Welk Europees ticket wint de winnaar van de KNVB Beker?

Na heel wat speelrondes en spannende wedstrijden is het bijna tijd voor de finale van KNVB Beker. Op zondag 21 april 2024 staan Feyenoord en N.E.C. oog in oog met elkaar. Zij strijden voor de felbegeerde beker. Naast deze sportieve prestatie staat er nog veel meer op het spel, want de winnaar mag volgend seizoen in Europa voetballen. Maar welk Europees ticket ligt er klaar voor de winnaar van de KNVB Beker? De finale tussen Feyenoord en N.E.C. is live te volgen op ESPN, waardoor deze gratis te kijken is via CANAL+.

Feyenoord en N.E.C. in de finale

De KNVB Beker is de oudste nog bestaande voetbalcompetitie in Nederland. Het huidige seizoen van het bekertoernooi ging in de zomer ’23 van start. Na de kwalificaties werd in oktober/november de eerste ronde gespeeld. alle Europees spelende clubs speelden vanaf ronde twee mee. Na de winterstop was het tijd voor de achtste finales, kwartfinale en halve finale.

Feyenoord speelde deze wedstrijd tegen FC Groningen. Hoewel de club uitkomend in de Keuken Kampioen Divisie in de eerste helft op voorsprong kwam, maakten de Rotterdammers daar in de tweede helft korte metten mee. N.E.C. speelde de halve finale tegen Cambuur. Ook de club uit Nijmegen kwam op achterstand. Na verlenging werd door de goal van Kodai Sano in de 99e minuut een plek in de finale afgedwongen.

Wat wint de winnaar van de KNVB Beker?

Uiteraard gaat de winnaar naar huis met de beker. Deze trofee staat vanwege zijn uiterlijk ook wel bekend als de zilveren dennenappel. Maar wat staat er naast deze nieuwe aanwinst in de prijzenkast nog meer op het spel? De winnaar kan allereerst rekenen op een flinke som geld. Voor de winnende club is namelijk een bedrag van €350.000 weggelegd. Overigens hoeft de verliezend finalist niet met lege handen naar huis. Voor dit team is €200.000 gereserveerd. Daarnaast speelt de bekerwinnaar tegen de landskampioen om de Johan Cruijff Schaal. Deze wedstrijd is traditiegetrouw het startsein voor het nieuwe voetbalseizoen.

Dit Europees ticket ligt voor de winnaar klaar

Maar dat is nog niet alles, want de winnaar wordt ook beloond met een Europees ticket. Afgelopen seizoenen plaatste de winnende club zich voor de laatste voorronde van de Europa League. De verdeling van de Europese plekken zijn door de goede prestaties van Nederland veranderd. Volgend seizoen (2024/25) krijgt Nederland er namelijk een extra ticket voor de Champions League bij. Deze gaat naar de nummer twee uit de Eredivisie. Door het extra kaartje voor het miljoenenbal verdient de winnaar van de KNVB Beker een directe plaats in de groepsfase van de Europa League.

Ajax zal voor Feyenoord juichen

Ajax zal in de finale voor de eerste keer gaan juichen voor Feyenoord. De Rotterdammers staan namelijk op het moment van schrijven op plek twee in de Eredivisie. Met deze positie hebben zij volgend seizoen recht op een plaats in de groepsfase van de Champions League. Mocht Feyenoord er dus vandoor gaan met de KNVB Beker, dan schuift het ticket voor de groepsfase van de Europa League door naar een andere club. Niet alleen Ajax, maar ook FC Twente en AZ kunnen hier van profiteren.

Stel dat de Rotterdammers de beker winnen én in de top drie van de Eredivisie eindigt, dan verschuift het gewonnen ticket door naar de nummer vier uit de competitie. Op dit moment zou AZ dit ticket verdienen. In plaats van de play-offs mag de nummer vijf (Ajax) door naar de tweede voorronde van de Europa League. Plek zes (N.E.C.) tot en met negen speelt in dit scenario de nacompetitie tegen elkaar.

Iedere club droomt er natuurlijk van om op Europees niveau te voetballen, zo ook N.E.C.. De ploeg uit Nijmegen staat op dit moment op plek zes in de competitie. Als het team van Rogier Meijer de finale wint, blijft de ticketverdeling hetzelfde. Ajax, maar ook AZ en FC Twente zullen dus hopen dat de bekerwinst naar Feyenoord gaat.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.