Laver Cup 2023: alles wat je moet weten over het tennistoernooi

Razendsnel na de prijsuitreiking van de US Open staat er dit weekend nóg een groots tennistoernooi voor de deur. Van 22-24 september 2023 schitteren tennisprofs tijdens de Laver Cup. Dit jaar wordt het evenement georganiseerd in de Canadese stad Vancouver, waar Team Europa het in drie dagen tijd weer zal opnemen tegen Team Wereld. Het belooft zoals altijd een spannende strijd te worden waar de absolute tennistop samenkomt.

Alles over de Laver Cup 2023

Tijd om meer te weten te komen over dit mondiale tennistoernooi, de deelnemers van beide teams en wanneer de wedstrijden op de planning staan. Hoewel Ziggo Sport over uitzendrechten van vele tenniswedstrijden beschikt, is dit evenement er niet te zien. Wel zijn de wedstrijden tijdens dit tennisfestijn onder andere te kijken via de tv-zenders van Eurosport en de bijbehorende streamingdienst discovery+, dat onder andere verkrijgbaar is als add-on kanaal bij Amazon Prime Video.

— Klik om te springen op deze pagina —
ℹ️ Algemene informatie
🎾 Deelnemers
👟 Wedstrijden

Wat houdt de Laver Cup in?

Dit jaar wordt alweer de 6e editie van de Laver Cup gehouden, ditmaal in de Canadese stad Vancouver. Het is gebruikelijk dat ieder jaar een andere stad het spreekwoordelijke stokje overneemt en het toernooi organiseert. Zo werd het evenement voor het eerst in Praag gehouden en verplaatste het zich daarna naar Chicago, Genève, Boston en Londen. De speelstad voor 2024 staat ook alvast. Na de Canadese trip mogen de profs zich opmaken voor een Duits onderonsje in Berlijn. De naam van het evenement komt overigens van de Australische tennisser Rod Laver.

Het tennistoernooi wordt traditiegetrouw gespeeld op een hardcourtbaan. Gedurende het evenement gaan twee teams de strijd met elkaar aan: Team Europa en Team Wereld. Iedere ploeg bestaat uit zes spelers en beschikt over een aanvoerder. Deze captain is een voormalig tennisprof en kiest twee tennissers uit voor zijn eigen team. De overige spelers moeten zich kwalificeren voor het toernooi. Dit doen ze door hoog genoeg te scoren op de ATP Rankings.

Rivals Become Teammates | Laver Cup

Deelnemers van Team Europa en Team Wereld dit jaar

Nu vraag je je uiteraard af welke profs in actie zullen komen en wie de aanvoerders van beide teams zijn. Voor Team Europa is voormalig tennisser Björn Borg als aanvoerder aangesteld. De Zweed wordt ondersteund door landgenoot Thomas Enqvist, die eveneens op hoog professioneel niveau gespeeld heeft. In april werd bekend dat Andrey Rublev aan het team werd toegevoegd. Deze zomer bevestigde ook de Noor Casper Ruud dat hij voor Team Europa zou uitkomen tijdens de Laver Cup. De laatste vier spelers werden later naar buiten gebracht: Hubert Hurkacz uit Polen, Alejandro Davidovich Fokina uit Spanje en Gaël Monfils + Arthur Fils uit Frankrijk.

Voor Team Wereld is de Amerikaan John McEnroe uitgeroepen als aanvoerder van de partij. Hij zal samen met zijn broer Patrick McEnroe zijn ploeg naar de tweede eindoverwinning uit de geschiedenis van de Laver Cup moeten loodsen. Al in februari maakte Félix Auger-Aliassime als eerste speler zijn deelname bekend. Twee maanden later kwam naar buiten dat ook Taylor Fritz en Frances Tiafoe van de partij zullen zijn. Het lijstje werd aangevuld met Francisco Cerúndolo (Argentinië), Christopher Eubanks (USA) en Milos Raonic (Canada). Hieronder zijn alle spelers in een overzichtelijk schema per team terug te vinden.

Team EuropaTeam Wereld
Aanvoerder🇸🇪 Björn Borg🇺🇸 John McEnroe
Assistentcoach🇸🇪 Thomas Enqvist🇺🇸 Patrick McEnroe
1🇷🇺 Andrey Rublev🇨🇦 Félix Auger-Aliassime
2🇳🇴 Casper Ruud🇺🇸 Taylor Fritz
3🇵🇱 Hubert Hurkacz🇺🇸 Frances Tiafoe
4🇪🇸 Alejandro Davidovich Fokina🇦🇷 Francisco Cerúndolo
5🇫🇷 Gaël Monfils🇺🇸 Christopher Eubanks
6🇫🇷 Arthur Fils🇨🇦 Milos Raonic

Wedstrijden tijdens de Laver Cup (incl. Nederlandse tijden)

Behalve het gegeven dat de aanvoerder het privilege heeft om twee profs te kiezen, mag deze ook bepalen wie op welke dag in actie komt. Wel is de voorwaarde dat ieder lid van de ploeg minstens één keer in actie komt. Hoe win je het toernooi? Door als eerste team een totaal van dertien punten te behalen. Per speeldag en per wedstrijd is er een vast aantal punten te verdienen. Zo is er op de eerste dag 1 punt te verdienen per gewonnen match, op dag twee worden er 2 punten toegekend en op de laatste dag 3 punten. Iedere speeldag staan er drie enkelspelpartijen en één dubbelspel op het programma.

Het is dus bekend welke wedstrijden op de planning staan, maar nog niet wie welke match precies sspelt. Alleen op dag drie is de volgorde van het soort wedstrijden omgedraaid en ligt het aan het aantal punten per team aan hoeveel wedstrijden er nog nodig zijn voor de overwinning. Hoewel het dus nog even spannend is wie straks oog in oog staan met elkaar, zijn al wel alle tijden van de rally’s bekend. Omdat het toernooi in Canada wordt gespeeld, is er overigens sprake van een aanzienlijk tijdsverschil met Nederland. Wie niks wil missen van alle matches moet dus tot laat opblijven of in de vroege uurtjes de wekker zetten. In het schema hieronder zijn alle wedstrijden inclusief Nederlandse tijden opgenomen.

NummerDagWedstrijdTijd
122 september🎾 Enkelspel22:00 uur
222 september🎾 Enkelspel22:00 uur
323 september🎾 Enkelspel04:00 uur
423 september🧑‍🤝‍🧑 Dubbelspel04:00 uur
523 september🎾 Enkelspel22:00 uur
623 september🎾 Enkelspel22:00 uur
724 september🎾 Enkelspel04:00 uur
824 september🧑‍🤝‍🧑 Dubbelspel04:00 uur
924 september🧑‍🤝‍🧑 Dubbelspel21:00 uur
1024 september🎾 Enkelspel21:00 uur
1124 september🎾 Eventueel enkelspel21:00 uur
1224 september🎾 Eventueel enkelspel21:00 uur

Afbeelding ter illustratie

Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.