KLM Open golf 2024: alles wat je moet weten op een rij

We hebben er weer een jaar op moeten wachten, maar van 20-23 juni 2024 (donderdag t/m zondag) is het eindelijk tijd voor de KLM Open. Het internationale golftoernooi wordt alweer voor de 104e keer gehouden en behoort tot de DP World Tour, waarin allerlei topgolfers in verschillende wedstrijden de strijd met elkaar aangaan. Hoog tijd om meer te weten te komen over de sport en dit grote evenement. Beelden van alle wedstrijden worden elke speeldag uitgezonden via Ziggo Sport. Wie geen genoeg kan krijgen van golf, kan terecht op de aanvullende zender Ziggo Sport Golf om het gehele toernooi te bekijken.

Dit moet je weten over het golftoernooi KLM Open

De vorige drie edities van het KLM Open-golfevenement werden op de Bernardus Golf course in Cromvoirt, Noord-Brabant georganiseerd. In 2024 wordt er echter gespeeld op The International bij Amsterdam. In 2019 vond de 100e editie hier ook plaats. Dit is overigens ook direct de locatie voor het toernooi in 2025.

Het vierdaagse evenement behoort tot de DP World Tour, wat wordt gezien als het belangrijkste toernooi voor professionele golfers. Vrijwel iedere week staat er een evenement op de planning dat, zoals de naam al verklapt, steeds op een andere plek in de wereld wordt gehouden. De wedstrijdreeks is in 1972 opgericht en stond bekend onder de naam PGA European Tour. In november 2021 werd dit verandert naar de titel DP World Tour.

Het golfevenement Dutch Open maakt als sinds de start deel uit van de DP World Tour. Na een afwezigheid van twee jaar werd bekend dat vliegtuigmaatschappij KLM in 2023 weer de naamgevende partner zou worden, waardoor de meerdaagse wedstrijd nu door het leven gaat als het KLM Open.

In het kort: hoe werkt de sport golf eigenlijk?

Golf behoort tot één van de snelstgroeiende recreatiesporten in Nederland. De moeilijkheid ligt hem bij de techniek van de slag en niet zo zeer bij het zo ver mogelijk slaan van de bal. Zo speelt de afstand die moet worden afgelegd tot de hole en de techniek van het soort club dat een golfer gebruikt een grote rol bij het spel.

Bij iedere hole wordt het gemiddeld aantal slagen, ook wel par genoemd, aangegeven waarin een professionele golfer de hole moet kunnen halen. Elke par geeft de moeilijkheid en de lengte van de hole aan. Hoe hoger de par, hoe lastiger het wordt om een ace (een ‘hole-in-one’) te slaan.

5x Golftermen uitgelegd:

⛳️ Backspin: Het effect dat wordt gegeven aan een golfbal.

⛳️ Chip: Een korte slag waarbij de bal een klein beetje door de lucht gaat.

⛳️ Handicap: Dit is het niveau van de golfer. Hoe lager de handicap, hoe hoger je speelt.

⛳️ Droppen: Als een bal in het water gaat of door een hindernis niet meer te spelen is, moeten golfers een bal droppen. Dit doen ze door de bal vanaf schouderhoogte weer in het spel te laten vallen.

⛳️ Tee: Een pin waarop je de golfbal kunt plaatsen om hem makkelijker te slaan vanaf de afslagplaats.

Deelnemers en eerdere winnaars van het Dutch Open-golftoernooi

Het KLM Open is één van de oudste toernooien uit de DP World Tour en heeft daarmee direct ook het record te pakken voor oudste internationale sportwedstrijd van Nederland. Aan het evenement hebben tal van bekende professionele golfers meegedaan. Zo wist Joost Luiten de wedstrijd al twee keer eerder te winnen (in 2013 en 2016) en staat hij ook dit jaar op de golfbaan. De zesvoudig tourwinnaar is tevens ambassadeur van het KLM Open.

Ook doet de Spanjaard Pablo Larrazábal een poging om zijn titel te verdedigen. De winnaar van vorig jaar wist in een spannende finale de Spanjaard Adrián Otaegui te slim af te zijn, waardoor hij er met de eindzege vandoor kon gaan. Ook Danny Willett, Dylan Frittelli, Matteo Manassero, Darius van Driel en Daan Huizing zijn van de partij. De lijst is op het moment van schrijven nog niet compleet. Uiteraard houden we je altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes via onze social media kanalen en via je mail.

JaarWinnaarLand
2024…?…?
2023Pablo Larrazábal🇪🇸 Spanje
2022Victor Perez🇫🇷 Frankrijk
2021Kristoffer Broberg🇸🇪 Zweden
2020— Niet gespeeld —— Niet gespeeld —
2019Sergio García🇪🇸 Spanje
2018Ashun Wu🇨🇳 China
2017Romain Wattel🇫🇷 Frankrijk
2016Joost Luiten🇳🇱 Nederland
2015Thomas Pieters🇧🇪 België
2014Paul Casey🇬🇧 Engeland
2013Joost Luiten🇳🇱 Nederland

Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.