Libéma Open 2023: alles over het tennistoernooi van 10-18 juni in Rosmalen

Nog maar een paar nachtjes slapen voor liefhebbers van de sport tennis en dan vindt van zaterdag 10 juni tot en met zondag 18 juni eindelijk het jaarlijkse toernooi Libéma Open 2023 in Rosmalen (Noord-Brabant) plaats. De wedstrijd staat bekend als een van de grootste voorbereidingstoernooien op de tweede Grand Slam van het jaar: Wimbledon. Ook dit jaar zullen er weer veel internationale profs naar Nederland afreizen om hun skills op de grasbanen te vertonen. Beelden van de tenniswedstrijden en alle finalerondes kijk je live bij meerdere zenders van Ziggo Sport, zo blijkt uit de programmagids.

Wat is het Libéma Open tennistoernooi?

Het Libéma Open is een jaarlijkse terugkerend tennistoernooi dat wordt gespeeld op gras bij de Autotron Expodome in Noord-Brabant. Hoewel de wedstrijden in Rosmalen worden gespeeld, staat het sinds 1998 internationaal bekend als het toernooi van ‘s-Hertogenbosch. Vanwege de grasbanen is het uniek in zijn soort, omdat dit het enige internationale toernooi is waarbij de tennissers alleen maar op gras een balletje acen. Het toernooi bestaat uit twee onderdelen: WTA voor vrouwen en de ATP wedstrijden voor mannen.

De wedstrijden die tijdens de Libéma Open worden gespeeld behoren tot de categorie ATP Tour 250. Sinds 1990 vindt het toernooi voor heren al plaats en droeg het de naam Continental Gras Tournament. De eerste editie voor vrouwen werd echter in 1996 gehouden. Libéma Open is daarmee uniek, omdat dit het enige WTA-toernooi in Nederland is. Sinds 2015 staat het een week na Roland Garros op de planning. Het toernooi is daarmee een goede voorbereiding voor Wimbledon, de Grand Slam die op 3 juli 2023 van start gaat.

Vorig jaar wist de Nederlander Tim van Rijthoven er met de winst vandoor te gaan. Een unieke prestatie, want tot op heden wisten alleen Richard Krajicek (1994 en 1997) en Sjeng Schalken (2002 en 2003) op het toernooi in Rosmalen de eerste plek te veroveren. Helaas kan Van Rijthoven zijn titel niet verdedigen tijdens het toernooi dit jaar. Met pijn in zijn hart heeft hij zich deze week moeten afmelden, omdat hij nog niet volledig is hersteld van zijn elleboogblessure. Hij wordt vervangen door de 21-jarige Italiaan Jannik Sinner. Een flinke domper voor de Nederlander, want hij verliest hiermee de 250 punten die hij vorig jaar nog won met zijn titel. Desondanks hoopt hij snel weer fit genoeg te zijn en staat de Libéma Open voor volgend jaar met rood omcirkeld op zijn agenda.

Daniil Medvedev vs Tim van Rijthoven For The Title | ’s-Hertogenbosch 2022 Final Highlights

Kwalificaties en finales tijdens Libéma Open 2023

Voordat de beker door zowel de mannen als de vrouwen omhoog gehouden mag worden, vinden er eerst nog kwalificaties plaats. Deze zijn aankomend weekend op 10 en 11 juni voor het enkel- en dubbelspel. Hierna stromen de professionele tennissers en tennissters door naar de volgende rondes, waarbij aan de hand van een knock-outsysteem wordt bepaald wie door mogen naar de grote finales op 17 en 18 juni. De finales van het dubbelspel voor de dames en heren staan op zaterdag 17 juni op de planning. Het toernooi wordt op 18 juni afgesloten met de finales van het enkelspel.

Deelnemers van Libéma Open op 10-18 juni 2023

Zowel nationaal als internationaal zijn er verschillende topatleten uit de tenniswereld aanwezig tijdens het toernooi dit jaar. Voor veel tennissers is dit dan ook de uitgelezen kans om zich voor een groot toernooi, zoals Wimbledon, klaar te maken. Hoewel Libéma Open dus als voorbereiding wordt gezien, betekent het niet dat de profs makkelijk denken over de wedstrijden. Ze zullen er dan ook op gebrand zijn om alles uit de kast te halen en een goede generale repetitie op de grasbaan neer te zetten.

Bij de mannen en vrouwen doen er ook dit jaar weer een aantal gevestigde namen uit de tenniswereld mee. Zo zien we onder andere Daniil Medvedev, Félix Auger-Aliassime, Belinda Bencic en Veronika Kudermetova in actie. Ook is de Nederlander Tallon Griekspoor weer van de partij. Botic van de Zandschulp zou in eerste instantie ook meedoen, maar de nummer één moet het toernooi aan zich voorbij laten gaan door een blessure aan zijn voet.

Bij de mannen wordt vooral Daniil Medvedev als grote kanshebber gezien. Bij de vrouwen maakt de voormalig nummer drie van de wereld – Elina Svitolina – haar opwachting. De tennisster is hard aan het werk om een comeback te maken en zal er dan ook alles aan doen om een knappe prestatie neer te zetten. Tijdens het toernooi zou ze zo maar eens oog in oog kunnen staan met Grand Slam-kampioenen Victoria Azarenka en Bianca Andreescu. Ook maakt Venus Williams door middel van een wildcard haar debuut op de grasbanen van Den Bosch.


Afbeelding ter illustratie

Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.