Moet je ‘La Casa de Papel’ hebben gezien voor ‘Berlín’?

Op 29 december 2023 werden we getrakteerd op de nieuwe serie Berlín. De spin-off serie verscheen ruim zes jaar nadat het eerste seizoen van La Casa de Papel op Netflix online kwam. In Berlín volgen we het verhaal van het gelijknamige personage Berlin voordat hij samen met een team de Koninklijke Munt overvalt. De spin-off speelt zich dus in het verleden af. Maar moet je La Casa de Papel hebben gezien voordat je Berlin gaat kijken?

Lees ook: Top 10 – Kijktips voor de beste films en series elke week 🍿

Het verhaal van ‘Berlin’

Ruim twee jaar na het laatste seizoen van La Casa de Papel verscheen de serie Berlín. In de spin-off volgen we Andrés de Fonollosa, beter bekend als het gelijknamige personage Berlin. Het verhaal speelt zich een aantal jaar voor de gebeurtenissen in de Koninklijke Munt af. Ditmaal is Berlin (Pedro Alonso) bezig met het plannen van zijn eigen overval. Het doelwit? Een veilinghuis in Parijs waar 44 miljoen euro aan juwelen liggen. Speciaal voor deze overval stelt hij een eigen team van schurken samen. Uiteraard vereist dit plan maanden van voorbereiding. Alles wordt alleen een stuk lastiger, wanneer blijkt dat Berlin verliefd wordt op de vrouw van de veilingmeester.

Moet je eerst ‘La Casa de Papel’ kijken voordat je aan de serie begint?

Berlín is bedacht door De spin-off speelt zich een aantal jaar voor de gebeurtenissen in de Koninklijke Munt af en wordt daarom als prequel gezien. Om het verhaal te begrijpen is het daarom niet nodig om eerst La Casa de Papel te kijken. Wel spelen een aantal bekende personages uit de serie een gastrol in de spin-off. Zo zien we Raquel Murillo (Itziar Ituño) en Najwa Nimri (Alicia Sierra) in verschillende scènes voorbij komen. Het maakt in principe niet uit in welke volgorde je de twee series kijkt. In La Casa de Papel staat de crimineel bekend als egoïstisch, impulsief en sadistisch. Wie eerst naar Berlín kijkt leert de kwetsbare kant van het personage kennen.

Meer informatie over de serie

In zijn glorietijd ontmoet Berlijn in Parijs een team om een van zijn meest ambitieuze overvallen ooit te plannen: 44 miljoen euro aan juwelen stelen in één nacht.

TitelBerlín
Jaar2023-
Duur1 seizoen
TaalSpaans
CategorieSerie
ActeursPedro Alonso, Samantha Siqueiros, Tristán Ulloa, Michelle Jenner, Begoña Vargas, Julio Peña Fernández, Joel Sánches, Maria Isabel Rodríguez

Synopsis: Netflix

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.