Komt er een ‘Fantastic Beasts 4’? – Releasedatum, trailer en meer

Potterheads werden in 2016, met de release van Fantastic Beasts and Where to Find Them, verblijd met een nieuwe filmreeks die zich afspeelt in de Wizarding World. In de lente is het derde deel—Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore (2022)—in de bioscoop verschenen. Daarom krijgen we nu steeds vaker de vraag: komt er een Fantastic Beasts 4? In dit artikel geven we het verlossende antwoord en laten we weten of en wanneer je de film op HBO Max of een andere streamingdienst kunt kijken.

Komt er een Fantastic Beasts 4?

De vraag of er een Fantastic Beasts 4 gaat komen, is moeilijk te beantwoorden. Toen de filmreeks in 2016 aangekondigd werd, waren er grootse plannen: er zouden namelijk vijf delen verschijnen en de magische wereld die we uit de Harry Potter-films kennen zou dus nog lang niet van het witte doek verdwijnen. Op dit moment is de toekomst van de reeks echter onzeker. Warner Bros., het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de productie van de films, heeft laten weten dat ze nog gaan beslissen over het vierde deel. Ondanks eerdere beloftes kunnen we daarom nog niet met zekerheid zeggen dat er een Fantastic Beasts 4 komt.

Een van de grootste redenen waarom Fantastic Beasts 4 nog niet officieel groen licht heeft gekregen, is omdat de films niet zo succesvol zijn als gehoopt. Hoewel Harry Potter een van de meest geliefde franchises aller tijden is, stelt de box-office van de nieuwere filmreeks behoorlijk teleur. Bij de eerste film viel het nog mee: ‘Fantastic Beasts and Where to Find Them’ bracht wereldwijd meer dan 800 miljoen dollar binnen. Met het tweede deel vond er echter al een daling van 20% plaats; daarmee werd ‘maar’ 650 miljoen dollar in het laatje gebracht.

‘Fantastic Beasts 3: The Secrets of Dumbledore’ wordt helemaal slecht onthaald: tot nu toe werd hiermee nog maar 500 miljoen dollar verdiend. Hiermee is dit de minst succesvolle film binnen de hele Harry Potter-franchise. Warner Bros. heeft daarom te kennen gegeven dat ze de volledige box-office af willen wachten, voordat ze een beslissing nemen over het lot van de Fantastic Beasts-reeks.

Controverses rondom Fantastic Beasts staan vierde en vijfde deel mogelijk in de weg

Naast het uitblijvende succes zijn er ook nog de controverses rondom de Fantastic Beasts-films die een mogelijk vierde (en zelfs vijfde) deel in de weg staan. We hebben het dan natuurlijk over de kritiek die het brein achter Harry Potter, J.K. Rowling, te verduren kreeg vanwege haar controversiële uitspraken over trans personen.

Ook de rechtszaak tussen Johnny Depp en Amber Heard, waardoor Depp werd geschrapt uit de film en werd vervangen door Mads Mikkelsen, is mogelijk van invloed geweest op de ontvangst van de film. Daarnaast is Ezra Miller, die de rol van Credence op zich neemt, een aantal keer negatief in het nieuws geweest, onder meer omdat de acteur een fan geslagen zou hebben.

Al deze controverses zorgen ervoor dat de cijfers tot nu toe niet zo goed zijn als verwacht. En dat betekent dat we nog even zullen moeten afwachten om zeker te weten dat we nóg een keer terug kunnen keren naar de Wizarding World in Fantastic Beasts 4.

De Fantastic Beasts-films zijn momenteel bij Pathé Thuis en HBO Max te zien

Hoewel we dus nog niet weten of er een Fantastic Beasts 4 aan zit te komen, zijn de eerste drie delen natuurlijk wel online te streamen. Voor het kijken van de hele Fantastic Beasts-reeks kun je hier op HBO Max terecht. Hier kun je ook alle Harry Potter-films zonder aanvullende kosten bekijken. Als er een nieuwe film over magiezoöloog Newt Scamander zal verschijnen, zal deze ook op HBO Max te zien zijn. Dit is namelijk de streamingdienst van filmstudio Warner Bros. Hier verschijnen dus alle nieuwe films van Warner Bros., vaak al 45 dagen na de bioscooprelease.

Daarnaast zijn alle films over de Wizarding World ook hier op Pathé Thuis te bekijken. Omdat het hier gaat om een TVOD-streamingdienst is er wel sprake van aanvullende kosten: de films moeten namelijk gehuurd of gekocht worden. Het allernieuwste deel—Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore—is hier bovendien als Premium film verschenen. Dat betekent dat de film tegen een iets hogere prijs dan gebruikelijk te huren of te kopen is.


Bron: Variety

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.