Alles wat je moet weten over La Vuelta Femenina 2024

Alle wielerfans opgelet: de meerdaagse wielerwedstrijd La Vuelta Femenina 2024 raast bijna voorbij. Van zondag 28 april tot en met zondag 5 mei rijden de vrouwelijke renners een afstand van ruim 700 kilometer om op de laatste dag uiteindelijk te bepalen wie er met de winst vandoor scheurt. Alle acht etappes kun je live kijken via Eurosport en discovery+, onder andere te ontvangen als add-on kanaal bij Amazon Prime Video, waardoor je niks van de race hoeft te missen.

Alles wat je moet weten over La Vuelta Femenina 2024

Dit jaar bestaat de meerdaagse wielerwedstrijd voor het eerst uit acht etappes. De race is onderdeel van de UCI Women’s World Tour en vervangt de ‘Challenge’ door de ‘La Vuelta-etappekoers’. Deze wedstrijd werd in 2015 voor het eerst in Madrid gehouden en duurde slechts één dag. In 2020 werd er na veel vraag een derde racedag toegevoegd en kreeg de race de naam Ceratizit Challenge door La Vuelta. Ook in de twee jaar daarna werd het evenement uitgebreid. Hoewel er meer etappes werden toegevoegd, kon de wielerwedstrijd op veel kritiek rekenen door het vrouwenpeloton. Zo zou de route niet uitdagend genoeg zijn, waardoor de Spaanse race zich niet tot de andere grote rondes mocht rekenen.

Er is inmiddels een aantal aanpassingen doorgevoerd. Zo zijn er bijvoorbeeld meer etappes toegevoegd, waardoor de wedstrijd nu voor het eerst acht dagen duurt, en introduceerde de organisatie beklimmingen tussen de vlakke stukken door. Ook wordt de race niet meer in september gehouden, maar in mei. Al deze veranderingen konden rekenen op veel lof van de rensters, waardoor het nu als een complete Vuelta voelt. Ook zijn de truien gelijk aan die van de mannelijke Vuelta a España. Zo heb je verschillende kleuren truien voor allerlei klassementen. Deze staan hieronder in een tabel beschreven. De wedstrijd wordt nu na de Giro d’Italia Donne en de Tour de France Femmes gezien als derde grote ronde.

TruiWinnaar
🔴 RoodAlgemeen klassement
🟢 GroenPuntenklassement
🧶 BolletjesBergklassement
⚪️ WitJongerenklassement onder 23

Route van La Vuelta Femenina in 2024

De vrouwen leggen dit jaar een route van maar liefst 867 kilometer af. Op het programma staat onder andere de loodzware etappe in de Pyreneeën en drie aankomsten op een bergtop. De dames fietsen in totaal door acht verschillende Spaanse provincies. De wedstrijd gaat van start met een ploegentijdrit in Valencia. De tweede dag leggen de pedaleurs een afstand van 118 km af van Buñol naar Moncofa. Na al wat kilometers in de benen verplaatsen de wielrensters zich naar Lucena, waar ze alweer aan hun derde etappe beginnen. Tijdens deze tocht van 131 km naar Teruel komen de dames een aantal obstakels tegen, waardoor ze alvast een voorproefje krijgen voor etappe vijf.

Op dag 5 staan namelijk een aantal bergbeklimmingen met vele steile stukken op de planning. Ook op de zesde dag staat de vrouwen een behoorlijke uitdaging te wachten op weg naar Laguna Negra. Het spektakelstuk vindt echter op de laatste dag plaats, waar de rensters de moeilijkste berg trotseren in de vorm van La Morcuera. De vrouwen finishen na een zware en uitputtende etappe op de top in Valdesquí, waar de uiteindelijke winnares bekend zal worden. Hieronder vind je het gehele parcours terug.

Tijdschema van de wielerwedstrijd dit jaar

De renners fietsen in acht dagen van Valencia naar Valdesquí. Alle acht etappes staan hieronder in één overzichtelijk schema, zodat je niks hoeft te missen van het wielerfestijn. De koers reist door heel Spanje, waardoor je als kijker veel meekrijgt van alle verschillende landschappen tijdens de route. Zo fietsen de vrouwen door acht verschillende Spaanse provincies.

EtappeDatumStartFinishAfstandType
128 april🇪🇸 Valencia🇪🇸 Valencia16 km.⏱️ Ploegentijdrit
229 april🇪🇸 Buñol🇪🇸 Moncofa118 km.🗻 Heuvels
330 april🇪🇸 Lucena🇪🇸 Teruel131 km.🏔️ Bergen
41 mei🇪🇸 Molina de Aragón🇪🇸 Zaragoza142 km.➖ Vlak
52 mei🇪🇸 Huesca🇪🇸 Jaca113 km.🏔️ Bergen
63 mei🇪🇸 Tarazona🇪🇸 La Laguna Negra. Vinuesa132 km.🏔️ Bergen
74 mei🇪🇸 San Esteban de Gormaz🇪🇸 Sigüenza126 km.🗻 Heuvels
85 mei🇪🇸 Distrito Telefónca🇪🇸 Valdesquí. Comunidad de Madrid89 km.🏔️ Bergen

Nederlandse deelneemsters

Aan de Vuelta Femenina deden vorig jaar 23 teams mee, waarvoor ook een heleboel Nederlandse vrouwen reden. Zo werden Demi Vollering van team SD Worx en Annemieke van Vleuten voor Movistar Team gezien als een van de grootste kanshebbers voor de titel. Beide vrouwen stonden op het podium. Vollering verzilverde de tweede plek, terwijl Van Vleuten haar derde titel op rij binnensleepte. Op de derde plaats eindigde de Italiaanse Gaia Realini. Welke Nederlandse vrouwen we in actie gaan zien in 2024 blijft nog even spannend. Wel weten we dat er dit jaar 21 teams mee doen. Uiteraard houden we je altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes via onze social media kanalen en via je mail.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.