Alles wat je moet weten over La Vuelta Femenina 2023

Alle wielerfans opgelet: de allereerste editie van La Vuelta Femenina 2023 is vandaag van start gegaan. Van maandag 1 mei tot en met zondag 8 mei rijden de vrouwelijke renners een afstand van ruim 700 kilometer om op de laatste dag uiteindelijk te bepalen wie er met de winst vandoor scheurt. Alle zeven etappes kun je live kijken via Eurosport en discovery+, onder andere te ontvangen als add-on kanaal bij Amazon Prime Video, waardoor je niks van de race hoeft te missen.

Alles wat je moet weten over La Vuelta Femenina 2023

Dit jaar vindt de eerste editie van het eerdergenoemde meerdaagse wielerevenement voor vrouwen plaats. De race is onderdeel van de UCI Women’s World Tour en vervangt de ‘Challenge’ door de ‘La Vuelta-etappekoers’. Deze wedstrijd werd in 2015 voor het eerst in Madrid gehouden en duurde slechts één dag. In 2020 werd er na veel vraag een derde racedag toegevoegd en kreeg de race de naam Ceratizit Challenge door La Vuelta. Ook in de twee jaar daarna werd het evenement uitgebreid. Hoewel er meer etappes werden toegevoegd, kon de wielerwedstrijd op veel kritiek rekenen door het vrouwenpeloton. Zo zou de route niet uitdagend genoeg zijn, waardoor de Spaanse race zich niet tot de andere grote rondes mocht rekenen.

Teams Battle Against The Clock! | La Vuelta Femenina 2023 Highlights - Stage 1

Er is inmiddels een aantal aanpassingen doorgevoerd. Zo zijn er bijvoorbeeld meer etappes toegevoegd, waardoor de wedstrijd nu zeven dagen duurt, en introduceerde de organisatie beklimmingen tussen de vlakke stukken door. Ook wordt de race niet meer in september gehouden, maar in mei. Al deze veranderingen konden rekenen op veel lof van de rensters, waardoor het nu als een complete Vuelta voelt. Ook zijn de truien gelijk aan die van de mannelijke Vuelta a España. Zo heb je verschillende kleuren truien voor allerlei klassementen. Deze staan hieronder in een tabel beschreven. De wedstrijd wordt nu na de Giro d’Italia Donne en de Tour de France Femmes gezien als derde grote ronde.

TruiWinnaar
🔴 RoodAlgemeen klassement
🟢 GroenPuntenklassement
🧶 BolletjesBergklassement
⚪️ WitJongerenklassement onder 23

Route van La Vuelta Femenina in 2023

De vrouwen leggen dit jaar een route van maar liefst 728,3 kilometer af en starten de race in het zonnige Costa Blanca. De eerste etappe is een ploegentijdrit in Torrevieja, waar de rensters een zuidelijk stuk langs het strand meepakken en strijden voor de eerste rode trui. De tweede dag leggen de pedaleurs een afstand van 105,8 km af van Orihuela naar Pilar de la Horadada. Hoewel de hoogteverschillen nog relatief meevallen, wordt de eerste bergtrui wel al uitgereikt.

Na al wat kilometers in de benen verplaatsen de wielrensters zich naar Elche de la Sierra, waar ze alweer aan hun derde etappe beginnen. Deze tocht van 158 km naar La Rhoda lijkt op het eerste gezicht vrij rustig, maar kan mogelijk verraderlijk worden door de wind. In de vierde etappe tussen Cuenca en Guadalajara komen de dames een aantal kleine obstakels tegen, waardoor ze alvast een voorproefje krijgen voor de volgende rit.

Op dag 5 staan namelijk een aantal bergbeklimmingen op de planning, met vele steile stukken tot wel negen procent. Ook op de zesde dag staat de vrouwen een behoorlijke uitdaging te wachten in de vorm van een klauterpartij naar de top van Puerto de Campo el Hayal. Het spektakelstuk vindt echter op de laatste dag plaats, waar de rensters de legendarische klim naar Lagos de Covadonga moeten maken. Deze berg is al 22 keer eerder beklommen, waardoor er veel historie achter schuilgaat. De vrouwen finishen na een zware en uitputtende etappe in Lagos de Covadonga, waar de uiteindelijke winnares bekend zal worden. Hieronder vind je het gehele parcours terug.

Tijdschema van de wielerwedstrijd dit jaar

De renners fietsen in zeven dagen van de Costa Blanca naar de Costa Verde. Alle zeven etappes inclusief start- en finishtijden staan hieronder in één overzichtelijk schema, zodat je niks hoeft te missen van het wielerfestijn. De koers reist door heel Spanje, waardoor je als kijker veel meekrijgt van alle verschillende landschappen tijdens de route. Zo fietsen de pedaleurs door uitgestrekte landbouwgebieden, historische binnensteden en adembenemende bergketens.

Wie goed naar de route heeft gekeken, ziet dat er één aspect opvalt: de startplaatsen liggen vaak ver uit elkaar. De vrouwen moeten zich dus niet alleen veel op de fiets verplaatsen, maar reizen per etappe ook nog eens een stuk met de auto naar het volgende vertrekpunt. Zo is de afstand na de tweede etappe ongeveer 160 kilometer en ligt de start op de laatste dag zo’n 200 kilometer verderop.

EtappeDatumTijdStartFinishAfstandType
11 mei12:34 – 14:00 uur🇪🇸 Torrevieja🇪🇸 Torrevieja14,5 km⏱️ Ploegentijdrit
22 mei14:10 – 17:10 uur🇪🇸 Orihuela🇪🇸 Pilar de la Horadada105,8 km➖ Vlak
33 mei12:30 – 17:15 uur🇪🇸 Elche de la Sierra🇪🇸 La Roda158 km➖ Vlak
44 mei13:15 – 17:15 uur🇪🇸 Cuenca🇪🇸 Guadalajara133,1 km🗻 Heuvels
55 mei11:45 – 15:45 uur🇪🇸 La Cabrera🇪🇸 Riaza129,2 km🏔️ Bergen
66 mei12:20 – 15:40 uur🇪🇸 Castro-Urdiales🇪🇸 Laredo106,1 km🗻 Heuvels
78 mei12:40 – 15:40 uur🇪🇸 Pola de Siero🇪🇸 Lagos de Covadonga93,7 km🏔️ Bergen

Nederlandse deelneemsters en favorieten

Aan de Vuelta Femenina 2023 doen 23 teams mee, waarvoor ook een heleboel Nederlandse vrouwen rijden. Zo is Demi Vollering dé superster van dit moment. Zij komt uit voor SD Worx en wordt gezien als een grote kanshebber voor de titel. De renster heeft dit seizoen meerdere keren bewezen tot de absolute wereldtop te behoren door al vijf (!) voorjaarskoersen te winnen. Bovendien wist ze zichzelf te bewijzen in de Tour de France Femmes, waar ze de tweede plek op het podium wist te bemachtigen. Hoewel ze de favoriet is, kan ze rekenen op sterke concurrentie van de andere dames.

Zo doet ook Annemiek van Vleuten mee aan de koers. De prof, die rijdt voor Movistar Team, wist al twee keer eerder de wedstrijd naar haar hand te zetten en er zo met de eindzege vandoor te gaan. Van Vleuten zei eerder al erg blij te zijn met de toevoeging van de verschillende etappes en het uiteindelijke parcours voor 2023: “Ik weet wat ik kan verwachten, het is een zware klim. Het is ook goed dat we enkele vlakke etappes hebben, want die maken de wedstrijd ook erg spannend. Het is een heel complete Vuelta.” Als ze in topvorm is, kan ze het de andere vrouwen weleens heel lastig gaan maken. Ook staan onder andere Femke Markus, Marianne Vos en Quinty Ton in de startblokken om alles uit de koers te halen.

NaamTeam
Annemieke van Vleuten🔵 Movistar Team
Floortje Mackaij🔵 Movistar Team
Demi Vollering🟣 SD Workx
Femke Markus🟣 SD Workx
Pauliena Rooijakkers🟤 Canyon-SRAM
Loes Adegeest🟢 FDJ-Suez
Elise Uijen⚫️ Team DSM
Charlotte Kool⚫️ Team DSM
Esmée Peperkamp⚫️ Team DSM
Femke Beuling🔴 EF Education–Tibco–SVB
Marianne Vos🟡 Team Jumbo-Visma
Amber Kraak🟡 Team Jumbo-Visma
Riejanne Markus🟡 Team Jumbo-Visma
Eva van Agt🟡 Team Jumbo-Visma
Nina Kessler🟠 Jayco Alula
Quinty Ton⚪️ Liv Racing
Silke Smulders⚪️ Liv Racing

Afbeelding ter illustratie

Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.