KLM Open golf in 2023: alles wat je moet weten op een rij

We hebben er weer een jaar op moeten wachten, maar van 25-28 mei 2023 (donderdag t/m zondag) is het eindelijk tijd voor de KLM Open in Cromvoirt, Noord-Brabant. Het internationale golftoernooi wordt alweer voor de 103e keer gehouden en behoort tot de DP World Tour, waarin allerlei topgolfers in verschillende wedstrijden de strijd met elkaar aangaan. Hoog tijd om meer te weten te komen over de sport en dit grote evenement. Beelden van alle wedstrijden worden elke speeldag uitgezonden via Ziggo Sport. Wie geen genoeg kan krijgen van golf, kan terecht op de aanvullende zender Ziggo Sport Golf om het gehele toernooi te bekijken.

Dit moet je weten over het golftoernooi KLM Open

Na het succes van de vorige twee edities wordt het KLM Open-golfevenement ook in 2023 op de Bernardus Golf course in Cromvoirt, Noord-Brabant gehouden. Het vierdaagse evenement behoort tot de DP World Tour, wat wordt gezien als het belangrijkste toernooi voor professionele golfers. Vrijwel iedere week staat er een evenement op de planning dat, zoals de naam al verklapt, steeds op een andere plek in de wereld wordt gehouden. De wedstrijdreeks is in 1972 opgericht en stond bekend onder de naam PGA European Tour. In november 2021 werd dit verandert naar de titel DP World Tour.

Het golfevenement Dutch Open maakt als sinds de start deel uit van de DP World Tour. Na een afwezigheid van twee jaar werd bekend dat vliegtuigmaatschappij KLM in 2023 weer de naamgevende partner zou worden, waardoor de meerdaagse wedstrijd nu door het leven gaat als het KLM Open. De Bernardus Golf course is overigens wel relatief nieuw. De baan werd in 2012 officieel geopend, waardoor het volgend jaar zijn tienjarige jubileum mag vieren. Alle professionele golfers spreken vol lof over de mooie ligging van de course. Deze ligt namelijk vlak tegen de Loonse en Drunense Duinen. Verder bestaat de baan uit 18 uitdagende holes en heeft het hele complex verschillende oefenfaciliteiten.

Dutch Open 2022 Tournament Highlights

In het kort: hoe werkt de sport golf eigenlijk?

Golf behoort tot één van de snelstgroeiende recreatiesporten in Nederland. De moeilijkheid ligt hem bij de techniek van de slag en niet zo zeer bij het zo ver mogelijk slaan van de bal. Zo speelt de afstand die moet worden afgelegd tot de hole en de techniek van het soort club dat een golfer gebruikt een grote rol bij het spel.

Bij iedere hole wordt het gemiddeld aantal slagen, ook wel par genoemd, aangegeven waarin een professionele golfer de hole moet kunnen halen. Elke par geeft de moeilijkheid en de lengte van de hole aan. Hoe hoger de par, hoe lastiger het wordt om een ace (een ‘hole-in-one’) te slaan.

5x Golftermen uitgelegd:

⛳️ Backspin: Het effect dat wordt gegeven aan een golfbal.

⛳️ Chip: Een korte slag waarbij de bal een klein beetje door de lucht gaat.

⛳️ Handicap: Dit is het niveau van de golfer. Hoe lager de handicap, hoe hoger je speelt.

⛳️ Droppen: Als een bal in het water gaat of door een hindernis niet meer te spelen is, moeten golfers een bal droppen. Dit doen ze door de bal vanaf schouderhoogte weer in het spel te laten vallen.

⛳️ Tee: Een pin waarop je de golfbal kunt plaatsen om hem makkelijker te slaan vanaf de afslagplaats.

Deelnemers en eerdere winnaars van het Dutch Open-golftoernooi

Het KLM Open is één van de oudste toernooien uit de DP World Tour en heeft daarmee direct ook het record te pakken voor oudste internationale sportwedstrijd van Nederland. Aan het evenement hebben tal van bekende professionele golfers meegedaan. Zo wist Joost Luiten de wedstrijd al twee keer eerder te winnen (in 2013 en 2016) en staat hij ook dit jaar op de golfbaan. De zesvoudig tourwinnaar is tevens ambassadeur van het KLM Open. Ook al is het al een tijdje geleden, fans hebben hoge hoop en zelfs verwachting dat hij voor de derde keer het toernooi kan winnen.

Ook doet de Fransman Victor Perez een poging om zijn titel te verdedigen. De winnaar van vorig jaar wist in een spannende play-off de Nieuw-Zeelander Ryan Fox te slim af te zijn, waardoor hij er met de eindzege vandoor kon gaan. Hij is beslist niet de minste golfer, want hij wordt als kandidaat gezien voor het Europese Ryder Cup-team. Iedere twee jaar staan daar de 12 beste spelers uit Europa en de Verenigde Staten oog in oog met elkaar om te strijden voor de beker. De broers Nicolai Højgaard en Rasmus Højgaard zijn ook van de partij.

JaarWinnaarLand
2023…?…?
2022Victor Perez🇫🇷 Frankrijk
2021Kristoffer Broberg🇸🇪 Zweden
2020— Niet gespeeld —— Niet gespeeld —
2019Sergio García🇪🇸 Spanje
2018Ashun Wu🇨🇳 China
2017Romain Wattel🇫🇷 Frankrijk
2016Joost Luiten🇳🇱 Nederland
2015Thomas Pieters🇧🇪 België
2014Paul Casey🇬🇧 Engeland
2013Joost Luiten🇳🇱 Nederland

Afbeelding ter illustratie

Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.