de profs makkelijk denken over de wedstrijden. Ze zullen er dan ook op gebrand zijn om alles uit de kast te halen en een goede generale repetitie op de grasbaan neer te zetten.

Bij de mannen en vrouwen doen er ook dit jaar weer een aantal gevestigde namen uit de tenniswereld mee. Zo zien we onder andere Jessica Pegula, Liudmila Samsonova, Daniil Medvedev en Alex de Minaur in actie. Ook is de Nederlander Tallon Griekspoor weer van de partij. Tim van Rijthoven en Botic van de Zandschulp staan ook op de lijst. Laatstgenoemde moest vorig jaar vanwege een blessure het toernooi aan zich voorbij laten gaan.

\

Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.