Hoe kan ik vanuit Nederland op Joost Klein stemmen tijdens het Eurovisie Songfestival?

Het Eurovisie Songfestival staat op het punt van beginnen. Van 7 tot en met 11 mei 2024 barst het muzikale spektakel los in Malmö. Joost Klein zal in de tweede halve finale het podium betreden met zijn lied Europapa. Het is niet mogelijk om op je eigen land te stemmen. Maar is er een manier waarop je toch vanuit Nederland op Joost Klein kunt stemmen tijdens de finales van het Eurovisie Songfestival?

Ga nu naar NLZIET en kijk 14 dagen gratis naar meer dan 200.000 programma’s, series en films van SBS, RTL, NPO en meer ✅

Joost Klein treedt op in de tweede halve finale (donderdag 9 mei 2024)

Lang was het spannend wie er namens Nederland naar het Eurovisie Songfestival zou afreizen. Er werden verschillende namen genoemd, waardoor de geruchtenmolen bleef draaien. Op 11 december 2023 maakte AVROTROS een einde aan deze verhalen en kondigde aan dat Joost Klein namens Nederland het Eurovisie-podium zal betreden. Een grote droom, want de artiest liet luid en duidelijk weten mee te willen doen aan het Europese muziekspektakel. Een paar maanden later kon heel Nederland in de uitzending van Arjen Lubach het nummer Europapa voor het eerst horen. De reacties waren direct positief. Op donderdag 9 mei tijdens de tweede halve finale wordt de Eurovisie-droom van Joost Klein werkelijkheid en zal hij zijn nummer live aan de hele wereld laten horen.

Zo werkt het stemmen voor het Eurovisie Songfestival

De winnaar wordt door middel van stemmen bepaald. Maar voordat de finale op de planning staat, moeten landen zich eerst voor deze show kwalificeren. In de eerste halve finale staan vijftien landen. Aan de tweede halve finale doen zestien landen mee. Vanuit iedere show kwalificeren tien landen zich voor de finale op zaterdag 11 mei. Samen met de Big Five (Spanje, Italië, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Duitsland) en gastland Zweden zien we dus 26 acts op het Eurovisie-podium.

In 2023 werd er een nieuwe stemprocedure voor de halve finales geïntroduceerd. Deze blijft ook gelden voor 2024. Alleen de kijkers thuis bepalen via televoting welke landen er door mogen naar de finale. Mensen kunnen hun stem indienen door het nummer van het land te sms’en of bellen. Ook kun je via de app van het Eurovisie Songfestival je stem doorgeven. Het is alleen mogelijk om op landen te stemmen die in dezelfde halve finale optreden als Nederland. We kunnen vanuit Nederland dus niet op Slovenië (eerste halve finale) stemmen. Ook stemmen op je eigen land is niet mogelijk.

In de finale tellen ook de stemmen van de vakjury mee. De vakjury bestaat per land uit vijf mensen uit de muziekindustrie. Deze punten tellen voor 50% mee. De overige 50% wordt bepaald door televoting. Het komt dan ook regelmatig voor dat het publiek en de jury een andere winnaar hebben. Zo won Loreen de jurystemming met 340 punten, maar kreeg 243 punten van de kijkers thuis. Finland kreeg echter 376 punten vanuit de televoting, tegenover 150 punten van de jury. Overigens kunnen landen van over de hele wereld sinds vorig jaar stemmen tijdens het Eurovisie Songfestival. Deze stemmen tellen voor één deelnemend land.

Nieuw bij het stemmen vanaf 2024

In 2024 opent het stemmen een stuk eerder dan voorgaande edities. Zo is het voor kijkers uit niet-deelnemende landen al mogelijk om na afloop van de tweede generale repetitie te stemmen. Deze staat ongeveer 24 uur voor iedere live-show op het programma. Dit betekent dat er al vanaf maandagavond rond 23:00 uur gestemd kan worden voor de eerste halve finale op dinsdag 7 mei op tv te zien is.

Ook tijdens de finale opent het stemmen al veel eerder. Nog voor het eerste land heeft opgetreden is het al mogelijk om op je favoriet te stemmen. Veel landen willen niet als eerste optreden, omdat dit ongunstig zou zijn. Acts aan het einde van de show worden nu eenmaal beter onthouden. In 2024 kunnen mensen echter al tijdens het optreden stemmen, waardoor het voordeel is weggehaald.

Hoe kan ik vanuit Nederland op Joost Klein stemmen?

Stemmen op je eigen land is niet mogelijk. We kunnen dus niet vanuit Nederland op Joost Klein stemmen. Of is er toch een manier? Je kunt stemmen via sms’en of bellen. Let op, want hier komen wel kosten bij kijken. Wanneer je dit doet, wordt het land waar je provider vandaan komt geregistreerd. Met een Nederlandse provider is het dus niet mogelijk om op Joost Klein te stemmen. Heb je echter een buitenlandse provider, dan kun je wel je stem uitbrengen op de Nederlandse inzending. Helaas is het op andere manieren niet mogelijk om te stemmen vanuit Nederland op Joost Klein.

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.