Dit zijn de leukste Nederlandse films van de afgelopen tijd

Er zijn van die momenten dat je gewoon zin hebt om een leuke film van eigen bodem te kijken. Uiteraard kun je dan een klassieker als Alles is Liefde of Zwartboek opzetten, maar misschien heb je meer behoefte aan een wat recentere titel. Om je op weg te helpen zetten wij hieronder een aantal van de leukste Nederlandse films van de afgelopen tijd op een rij. De films stammen allemaal van na 2022 en werden door kijkers vol enthousiasme ontvangen.

7x Nederlandse films van de afgelopen tijd die je moet zien

1. Only You (2023)

Elisabeth (Claire Bender) staat aan de vooravond van haar trouwerij. Deze week zal ze het huwelijksbootje instappen met haar jeugdliefde, maar dan loopt ze op haar vrijgezellenfeest Arthur (Egbert Jan Weeber) tegen het lijf. Er is een niet te ontkennen aantrekkingskracht en de twee brengen het hele weekend met elkaar door. Er is echter geen toekomst: hij gaat de wereld over reizen, zij zal binnenkort met een ander voor het altaar staan. Of zullen ze toch voor elkaar kiezen? Alleen dan zullen ze wel écht eerlijk met elkaar moeten zijn. Only You ontvangt een 7 van kijkers en werd vorig jaar vol enthousiasme ontvangen.

2. Hardcore Never Dies (2023)

De nieuwe Nederlandse film Hardcore Never Dies was afgelopen december een ware hit en dat is niet zomaar. De film neemt ons mee naar de Rotterdamse gabberscène. De 17-jarige Michael heeft één grote droom: pianist worden. Helaas krijgt hij bij een auditie te horen dat hij ‘hét’ nog niet heeft. Om dat diepere gevoel te vinden, besluit hij zich met zijn broer op hardcore te storten. Maar langzaam wordt hij meegesleept in een wereld die weleens heel gevaarlijk voor hem zou kunnen zijn.

3. Neem Me Mee (2023)

Neem Me Mee is een recente film die gemaakt werd door de regisseur van de geprezen serie Oogappels, en alleen daarom zou je hem al moeten zien. Het verhaal draait om zes 70-plussers die samen op groepsreis gaan. Met vijf onbekenden in een klein busje naar Zuid-Frankrijk reizen—dat kan natuurlijk alleen maar voor gedoe zorgen, en al snel lopen de spanningen dan ook hoog op. Toch leren de passagiers elkaar langzaam maar zeker kennen en ontstaat er een hechte band.

4. Het Verloren Transport (2022)

In de oorlogsfilm Het Verloren Transport worden we meegenomen naar het jaar 1945. We zien hoe een deportatietrein vol Joodse gevangenen in een klein Duits dorpje strandt. Daar ontstaat al snel een onwaarschijnlijke vriendschap tussen de Duitse Winnie, de Joods-Nederlandse Simone en de Russische Vera. Het Verloren Transport heeft een internationale cast waarin onder meer de Nederlandse Hanna van Vliet (De Droom van de Jeugd), Bram Suijker (Vliegende Hollanders) en Frieda Barnhad (Dag & Nacht) een rol spelen.is.

5. Pink Moon (2022)

Pink Moon begint met vader des huizes Jan, die het niet meer ziet zitten en tijdens een familiediner mededeelt dat hij levensmoe is. Hij heeft euthanasie aangevraagd. Het nieuws slaat in als een bom en dochter Iris besluit voor hem te zorgen. Ze begrijpt niet waarom hij tot dit besluit gekomen is.

6. Candy & Bonita (2023)

Heb je vooral zin in een Nederlandse romcom? Dan raden we Candy & Bonita aan, een film uit 2023. De hoofdpersonages zijn Tilly en Marieke. Zij ontmoeten elkaar iedere week in de kroeg. Op een dag komen ze op het briljante idee om zelf een seksplatform op te richten. En om te zorgen dat dat een beetje loopt, willen ze bij de lancering een vrouwvriendelijke pornofilm uitbrengen. Maar dan moet die wel nog even gemaakt worden… En dat blijkt nog best een opgave.

7. Goodbye Stranger (2019)

Martijn Lakemeier bewonder je dit jaar in de Nederlandse serie Máxima, maar vorig jaar kroop hij in Goodbye Stranger in de huid van muzikant Paul. Die staat aan de vooravond van een gigantische promotie. Zijn nieuwe baan moet ervoor zorgen dat hij samen met zijn vriendin naar Londen kan verhuizen. Maar als dat gedeelte van zijn leven op losse schroeven komt te staan, begint hij aan alles te twijfelen.

Alle Nederlandse film die per week en maand verschijnen

Ben je meer van het streamen en ben je benieuwd welke kersverse Nederlandse films de afgelopen maand op de streamingdiensten zijn verschenen? Dat vind je in het overzicht met nieuwe films en series per maand. Ook kun je in dit overzicht alvast vooruit kijken om te zien welke titels nieuw op de video on demand-platforms komen in de volgende maanden.

Volledige aanbod van de streamingdiensten in Nederland

Op Streamwijzer is ook het complete aanbod van de streamingdiensten in Nederland te vinden. In de tabellen vind je dagelijks welke films en series nieuw op de streamingdienst zijn verschenen. Om te weten te komen welke titels worden verwijderd, ga je naar het verdwijnsein.


Synopsissen: Videoland, Pathé Thuis, Amazon Prime Video en NLZIET

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.