Hoe laat en waar kun je de kroning van koning Charles III online en op tv kijken?

Het is een evenement dat de meesten van ons nog niet eerder meegemaakt hebben: de kroning van de nieuwe koning van het Verenigd Koninkrijk. Nadat koningin Elizabeth II zeventig jaar regeerde is het vandaag, op zaterdag 6 mei, tijd voor koning Charles III om het stokje officieel over te nemen. De kroning van koning Charles III wordt uiteraard live uitgezonden. Maar hoe laat en waar kun je het in Nederland eigenlijk online en op tv kijken? We vertellen je alles wat hier momenteel over bekend is.

→ Je kunt nu 14 dagen gratis naar alle programma’s, films en series op NLZIET kijken ✅

Wanneer komt de kroning van koning Charles III op tv?

Voor het eerst in zeventig jaar wordt er in het Verenigd Koninkrijk een nieuwe vorst gekroond. Charles III is op dit moment in feite al koning, maar dit wordt bevestigd met een officiële ceremonie op zaterdag 6 mei 2023. De laatste keer dat dat gebeurde was in 1953, dus dit moet een historische gebeurtenis worden. We gaan zien hoe koning Charles en koningin-gemalin Camilla per koets van Buckingham Palace naar Westminder Abbey rijden, om daar volgens traditie een eed af te leggen en gezalfd te worden met olie. Hier wordt de kroon op het hoofd van Charles geplaatst om de aanstelling officieel te maken. Dan volgt alleen nog de welbekende balkonscène.

De kroning van koning Charles III wordt live uitgezonden op NPO 1 vanaf 10:00 uur ‘s ochtends. De officiële ceremonie begint om 12:00 uur (Nederlandse tijd), maar daarvóór kun je al kijken naar beelden uit Londen en gaat Jeroen Overbeek in gesprek met voormalig Verenigd Koninkrijkcorrespondent Tim de Wit en vorstenhuisdeskundige Justine Marcella. De uitzending is ingepland tot 16:00 uur, want het is nog niet duidelijk hoe lang het allemaal precies gaat duren.

Kun je de kroning van Charles III online kijken?

Veel mensen vragen zich af of het ook mogelijk is om de kroning van de nieuwe koning online te kijken als je geen tv-abonnement hebt. In onderstaande tabel laten we weten welke streamingdiensten deze historische gebeurtenis vertonen.

✅ NLZIET➡️ Ga meteen naar de kroning van koning Charles III bij NLZIET. Hier kun je live televisie-uitzendingen bekijken en dus ook de kroning van de nieuwe Britse koning kijken. De uitzending start net als op tv op zaterdag 6 mei om 10:00 uur ‘s ochtends. Je kunt een abonnement nu 14 dagen gratis uitproberen en deze uitzending is achteraf terug te kijken.
⛔️ Amazon Prime VideoMet een abonnement bij Amazons streamingdienst Prime Video kun je dit programma op het moment van schrijven niet zien.
⛔️ Disney+Momenteel kun je dit programma serie niet kijken bij Disney+.
⛔️ HBO MaxDeze videodienst heeft de kroning niet in het aanbod opgenomen.
⛔️ NetflixDit tv-programma is op het moment van schrijven niet te zien bij Netflix.
⛔️ ViaplayBij Viaplay is de titel nu niet te zien.
⛔️ VideolandDe kroning van King Charles III wordt niet uitgezonden door Videoland.

Waar kun je de kroning van de Britse koning terugkijken als je de uitzending gemist hebt?

We krijgen ook veel de vraag of het mogelijk is om via streamingdiensten de kroning van de Britse koning in 2023 terug te kijken als je de uitzending gemist hebt. Gelukkig hebben we goed nieuws, want dit kan. Bij de streamingdienst NLZIET is de kroning online live te kijken, zoals we hierboven uitlegden, maar is ook terugkijken mogelijk. Direct na het starten van de tv-uitzending kun je het programma in het aanbod van de videodienst vinden.

Hoe laat komt de ceremonie op tv en NLZIET?

Hierboven heb je kunnen lezen dat de kroning van koning Charles III op zaterdag 6 mei om 10:00 uur via NPO 1 op de televisie te zien zal zijn. Op dat moment kan door live tv ook op streamingdienst NLZIET naar de uitzending worden gekeken. Daarna kun je het programma ook terugkijken.

Alles over de kroning van Charles III in 2023

Na het overlijden van koningin Elizabeth II op 8 september 2022 en haar staatsbegrafenis op 19 september 2022 was het al duidelijk dat Prince of Wales Charles het stokje traditiegetrouw van haar ging overnemen. Hij is momenteel dus al koning, maar dit moet nog bevestigd worden met een officiële kroning. Dit gebeurt met een religieuze dienst vanuit het Westminster Abbey en Buckingham Palace in Londen op zaterdag 6 mei 2023.

Kroonjuwelen, heilige olie en balkonscène: zo wordt Charles gekroond

Afbeelding ter illustratie

Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.