6 films en series die echte kattenfreaks moeten zien

Kleine katten, grote katten, lieve katten, valse katten… Hoe kan je nou niet dol zijn op deze harige, spinnende wezentjes? Ook op het witte doek stelen ze vaak de show. Maar welke films en series mag je als echte kattenfreak nou absoluut niet missen? In samenwerking met Asmodee lichten we graag vanwege dierendag de onderstaande 6 films en series over katten uit die je gezien moet hebben. Je vindt ze bij Netflix, Disney+, Pathé Thuis en Videoland.

6x Films en series liefhebbers van katten (én het bordspel Exploding Kittens)

Naast de onderstaande zes kijktips voor kattenfans hebben we nog een aanbeveling voor je: het geliefde gezelschapsspel Exploding Kittens. Ken je dit nog niet? We kunnen dit dan het beste uitleggen als een soort Russisch roulette, maar dan met kittens. Iedere speler pakt per ronde een kaart van de stapel af, totdat je de gevreesde kaart trekt: de exploderende kitten. Als je die pakt, ben je helaas af. Ténzij je met troefkaarten weet onder het noodlot uit te komen. Komisch én spannend! Zo is dit het ideale partyspel en perfect voor je volgende verjaardag, spelletjesavond of feestje. En na het spelen kun je dus afsluiten met één van de volgende films.

6. Puss in Boots (film, 2011) – Pathé Thuis

Een film die natuurlijk niet in dit lijstje mag ontbreken, is Puss in Boots. Katten zijn namelijk niet alleen in Exploding Kittens levensgevaarlijk, want ook in films kunnen ze er wat van. Ons favoriete personage uit Shrek, de Gelaarsde Kat, keert in deze animatiefilm uit 2011 terug met een gloednieuw verhaal. Dit speelt zich af vóór de gebeurtenissen uit de bekende films met de grote, groene oger en draait om Puss’ zoektocht naar de befaamde Gans met de Gouden Eieren. Met de stemmen van Antonio Banderas en Salma Hayek. Ook leuk: dit najaar is Puss terug op het witte doek! In december verschijnt Puss in Boots: The Last Wish (2022) namelijk in de bioscoop.

5. Soul (film, 2020) – Disney+

De bekroonde Disney-Pixar film Soul uit 2020 vertelt het verhaal van Joe Gardner, een muziekdocent op een middelbare school die graag als jazzmuzikant op het podium zou willen staan. Door een ongeluk komt hij echter in het ‘hiervoormaals’ terecht; de plek waar zielen zich ontwikkelen voordat ze naar een pasgeboren kind worden getransformeerd. Wat dit met katten te maken heeft? Als Joe weer op de aarde terechtkomt, neemt hij per ongeluk het lichaam van Mr. Mittens over, de therapiekat van het ziekenhuis waarin zijn lichaam ligt. Soul is verder een fijne feel good-film die eigenlijk iedereen zou moeten zien, ook als je niet dol bent op katten.

4. A Street Cat Named Bob (film, 2016) – Pathé Thuis

In deze Britse dramafilm draait het allemaal om Bob, een straatkat die het leven van straatmuzikant James Bowen voorgoed verandert. Die laatste probeert af te kicken van zijn heroïneverslaving als hij op straat een gewonde, rode kater vindt. Terwijl hij hem verzorgt worden de twee via YouTube-filmpjes wereldberoemd. Deze film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van James Bowen en is absoluut de hartverwarmende kijktip die je deze herfst nodig hebt.

3. Nine Lives (film, 2016) – Videoland

Nine Lives is een familiefilm over Tom Brand, een succesvolle miljardair die het te druk heeft om aandacht te besten aan zijn vrouw Lara en zijn dochter Rebecca. Die laatste krijgt voor haar elfde verjaardag een kat cadeau. Als Tom het beestje gekocht heeft en naar huis rijdt krijgt hij een vreselijk ongeluk, waarna hij zich ineens in het lichaam van zijn zojuist aangeschafte huisdier bevindt. Zo leert hij zijn familie vanuit een heel ander perspectief kennen. Maar hoe krijgt hij zijn menselijke lichaam eindelijk weer terug? Bekijk het in deze heerlijke familiefilm.

2. Pet Sematary (film, 2019) – Pathé Thuis

Katten zijn niet altijd lieverdjes, en dat bewijst de horrorfilm Pet Sematary ook. Deze moet je misschien niet opzetten als je bang aangelegd bent, want we kunnen niet beloven dat je hierna nog hetzelfde naar je eigen kat kijkt. De horrorfilm, naar een verhaal van Stephen King, draait om een mysterieuze begraafplaats. Als een familie daar hun overleden kat begraaft, wordt een onpeilbaar kwaad losgelaten. En daar worden de katten een stuk minder schattig van… Dat komt wel akelig dicht in de buurt van sommige dieren in het Exploding Kittens-spel, hè?

1. Cat People (serie, 1 seizoen) – Netflix

De laatste in dit rijtje is een documentaireserie waarin de echte kattenliefhebbers zichzelf zeker kan herkennen. Deze serie richt zich namelijk niet zozeer op de katten zelf als op hun baasjes. Iedere aflevering vertelt het verhaal van een andere kattenfreak en laat zien wat we allemaal voor onze charmante vierpoters over hebben. Herkenbaar, hartverwarmend en een absolute must-see! Zouden we hier ook Exploding Kittens-verslaafden in voorbij zien komen, of alleen maar “echte” kattenfans?

Bonustip: Exploding Kittens

Als bonustip delen we dit keer geen extra film, maar natuurlijk lichten we graag nog even het eerdergenoemde gezelschapsspel uit: Exploding Kittens. Dit spel is geestig, perfect voor de kattenfreak en ook nog eens bloedstollend spannend. Het doel van het spel is eenvoudig: geen kaart met een exploderende kitten van de stapel pakken. Pak je die wel, dan explodeer je en word je uit het spel geschopt. Dat wil je natuurlijk niet… Gelukkig kun je met troefkaarten extra voordelen behalen en zorgen dat je langer in het spel blijft. Zo is dit spel niet alleen hartstikke leuk en grappig om te spelen—en dus perfect voor tijdens een feestje—maar test je hiermee ook je strategische vermogen. Of zullen we het gluiperigheid noemen?

Exploding Kittens kent overigens vele uitbreidingen, die nu zijn samengebracht in één verzamelbox met de naam Exploding Kittens – Recipe For Disaster. Deze uitgave bevat de 121 populairste kaarten uit de verschillende uitbreidingspakketten (zoals Imploding Kittens, Streaking Kittens en Barking Kitten). Ook zitten er dertien verschillende ‘spelrecepten’ in, waardoor je enorm veel verschillende versies van hetzelfde spel kunt spelen. Zo kun je bijvoorbeeld een spel spelen dat maar twee minuten duurt, in de ‘danger mode’ de meest gevaarlijke versie tot nu toe spelen of een speciaal spel voor twee personen regelen. Voor ieder wat wils!

Meer spellen op de website van Unbox Now

Op de website van Unbox Now vind je nog veel meer bordspellen voor de hele familie. Bij alle spellen is aanvullende informatie te vinden, waaronder een beschrijving, het minimale en maximale aantal personen, de minimale leeftijd en de complete handleiding. Daarnaast vind je bij elk spel een knop naar de webwinkels die de game in hun aanbod hebben opgenomen, zodat je hem direct kunt bestellen. Alvast heel veel speelplezier gewenst!


Synopsissen: Pathé Thuis, Disney+, Netflix en Videoland

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.