Voor welke ploeg schaatst Jutta Leerdam volgend seizoen 2024/25?

Op 1 april 2024 liep het contract van schaatsster Jutta Leerdam bij Jumbo-Visma. De twee waren lange tijd in gesprek over een eventuele verlenging. Helaas kwam recent het nieuws naar buiten dat het team voor een andere koers kiest. Dit betekent dat er geen plek meer in de ploeg is voor Jutta Leerdam. De specialiste op de 1.000 meter zit dus voorlopig zonder team. Maar wat is de volgende stap in de carrière van de prof? Kortom: voor welke ploeg schaatst Jutta Leerdam volgend seizoen 2024/25?

Jutta Leerdam en Jumbo-Visma gaan uit elkaar

Sinds april 2022 schaatste Jutta Leerdam bij het team van Jumbo-Visma. Tijdens haar jaren bij de ploeg won de specialiste op de 1.000 meter meerdere podiumplaatsen. Zo werd ze eerste op haar geliefde afstand tijdens het EK Afstanden dit jaar en verzilverde ze de tweede plaats op de 500 meter. Haar contract bij de geel-zwarte ploeg liep tot en met 1 april 2024. Sinds die datum bleef het angstvallig stil rondom het team.

Recent kwam echter het nieuws naar buiten dat Jumbo-Visma de onderhandelingen over een eventuele verlenging heeft gestopt. Leerdam is echter niet de enige die het team van coach Jac Orie verlaat. Ook Antoinette Rijpma-de Jong, Kai Verbij, Jorrit Bergsma, Merel Conijn en Thomas Krol stoppen bij de ploeg. Laatstgenoemde prof neemt helemaal afscheid van het ijs en stopt met schaatsen.

Welke opties zijn er?

Jutta Leerdam zit voorlopig dus zonder ploeg. Maar welke opties zijn er voor komend schaatsseizoen 2024/25? Het is mogelijk dat Leerdam als individu verder gaat. In aanloop naar de Olympische Winterspelen van 2026 mag zij van de KNSB namelijk gewoon nog trainen in Thialf. Er is echter geen trainer die haar kan coachen. Daarbij komt dat alleen trainen niet altijd optimaal is. Een andere mogelijkheid is het oprichten van een eigen team. Maar dat is nog niet zo gemakkelijk als het lijkt. Een eigen ploeg moet namelijk voldoen aan licentie-eisen opgesteld door de KNSB.

Het is voor de hand liggend dat Jutta zich aansluit bij een bestaand team. De gesprekken met Team Reggeborgh liepen echter op niks uit. Ook het team van AH Zaanlander is geen optie. Een serieuze kandidaat zou Team IKO zijn. Zo schaatste de prof aan het begin van haar carrière al bij het team. Uit gesprekken met Martin ten Hove bleek dat de ploeg haar lastig zou kunnen betalen. Al snel werd duidelijk dat het Leerdam niet om het geld gaat, maar om een plek waar zij vol aan haar topsportcarrière kan blijven werken. Goud tijdens de Winterspelen is dan ook een grote droom. Daarnaast heeft de ploeg al veel succes met Joy Beune en kan Leerdam bij het team haar eigen pad blijven volgen.

Schaatsen kijken in 2024/25

Alle grote schaatswedstrijden en kampioenschappen worden doorgaans uitgezonden via de NOS via Studio Sport, waardoor onder andere op tv via de NPO en hierdoor online via NLZIET naar wedstrijden gekeken kan worden. Zoals bij vrijwel iedere Europese competitie en elk wereldkampioenschap, zal deze zender naar alle waarschijnlijkheid ook dit jaar rechtstreeks verslag doen van de schaatstoernooien. Dan worden er op verschillende dagen live wedstrijden vanuit het langebaanschaatsen, shorttrack, kunstschaatsen en marathonschaatsen uitgezonden. 👉 Ga direct naar schaatswedstrijden bij NLZIET. Je kunt nu 14 dagen gratis een abonnement uitproberen.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.