Betalen de deelnemers van ‘Kopen Zonder Kijken’ alles zelf?

Het is iedere maandagavond genieten geblazen, want op 11 maart is het nieuwe seizoen van Kopen Zonder Kijken van start gegaan. Het concept van het woonprogramma blijft onveranderd. In de oververhitte woningmarkt geven de deelnemers de zoektocht en de aankoop van hun nieuwe woning uit handen. Na heel wat verbouwingen wordt de nieuwe woning omgetoverd tot een droomhuis. Veel mensen vragen zich echter af hoe het zit met de kosten. Want betalen de deelnemers aan Kopen Zonder Kijken écht alles zelf? Of wordt er een deel gesponsord?

Ga nu naar NLZIET en kijk 14 dagen gratis naar meer dan 200.000 programma’s, series en films van SBS, RTL, NPO en meer ✅

‘Kopen Zonder Kijken’ is razend populair

Het is alweer vijf geleden dat het programma Kopen Voor Kijken voor het eerst op tv verscheen. In 2019 werden de eerste stellen geholpen bij het vinden van een woning. Inmiddels zijn we aanbeland bij het 7e seizoen en is het kijkcijferkanon niet meer van de buis weg te denken. Door de jaren heen zijn er dan ook ontzettend veel mensen geholpen bij hun zoektocht naar een nieuw huis.

Ook tijdens het nieuwe seizoen staan presentator Martijn Krabbé, makelaar Alex van Keulen, bouwdeskundige Bob Sikkes en interieurstyliste Roos Reedijk klaar om te hulp te schieten. Het concept van het programma blijft daarmee onveranderd. Stellen geven de zoektocht en aankoop van hun nieuwe woning uit handen. Het team van Kopen Zonder Kijken doet de rest. Van het aankopen, tot de verbouwing en het stylen: alles wordt geregeld.

Betalen de deelnemers alles zelf?

Deelnemers geven dus alles uit handen. Alleen als het budget of de woonwensen moeten worden bijgesteld, krijgen de kandidaten een telefoontje. Maar betalen ze ook alles zelf? Of wordt een deel door de makers vergoed? Volgens bouwdeskundige Bob Sikkes is dit laatste niet het geval. Deelnemers tekenen een officieel koopovereenkomst en zijn verantwoordelijk voor alle kosten tijdens de verbouwing en inrichting. Ook als het budget moet worden verhoogd, gaat dit in overleg met de kandidaten.

Veel kijkers vinden het resultaat in combinatie met het uitgegeven budget niet altijd realistisch. Dit kan kloppen, want kandidaten hoeven niet altijd de volledige prijs voor een nieuwe badkamer te betalen. Zo verklapt Bob dat ze voor een goede prijs kunnen inkopen, waardoor een keuken ineens een stuk goedkoper is. Iedere aannemer vindt het namelijk leuk om mee te werken aan het programma. Kandidaten betalen dus wel alles zelf, maar worden bij de aanschaf van de spullen wel gematst.

Ook goed om te vermelden is dat kandidaten meer geld bijleggen voor de inrichting. Styliste Roos Reedijk haalt het geld voor alle nieuwe spullen namelijk niet uit het bouwdepot. Ze maakt zelf afspraken met de deelnemers over het bedrag van het interieur. Deze afspraken gaan bijvoorbeeld over de spullen die ze zelf al hebben of die nog moeten worden aangeschaft. Het bedrag dat we op tv zien is dus alleen voor de aankoop en verbouwing.

Meer informatie over het programma

‘Kopen Zonder Kijken’ is een woonprogramma waarin stellen de zoektocht én aankoop van hun nieuwe woning uit handen geven. De huizenmarkt is oververhit en voor veel mensen is het bijna onmogelijk om een woning naar hun zin te kunnen kopen. In een laatste poging om toch een huis te bemachtigen, geven verschillende stellen presentator Martijn Krabbé en zijn team toestemming om een huis voor hen te zoeken, kopen en verbouwen. Een huis dat zij pas voor het eerst zien nadat de koopovereenkomst getekend is. 

TitelKopen Zonder Kijken
SoortSerie
Jaar2019-
TaalNederlands
Duur7 seizoenen
CategorieReality
PresentatorMartijn Krabbé
TeamAlex van Keulen, Bob Sikkes, Roos Reedijk

Synopsis: RTL

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.