Dit is de route van de La Vuelta Femenina 2024

Wielerliefhebbers kunnen zich verheugen op een voorjaar vol prachtige wedstrijden. Ook de Ronde van Spanje voor vrouwen staat binnenkort in de startblokken. Van 28 april tot en met 5 mei 2024 wordt de La Vuelta Femenina verreden. De rensters zullen een parcours van ruim 800 kilometer afleggen. Maar hoe ziet de route van de Ronde van Spanje voor vrouwen er in 2024 uit? Welke etappes staan er op het programma? De gehele La Vuelta Femenina kun je live kijken via Eurosport en discovery+, onder andere te ontvangen als add-on kanaal bij Amazon Prime Video, waardoor je niks van de race hoeft te missen.

Wat is de La Vuelta Femenina?

De Ronde van Spanje voor vrouwen staat beter bekend als de La Vuelta Femenina. De meerdaagse wielerwedstrijd staat sinds 2015 op de wielerkalender. Hoewel de koers al bijna tien jaar op de agenda staat, is er veel veranderd door de jaren heen. Zo bestond de wedstrijd in de eerste drie jaar uit één dag en werd deze voorafgaand aan de laatste etappe van de La Vuelta voor mannen verreden. In 2017 werd de koers met een dag uitgebreid en in 2020 bestond de wedstrijd uit drie ritten. Pas in 2023 vond de wedstrijd niet gelijktijdig met de Ronde van Spanje voor mannen plaats en bestond de koers uit zeven etappes. In 2024 is daar nog een rit aan toegevoegd, waardoor de La Vuelta Femenina uit acht etappes bestaat.

Route van de Ronde van Spanje voor vrouwen in 2024

De vrouwen gaan van start in Valencia met een ploegentijdrit van 16 kilometer. Daarna racen de rensters van Buñol naar Moncófar. Na al wat kilometers in de benen verplaatsen de wielrensters zich naar Lucena, waar ze alweer aan hun derde etappe beginnen. Tijdens deze tocht van 131 km naar Teruel komen de dames een aantal obstakels tegen, waardoor ze alvast een voorproefje krijgen voor etappe vijf.

Op de vijfde dag komen de vrouwen namelijk aan in de Pyreneeën. In dit gebergte wordt de eerste bergrit van Huesca naar Jaca verreden, waar de korte beklimming van Fuerte de Rapitán op het programma staat. Etappe zes start vanaf Tarazona en begint aanvankelijk met vlakke stukken. Daar komt verandering in, want de finish ligt op La Laguna Negra.

De slotdagen bestaan zowel uit vlakke stukken als loodzware beklimmingen. Dag zeven bevat een vlakke etappe van San Esteban de Gormaz naar Sigüenza. Het spektakelstuk vindt echter op de laatste dag plaats, waar de vrouwen twee beklimmingen uit de eerste categorie tegenkomen. Zo trotseren de rensters de moeilijkste berg in de vorm van La Morcuera. De vrouwen finishen na een zware en uitputtende etappe op de top in Valdesquí, waar de uiteindelijke winnares bekend zal worden. Hieronder is de route nog eens rustig terug te bekijken.

Overzicht met alle etappes

De renners fietsen in acht dagen van Valencia naar Valdesquí. Alle acht etappes staan hieronder in één overzichtelijk schema, zodat je niks hoeft te missen van het wielerfestijn. De koers reist door heel Spanje, waardoor je als kijker veel meekrijgt van alle verschillende landschappen tijdens de route. Zo fietsen de vrouwen door acht verschillende Spaanse provincies.

EtappeDatumStartFinishAfstandType
128 april🇪🇸 Valencia🇪🇸 Valencia16 km.⏱️ Ploegentijdrit
229 april🇪🇸 Buñol🇪🇸 Moncofa118 km.🗻 Heuvels
330 april🇪🇸 Lucena🇪🇸 Teruel131 km.🏔️ Bergen
41 mei🇪🇸 Molina de Aragón🇪🇸 Zaragoza142 km.➖ Vlak
52 mei🇪🇸 Huesca🇪🇸 Jaca113 km.🏔️ Bergen
63 mei🇪🇸 Tarazona🇪🇸 La Laguna Negra. Vinuesa132 km.🏔️ Bergen
74 mei🇪🇸 San Esteban de Gormaz🇪🇸 Sigüenza126 km.🗻 Heuvels
85 mei🇪🇸 Distrito Telefónca🇪🇸 Valdesquí. Comunidad de Madrid89 km.🏔️ Bergen

La Vuelta Femenina live kijken op tv en online

Op dit moment heeft Eurosport de uitzendrechten van de meerdaagse wielerwedstrijd La Vuelta Femenina in 2024 in handen in Nederland. Hierdoor kun je op tv via deze sportzenders live kijken naar de volledige uitzending. Eurosport is samen met zenders als Animal Planet, BBC, Discovery, Discovery Science, Food Network, HGTV, Investigation Discovery, MotorTrend en TLC online te streamen op de videodienst discovery+.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.