Deze 10 films en series over kunstenaars moet je écht gezien hebben

Een kunstenaar is iemand die zijn of haar creatieve begaafdheid gebruikt om kunst te maken. Je denkt hierbij natuurlijk al snel aan een schilder, maar ook bijvoorbeeld fotografen, filmmakers, buitengewone koks en animatoren kun je zien als kunstenaars. Duik in de wereld van deze creatieve geesten met dit overzicht van 10 films en series over kunstenaars op discovery+, Netflix, Pathé Thuis, NLZIET, Cinetree en Disney+ om aan je kijklijst toe te voegen.

10x Films en series over kunstenaars die je gezien moet hebben

10. Bob Ross: Happy Accidents, Betrayal & Greed (film, 2021) – Netflix

Deze documentaire is sinds 25 augustus 2021 exclusief te zien op Netflix, omdat het een Original-film van de streamingdienst is. Bob Ross: Happy Accidents, Betrayal & Greed brengt ons het schokkende en onvertelde verhaal van de productieve landschapskunstenaar en presentator van The Joy of Painting.

Met een scherpe waardering voor de natuur en een vriendelijke en vriendelijke houding, moedigde Bob Ross iedereen die hij ontmoette aan om hun creativiteit te omarmen en in zichzelf te geloven, waardoor hij een cultureel fenomeen werd. De man die de beroemde uitspraak deed dat er geen fouten bestaan – alleen gelukkige toevalligheden – heeft de wereld decennialang pure vreugde gebracht. Achter het iconische haar, de rustgevende stem en de nostalgische schilderijen schuilt een mysterie dat velen nog niet hebben ontdekt.

9. Clipped (serie, 1 seizoen) – discovery+

Niet veel mensen zullen bij kunstenaars denken aan degenen die sculpturen maken met hun heggenschaar, maar wat deze mensen laten zien is onvoorstelbaar knap. In mei 2021 ging de serie van start op discovery+ en alle afleveringen zijn er nu te zien.

Concurreren om levensgrote sculpturen te maken. Michael Urie gastheren en tuinier-icoon Martha Stewart leidt een jury die beslissen wie “geknipt” wordt en wie de titel van geknipte kampioen en $50.000 wint!

8. Inside Pixar (serie, 1 seizoen) – Disney+

Zonder de creatieve tekenkunst van animators zouden onze favoriete animatiefilms nooit hebben kunnen bestaan en zouden we niet hebben kunnen genieten van hitfilms als Luca, Toy Story, Coco en nog heel veel meer. Disney+ geeft deze kunstenaars een podium in Inside Pixar.

Een documentairereeks met persoonlijke en filmische verhalen, die een kijkje achter de schermen laten zien van de mensen, kunst en cultuur van Pixar Animation Studios.

7. Sky Ladder: The Art of Cai Guo-Qiang (film, 2016) – Netflix

De befaamde filmmaker Kevin Macdonald heeft vrije toegang tot de wereldberoemde kunstenaar Cai Guo-Qiang, wiens veelvuldig gebruik van buskruit zowel een voorouderlijk eerbetoon als een erkenning van de vergankelijkheid van de mensheid is. Met zijn ambitieuze werken op de grootst denkbare schaal overstijgt Cai’s opwindende werk vaak de fysieke duurzaamheid, terwijl het zijn filosofieën voor altijd in het geheugen van het publiek brandt.

Verteld door middel van de eigen woorden van de kunstenaar en die van familie, vrienden en waakzame toeschouwers, volgt Sky Ladder: The Art of Cai Guo-Qiang zijn razendsnelle opkomst en onderzoekt hoe en waarom hij kunstwerken maakt die zo ver reiken als het oog kan zien en miljoenen mensen versteld doen staan, zoals een zes mijl lange lont van buskruit die van de Grote Muur in de Gobiwoestijn uitmondt en de verbazingwekkende openings- en sluitingsceremonies van de Olympische Zomerspelen van 2008 in Beijing. Met de ambitieuze naamgenoot van de documentaire – een 1.650 voet lange ladder van vuur die in de lucht boven zijn geboortestad klimt – geeft de film een beeld van Cai’s werk, dat Oosterse filosofie verenigt met hedendaagse sociale vraagstukken.

6. Cakealikes (serie, 1 seizoen) – discovery+

Deze hilarische taartenwedstrijd daagt experts uit om levensgrote taarten te maken van beroemdheden. Het programma wordt gepresenteerd door Tregaye Fraser en naast de vaste juryleden cake-artist Natalie Sideserf en culinair recensent Kalen Allen schuift er steeds een gastjurylid aan. Deze jury neemt je op hilarische wijze mee door elk rode loper-succes en elke mislukking.

In deze spelshow maken we kennis met artiesten die ongelooflijk goed zijn in het maken van taarten die lijken op échte mensen, zoals Kim Kardashian, The Rock en Lady Gaga. Sinds januari 2021 is de serie exclusief te zien bij discovery+.

5. Loving Vincent (film, 2017) – Pathé Thuis

Net wanneer Vincent succesvol begint te worden, pleegt hij zelfmoord. Armand Roulin gaat naar Auvers om daar het mysterie rond zijn dood te ontrafelen. De verschillende mensen die hij tijdens zijn reis ontmoet, hebben elk hun eigen verhaal.

Deze dramafilm over één van Nederland’s bekendste schilders aller tijden, Vincent van Gogh, is momenteel niet op een SVOD-dienst te bekijken. Gelukkig is hij wel in het aanbod van Pathé Thuis opgenomen.

4. Tussen Kunst en Kitsch (serie) – NLZIET

Dit is misschien wel het meest bekende Nederlandse kunstprogramma aller tijden. In Tussen Kunst en Kitch bespreken Frits Sissing en de experts vanuit diverse musea in Nederland verrassende kitsch en veelzijdige kunst.

Je kunt alle afleveringen streamen via NPO’s video on demand-platform en via NLZIET.

3. Mijn Rembrandt (film, 2019) – Ziggo Movies & Series

Een fascinerend inzicht in het werk van de Nederlandse meester: wat zijn werk zo bijzonder maakt en waarom mensen zo diep geraakt zijn door zijn kunst. De camera is er de hele tijd bij, óók wanneer de wereld van kunsthandelaar Jan Six XI dreigt in te storten. Mijn Rembrandt ging op het IDFA 2019 in première en is een ode aan alle kunstenaars van Hollandse bodem.

Deze docu is momenteel hier bij Ziggo Movies & Series en bij Cinetree te streamen.

2. Candy Land (serie, 1 seizoen) – discovery+

Kunst en suiker: een bijzondere en vooral heerlijke combinatie! Presentatrice Kristin Chenoweth daagt twee teams uit om oogverblindende en hemelse pronkstukken te maken. De thema’s reiken van carnaval tot sport en van transport tot stadspleinen.

Deze discovery+ Original-serie is exclusief op dit video on demand-platform te bekijken sinds februari 2021.

1. Chef’s Table (serie, 6 seizoenen) – Netflix

In deze voor een Emmy genomineerde serie brengen culinaire sterren wereldwijd de gastronomie naar nieuwe hoogten met innovatieve gerechten en verleidelijke desserts.

Mogelijk is dit Netflix’ meest bekende serie rondom kunstenaars, al helemaal wanneer je het criterium specificeert op kunstenaars met eten. Eigenlijk is zelfs de documentaireserie al als kunst te kwalificeren, want volgens IMDb is het de #201 beste serie aller tijden met een gemiddelde beoordeling van 8,5 uit 15.000 stemmen. Kijken dus!

Meer Originals op discovery+

In dit overzicht vond je drie originele discovery+ series, maar daar zijn er nog veel meer van te vinden via hun pagina met discovery+ Originals. Zo stream je bijvoorbeeld Jomanda: Lady of the Light over het Nederlandse medium, maar kun je ook de misdaaddocu De Moord op Marianne Vaatra bekijken en bijvoorbeeld de sportdocu Helden van Heerschop.

Alles over deze streamingdienst

Op Streamwijzer vind je allerlei nieuws over discovery+ en vind je het volledige aanbod van discovery+. Ontmoet ook andere liefhebbers van discovery+ om kijktips uit te wisselen en inspiratie op te doen. Via de knop hieronder ga je direct naar de groep van discovery+ fans op Facebook.

Discovery+ in Nederland

Synopsissen: Netflix, discovery+, Disney+, NLZIET, Cinetree, Pathé Thuis