Bordspellen top 5: leuke speltips voor serieliefhebbers

Het regent pijpenstelen en de dakpannen waaien van de huizen. In deze koude winterdagen vol storm en misère is het verleidelijk om je binnen op de bank te nestelen met een goede film of serie. Maar nadat je alle seizoenen van Peaky Blinders, The Crown en Sherlock bent gaan bingewatchen, is het ook tijd voor wat gezelligheid met de familie. In samenwerking met spelletjesfabrikant Asmodee raden we in dit artikel graag 5 leuke bordspellen voor serieliefhebbers aan. Meer informatie over de spellen, en websites waar ze verkrijgbaar zijn, is onder andere terug te vinden op de website Unbox Now.

5x Tips voor leuke bordspellen als je gek bent op series

5. Rory Story Cubes

“Er was eens…” Een sprookjesachtig verhaal. Als fantasyliefhebber is er dikke kans dat je alle magische films en series op Disney+ al hebt liggen bingewatchen en dat alle seizoenen van Once Upon a Time en Tell Me A Story al van je kijklijst afgestreept zijn. In dat geval raden we je aan om jezelf eens te laten leiden door je fantasie.

In Rory’s Story Cubes bepalen de dobbelstenen en plaatjes wat voor verhaal je gaat vertellen. Dit spel draait niet om winnen, maar vooral om gezelligheid en je eigen verbeelding de vrije loop laten. Je zult versteld staan van de mogelijkheden van je fantasie. Naast de ‘normale’ editie is er overigens voor de Potterheads onder ons ook een speciale Harry Potter-versie in de verkoop.

4. Perudo

Houd jij wel van een gokje? Dan heb je al kunnen genieten van de risicovolle handelspraktijken van de familie Byrde in de Netflix-serie Ozark. Maar ook in Peaky Blinders zijn de Britse boeven vermogend geworden door het faciliteren van gokken op paardenraces in het Birmingham van de 19e eeuw.

In Perudo kun ook jij een gokje wagen, gemengd met een flinke dosis bluffen. Je werpt de dobbelstenen en spreekt uit hoe er naar jouw verwachting door anderen is gegooid. Maar er moet altijd overboden worden door de volgende speler. Mocht je bluf doorzien worden, dan wordt de dobbelstand gecontroleerd en kun je een steen verliezen. Dit is dus echt een spel voor mensen met stalen zenuwen en een goede pokerface!

3. Unlock

Liefhebbers van Scandinavische crimi’s als The Bridge en Britse misdaadseries als Sherlock zullen helemaal in hun nopjes zijn met dit spel. Door al die uren kijkplezier heb je vast je detectiveskills flink weten te trainen en nu krijg je eindelijk de kans om ze aan je vrienden en familie te showen.

In Unlock! Heldhaftige Avonturen word je gevraagd om intrigerende raadsels op te lossen. Door ruimtes te bestuderen en objecten te combineren kun je een weg naar buiten vinden. Hiervoor heb je meer dan 60 kaarten tot je beschikking bomvol plattegronden, puzzels en objecten. Maar vergeet niet dat je snel moet zijn, want er is een tijdslimiet. Ook van dit spel zijn weer heel wat verschillende versies uitgebracht, waaronder een speciale Star Wars-editie.

2. Azul

Dit kleurrijke bordspel zorgt ervoor dat je je even helemaal in een luxe en koninklijke omgeving waant. Ideaal dus voor liefhebbers van hitseries als The Crown, maar ook absoluut een toffe speltip voor wie al naar alle afleveringen van Downton Abbey en Bridgerton heeft gekeken.

Wanneer je Azul speelt, wordt je gevraagd om de muren van het koninklijke paleis Evora te decoreren. Elke speler krijgt zijn eigen muur en patroonlijnen waarop je tegels gaat verzamelen. De winnaar van het spel is degene die de meeste punten weet te behalen door volledige horizontale rijen gevuld te krijgen met tegeltjes uit het fabrieksaanbod.

1. 7 Wonders

Een groot deel van de populairste series aller tijden bestaat uit titels die zich afspelen in het verleden. Zo neemt Vikings je mee naar de tijd van de ruige Noormannen en laat Barbarians je verdwijnen in de tijd van Romeinen en Barbaren.

7 Wonders is één van de populairste gezelschapsspellen van de afgelopen jaren. Het draait om de 7 wereldwonderen (it’s all in the name). Je bouwt met grondstoffen je eigen handelsroutes, steden en legers om te zorgen dat je de grootste macht van de tafel wordt. Het spel neemt je mee door drie tijdperken die je de tijd geven om je eigen imperium op te bouwen. Leuk aan dit spel is dat je een versie hebt voor 3-7 personen, maar ook een unieke duelversie om met zijn tweeën te spelen. Daarnaast duurt een potje meestal niet langer dan ± 45 minuten. Echt een aanrader!

Bonustip voor wie veel kennis over films, series en andere zaken heeft

Heb je nou alle genoemde series al uitgekeken, maar ben je ook een enorme filmfanaat? En beschik je hiernaast ook nog eens over ontzettend veel algemene kennis? Dan hebben we nog een bonustip, want HINT klinkt als een leuk bordspel voor jou. In dit partyspel mag je alleen maar hints geven en zullen je teamgenoten moeten proberen te raden wat je bedoelt. Hiervoor mag je soms tekenen, maar in andere gevallen wordt je gevraagd het begrip uit te beelden of bijvoorbeeld te neuriën. Een hilarische spellenavond ligt met deze game ongetwijfeld in het verschiet!

Meer spellen op de website van Unbox Now

Naast de bovengenoemde leuke bordspellen biedt Asmodee’s website UnboxNow.nl nog een veel grotere verzameling van speelplezier voor de hele familie. Bij elk spel vind je aanvullende informatie, waaronder een beschrijving, het minimale en maximale aantal personen, de minimale leeftijd en de complete handleiding. Daarnaast vind je bij elk spel een knop naar de webwinkels die de game in hun aanbod hebben opgenomen, zodat je hem direct kunt bestellen. Alvast heel veel speelplezier gewenst!