10 Kijktips voor zomerse films en series waar je direct een vakantiegevoel van krijgt

Regio Noord, Midden én Zuid hebben nu vakantie, de temperaturen kruipen weer regelmatig boven de 25 (of 30, of soms zelfs 35) graden en Schiphol toont inmiddels grote gelijkenissen met een krioelende mierenhoop. Dit kan maar één ding betekenen: het is zomer! Voor iedereen die dit jaar thuisblijft, of wel weggaat en alvast in de stemming wil komen voor vakantie, hebben we in dit artikel 10 zomerse films en series op een rijtje gezet die direct voor een vakantiegevoel zorgen. Je vindt ze op Pathé Thuis, Netflix, discovery+, Disney+, Amazon Prime Video, Videoland en HBO Max.

10x Zomerse films en series die je gezien moet hebben

10. Costa!! (film, 2022) – Pathé Thuis

In 2003 was er natuurlijk de hitfilm Costa! en in 2022 verscheen ook het vervolg hierop. Hoewel van de originele cast alleen Katja Schuurman terugkeerde, heeft Costa!! wel dezelfde feelgood-vibes als het origineel en speelt het zich uiteraard weer af aan de Spaanse Costa del Sol. In dit deel vertrekt Anna (Abbey Hoes) naar het vakantieland om van haar vaders vervallen club Costa dé place-to-be te maken. De film is nu te koop bij Pathé Thuis en vanaf 4 augustus 2022 ook te huur.

9. Outer Banks (serie, 2 seizoenen) – Netflix

Outer Banks is het kustgebied van North Carolina en tevens het decor van de Netflix-serie Outer Banks. Naast dat je er een heerlijk zomergevoel van krijgt en direct onderdeel uit wil maken van de ‘Pogues’, zorgt deze serie er ook voor dat je continu op het puntje van je stoel zit. In het eerste seizoen gaat John B samen met zijn drie beste vrienden op zoek naar een goudschat, maar lijkt iedereen ze tegen te willen werken…

8. Ibiza Weekender (serie, 2 seizoenen) – discovery+

Voor iedereen die dit jaar niet zelf gaat feesten op een Spaans eiland is er Ibiza Weekender. In deze realityserie volgen we vijf jonge Britse hotelmedewerkers, terwijl ze hun gasten moeten vermaken en zelf óók helemaal losgaan. Door het heerlijke droge commentaar geeft deze serie je overigens niet alleen een vakantiegevoel, maar zul je ook regelmatig in de lach schieten. Er staan op dit moment twee seizoenen op discovery+.

7. Luca (film, 2021) – Disney+

Een zomerse animatiefilm mag in dit lijstje natuurlijk niet ontbreken. Pixars Luca speelt zich af aan de Italiaanse Rivièra, waar we het leven van—hoe kan het ook anders—Luca volgen. Terwijl hij zich vermaakt met pizza en gelato moet hij zijn grootste geheim verbergen: dat hij een zeemonster uit een andere wereld is. En dit blijkt steeds lastiger… Deze film sloeg de bioscoop over en is vanaf de zomer van 2021 op Disney+ te zien.

6. Palm Springs (film, 2020) – Amazon Prime Video

Op een bruiloft in Californië ontmoeten Nyles (Andy Samberg) en Sarah (Cristin Milioti) elkaar en voelen ze zich direct tot elkaar aangetrokken. Maar deze romantische komedie neemt een andere wending als de twee in een tijdlus belanden en de volgende morgen wéér wakker worden op de huwelijksdag. Een zomerse versie van Groundhog Day (1993) dus! De film werd bekroond met diverse prijzen en is nu te zien op Amazon Prime Video.

5. Love in Paradise: The Caribbean (seire, 2 seizoenen) – discovery+

Van makers van 90 Day Fiancé is er nu ook Love in Paradise: The Caribbean. In dit realityprogramma reizen Amerikanen af naar het Caribisch gebied, waar ze de liefde gevonden hebben. Maar blijft het bij een kortstondige vakantieliefde of bloeien er ook langdurige relaties op? Vier stellen verkeren nog in deze twijfelfase en moeten nu beslissen hoe ze verdergaan. Lees ook even onze recensie om te zien wat wij ervan vinden.

4. Old (film, 2021) – Amazon Prime Video

Even iets heel anders: een onheilspellende thriller van de hand van regisseur M. Night Shyamalan (The Sixth Sense, Split). Het decor van deze film is een prachtig idyllisch strand waar verschillende vakantiegangers samenkomen om te relaxen. Maar dan wordt er een lijk gevonden en slaat de sfeer om. Het is het beste om deze film in te gaan met zo min mogelijk informatie en het allemaal over je heen te laten komen, dus daarom houden we de synopsis zo kort mogelijk. Als je het kan laten, zouden we je dus ook aanraden om de trailer te skippen en direct de film te kijken, bijvoorbeeld op Amazon Prime Video of Pathé Thuis.

3. Été 85 (film, 2020) – Videoland

Été 85 wordt ook wel de Franse versie van Call Me By Your Name (2018) genoemd. Het speelt zich af in de jaren tachtig aan de Normandische kust en vertelt het verhaal van de 16-jarige Alexis. Nadat hij uit zijn zeilbootje gered wordt door de charismatische David, bloeit er iets moois op tussen de twee. Net zoals in Call Me By Your Name is David hier ook ouder (al schelen de jongens in dit geval maar twee jaar met elkaar), is Alex introvert en verlegen en draait het om het vormen van je seksuele identiteit. Beide films zijn op Videoland te zien.

2. Vicky Cristina Barcelona (film, 2008) – HBO Max

In Vicky Cristina Barcelona gaan hartsvriendinnen Vicky (Rebecca Hall) en Cristina (Scarlett Johansson) naar Barcelona, waar ze de Spaanse schilder Juan Antonio ontmoeten. Terwijl Cristina zich in een relatie met de kunstenaar stort, begint de rustige Vicky te twijfelen aan haar toekomst. Naast Johansson en Hall spelen ook Penélope Cruz en Javier Bardem grote rollen. De film werd geregisseerd door de legendarische Woody Allen en is alleen door de beelden van het prachtige Barcelona al de moeite waard.

1. Love & Gelato (film, 2022) – Netflix

We sluiten af met Netflix Original Love & Gelato, gebaseerd op een bestseller van Jenna Evans Welch en perfect voor iedereen die even lekker wil wegzwijmelen. De film vertelt het verhaal van Lina, die de laatste wens van haar overleden moeder inwilligt en in het Italiaanse Rome gaat wonen. Eenmaal daar ontdekt ze niet alleen de magie van gelato, maar leert ze ook twee Italiaanse adonissen kennen die om haar hart vechten. En dan is er ook nog het dagboek van haar moeder, met allerlei geheimen die ontrafeld moeten worden. Pas wel op: van deze film krijg je spontaan zin om een tripje naar Rome te boeken.

Alles over discovery+

In dit overzicht vond je twee discovery+-series terug. Op Streamwijzer vind je allerlei nieuws over deze streamingdienst en vind je tevens het volledige aanbod van discovery+. Ontmoet ook andere liefhebbers van discovery+ om kijktips uit te wisselen en inspiratie op te doen. Via de knop hieronder ga je direct naar de groep van discovery+ fans op Facebook.

Discovery+ in Nederland

Synopsissen: Pathé Thuis, Netflix, discovery+, Disney+, Amazon Prime Video, Videoland en HBO Max

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.