Komt er nog een ‘Hunger Games’-film na ‘The Ballad of Songbirds and Snakes’?

De bioscoopzalen stromen massaal vol met The Hunger Games-fans, die allemaal willen weten wat er gebeurt met President Snow in de nieuwe film The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes. Maar komt er nog een zesde The Hunger Games-film of is het nu écht afgelopen? Wij zochten het voor je uit. Let op: dit artikel bevat spoilers over The Ballad of Songbirds and Snakes.

‘The Hunger Games’ is na acht jaar terug met een prequel

Ruim acht jaar na het verschijnen van The Hunger Games: Mockingjay – Part 2 was het in 2023 eindelijk tijd om terug te keren naar de wereld van de Hongerspelen. Sinds kort draait The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes in de bioscoop, waarin we 64 jaar terug in de tijd gaan.

We volgen een jonge Coriolanus Snow, die we in eerdere films natuurlijk hebben leren kennen als de meedogenloze President Snow. Nu zien we hoe hij aan het werk gaat als de mentor van Lucy Gray Baird, uit het arme district 12. Met een behoorlijk open einde én een hele tijd die er nog te overbruggen is tussen de laatste scène van de vijfde Hunger Games-film en de eerste scène waarin Katniss Everdeen verschijnt, is er zeker hoop op een zesde Hunger Games-film. Maar gaat die er daadwerkelijk komen?

Komt er nog een nieuwe ‘The Hunger Games’-film?

Op dit moment staat er helaas geen nieuwe film op de planning. Goed om te weten is dat alle films tot nu toe gebaseerd zijn op een boek van Suzanne Collins. Zolang de Amerikaanse schrijfster dus geen nieuw boek uitbrengt (en daar zijn op dit moment geen plannen voor), is de kans op een nieuwe film erg klein.

Uiteraard kan dit altijd veranderen en zullen we de nieuwtjes nauwlettend in de gaten houden. Zodra we nieuwe informatie krijgen, delen we die direct met je via je mail en onze social media-kanalen.

Regisseur staat wel open voor zesde ‘The Hunger Games’-film

Als het aan regisseur Francis Lawrence ligt, is het einde van de populaire filmreeks overigens nog niet aangebroken. Al geeft ook hij aan dat het balletje nu bij schrijfster Suzanne Collins ligt.

Een mogelijk vervolg zou over al bestaande personages kunnen gaan als Finnick of Haymitch, of juist een nieuw verhaal kunnen vertellen. Lawrence heeft hier tegenover People het volgende over gezegd:

🗣️ “Als Suzanne [Collins, red.] een ander thematisch idee heeft dat in de wereld van Panem zou passen—of dat nou met nieuwe personages is of met bekende karakters als Finnick, Haymitch of een ander—dan ben ik zeer geïnteresseerd om daar aan mee te werken.”
– Regisseur Francis Lawrence

Theorie: wat is er met Lucy Gray Baird gebeurd?

Veel kijkers blijven na het zien van de nieuwste film met een grote vraag achter: “Wat is er gebeurd met Lucy Gray Baird?” Ook in het boek wordt er geen antwoord gegeven op deze vraag. Wel gaan er veel theorieën rond over het lot van de eerste winnaar uit District 12. We zien Lucy voor het laatst wanneer ze katniss gaat verzamelen, maar in feite vlucht voor Coriolanus Snow. Hij gaat naar haar op zoek en wordt gebeten door een slang. Vervolgens zien we een schim van Lucy, waarna Snow op haar schiet. Ze schreeuwt en valt, maar als Snow haar bereikt is haar lichaam nergens te vinden. Zelfs haar sporen zijn uitgewist, waardoor ook Coriolanus met een groot vraagteken achterblijft.

Maar is Lucy Gray Baird wel écht dood? Casca Highbottom laat tijdens zijn laatste ontmoeting aan Snow weten dat Lucy ‘verdwenen’ zou zijn. Een mogelijke theorie zou zijn dat de burgemeester van Disctrict 12 haar uiteindelijk heeft vermoord na de dood van dochter. Veel kijkers zijn er echter van overtuigd dat Lucy Gray is blijven leven. Zo zou ze de rest van haar leven in het bos zijn gebleven of is ze mogelijk ontsnapt naar District 13.

Een andere belangrijke aanleiding waarom Lucy Gray nog leeft, is de mogelijke relatie met Katniss uit de andere Hunger Games-films. Sommige kijkers denken dat Lucy Gray mogelijk de overgrootmoeder van Katniss is. In de film zingt Lucy namelijk het nummer The Hanging Tree. Een strijdlied dat verboden wordt. Toch leert Katniss tientallen jaren later het nummer van haar vader, waardoor kijkers zich afvragen waarvan hij het nummer kent. Zeker weten doen we het niet, maar de vele theorieën over het einde van Lucy Gray zouden zomaar eens een nieuwe film waard kunnen zijn.

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.