Dit kost een filmavondje op de bank met de huidige energieprijzen

Je bent dol op films en series, maar merkt ook dat alles om je heen momenteel duurder wordt. Een paar streamingabonnementen per maand, de prijs van boodschappen stijgt en vooral de energie- en gasrekening schiet omhoog. Je gaat misschien al een paar minuten korter douchen en draait de thermostaat een graadje lager, maar is het ook verstandig voor je portemonnee om een boek te lezen in plaats van een film te kijken? Wij vroegen ons af wat een filmavondje nou eigenlijk precies kost aan stroomverbruik en kunnen je gelukkig geruststellen: het is procentueel veel duurder geworden, maar valt nog steeds enorm mee.

Energieverbruik door het kijken van een film

Het verbruik van een nieuwe tv ligt volgens Milieu Centraal aan het energielabel (A-G) en de grootte in inch. Zo kom je bij een televisie van 32 inch per jaar (bij elke dag 4 uur kijken) uit op een verbruik van 17-70 kWh, bij 43 inch op 27-110 kWh en bij een 65 inch televisie op 55-230 kWh. Het loopt dus behoorlijk uiteen. Als je het gemiddelde van al deze cijfers neemt, dan kom je uit op een verbruik van 130 kWh per jaar. Let wel op: het gaat hier om een nieuwe televisie. Dikke kans dus dat je oude tv al meer verbruikt dan dit, want recente producten worden over het algemeen alleen maar zuiniger.

Het zal je verder niet ontgaan zijn dat de energieprijzen samen met de kosten van gas flink zijn gestegen in het afgelopen jaar. Zo betaalde je voor een levering van 1 kilowattuur in de afgelopen 10 jaar doorgaans net iets meer dan 20 eurocent, maar inmiddels staat de prijs hiervoor in september 2022 al snel op €0,95 per kWh.

Dit zijn de gemiddelde energiekosten van een filmavond thuis op de bank

Voor de kijktijd van een film nemen we een gemiddelde speelduur van 2 uur. Daardoor moeten we voor de som het gemiddelde jaarverbruik delen door de helft (4 uur / 2) en vervolgens door 365 dagen.

Dan is het tijd voor een simpel rekensommetje, waarin we de gemiddelde prijs van een kilowattuur stroom vermenigvuldigen met het verbruik van een televisie. Dit komt uit op: (130 kWh / 2 uur / 365 dagen) * €0,95 per kWh = €0,17 per film. Dat valt dus reuze mee, al is het nog steeds bijna vijf keer zo duur als een jaartje geleden. Natuurlijk is de huur van een film bij Pathé Thuis of het abonnement op een streamingdienst als Netflix, Disney+, Viaplay of HBO Max hier nog niet bij opgeteld. Daar is echter ook iets aan te doen, want door slim te kiezen kun je soms tijdelijk gratis naar streamingdiensten kijken.

Afhankelijk van grootte en energielabel van je televisie

De bovenstaande som blijft voor een groot deel afhankelijk van het energielabel van je tv, want bij label A kom je uit op een energieprijs per film tussen de €0,02 en €0,07, terwijl een televisie met label G je hiervoor €0,09 – €0,30 kost. Zoals hiervoor vermeld is daarnaast ook de grootte van je televisie van belang, want bij een tv van 32 inch (€0,02 – €0,09), 43 inch (€0,04 – €0,14) en 65 inch (€0,07 – €0,30) lopen de kosten procentueel snel op. Het blijft op één avond nog steeds een minimale impact op de portemonnee hebben, maar deze verschillen kunnen je met een tv-tijd van 4 uur per dag al snel €200 op jaarbasis schelen.

Toch moet je natuurlijk de bijkomende kosten niet vergeten. Momenteel staat de verwarming nog niet bij veel mensen aan, maar in de winter kun je per uur al snel een paar euro extra kwijt zijn om je huis een avond te verwarmen. Wordt een bezoek aan de bioscoop met de thermostaat thuis uit dan misschien toch alweer interessanter voor de portemonnee? Schuif je daarnaast een schaal nacho’s in de oven en zet je een lekkere pot thee, dan kunnen er ook weer een paar centen bij op worden geteld.