Kwartfinale van Nederland op het WK 2022: wanneer, tegen wie, voorspelling en meer

Eerst overleefde het Nederlands elftal overtuigend de groepsfase tegen niet al te sterke tegenstanders en vervolgens werd ook de achtste finale tegen de Verenigde Staten met een uitstekende score van 3-1 gewonnen. Vandaag staat de kwartfinale op het programma tegen het ijzersterke Argentinië. In dit artikel vind je alles wat je moet weten over de datum, tijd, voorspelling en een eventueel vervolg na deze zinderende wedstrijd.

Wanneer speelt het Nederlands elftal de kwartfinale van het WK Voetbal 2022 in Qatar?

Het volledige speelschema van het wereldkampioenschap was al voor aanvang bekend, dus we wisten direct na de uitslag van de achtste finales wat de datum van onze vervolgwedstrijd zou zijn. Oranje speelt namelijk de kwartfinale van het WK Voetbal dit jaar op vrijdag 9 december 2022. Dit betekent dat de spelers maar liefst vijf volle dagen hebben om bij te komen van de vorige wedstrijd tegen de Amerikanen.

Maar dan is de vraag van weel mensen natuurlijk wat de tijd van de aftrap precies is. Bij een vroege wedstrijd zou men namelijk het werk alweer eerder neer moeten leggen zoals tegen Ecuador in de groepsfase, terwijl een avondwedstrijd in het weekend zou vallen. Dus hoe laat kun je klaar gaan zitten voor de kwartfinale van Nederland vs. Argentinië? Deze is voor het eerst voor Oranje in de avond gepland om 20:00 uur Nederlandse tijd. Begin dus maar vast met de agenda vrijplannen voor die avond!

Tegen wie speelt Oranje de kwartfinale?

We wisten al bij aanvang van de achtste finales dat we ofwel de Australiërs zouden treffen, ofwel de Argentijnen. Deze twee ploegen speelden namelijk tegen elkaar in de ronde van 16, maar deze partij werd gewonnen door Argentinië met 2-1 na een vroege goal van sterspeler Lionel Messi (35′) en vervolgens in de tweede helft een doelpunt van Julián Alvarez (57′). Even leek een eigen goal van Enzo Fernández roet in het eten te gooien, maar uiteindelijk kwam de Zuid-Amerikaanse ploeg alsnog als winnaar uit de bus. Daarom staan wij opnieuw, sinds 9 juli 2014, tegenover de Argentijnen in de knock-outfase van het wereldkampioenschap. Toen trof Oranje de blauwwitte ploeg in de zinderende halve finale, maar na een bloedeloos 0-0 wist de tegenstander na penalty’s de finale te bereiken. Die verloren ze overigens met 1-0 van Duitsland, het team dat dit jaar niet eens de groepsfase wist te overleven.

Over de groepsfase gesproken: daarin waren de Argentijnen dit jaar niet zo overmachtig als van tevoren werd verwacht. Ze verloren namelijk de eerste partij verrassend met 1-2 van Saoedi-Arabië, waarna ze door een 2-0 winst van Mexico en 0-2 winst van Polen alsnog de volgende ronde wisten te bereiken. Maar op het eerste gezicht zag het er niet rooskleurig uit voor Messi & co. Zoals hiervoor uitgelegd bleek de achtste finale tegen Australië echter al een minder groot obstakel voor de Zuid-Amerikaanse ploeg.

Wie maakt het meest kans op een overwinning: Nederland of Argentinië?

Benieuwd wie volgens de voorspelling van Nederland vs. Argentinië als winnaar uit de bus zal komen en waarschijnlijk de volgende ronde zal bereiken? Dan hebben we slecht nieuws voor je, want Nederland krijgt van de bookmakers niet de hoogste odds toegewezen. Hun voorspelling is gebaseerd op een brede selectie van datamodellen, net als bij de bepaling van winkansen door zoekmachine Google.

Volgens de bookmaker zou Argentinië afgerond 45% kans maken op winst, terwijl gelijkspel 31% wordt gegeven en Nederlandse winst 27%. Google geeft hier percentages van 43% (Argentinië), 30% (gelijkspel) en 27% (Nederland) aan. Volgens de bookmakers zouden een uitslag van 1-1 gelijkspel en 0-1 winst voor de Argentijnen met quoteringen van respectievelijk 6.10 en 6.25 de meest waarschijnlijke uitslag na reguliere speeltijd zijn. Deze odds zijn echter altijd onderhevig aan live wijzigingen. We houden je op de hoogte via ons artikel met alle WK-voorspellingen en je kunt hierboven de voorbeschouwingsvideo van ESPN FC kijken om je verder te laten informeren.

Welke tegenstanders kunnen bij winst op ons pad komen in de halve finale & finale?

We kunnen ons nog maximaal gaan voorbereiden op drie wedstrijden van het Nederlands elftal. Als Oranje de kwartfinale NED – ARG overleeft, zal eerst de halve finale op het programma staan. Afhankelijk van wie de ronde van zestien overleven, zullen we hierbij strijden tegen Japan, Kroatië, Brazilië of Zuid-Korea. Deze partij staat op het schema voor dinsdag 13 december 2022 om 20 uur Nederlandse tijd.

Als alles loopt zoals gewenst, dan zouden we zelfs de finale van dit toernooi kunnen halen voor het eerst sinds de verloren eindstrijd tegen Spanje in 2010. Deze staat op het programma voor zondag 18 december 2022, tevens om 8 uur ’s avonds Nederlandse tijd. De tegenstander die we hier zouden kunnen treffen is Frankrijk, Polen, Engeland, Senegal, Marokko, Spanje, Portugal of Zwitserland. Mochten we verliezen in de halve finale, dan kunnen we altijd nog derde worden in de troostfinale. Die is een dagje eerder dan de finale op dezelfde tijd in de avond en tegen een tegenstander uit dezelfde groep landen.


Veelgestelde vragen