Van Käärijä tot AR: dit zijn de wildste theorieën over Joost Kleins optreden

Donderdag is het zover: dan vertolkt Joost Klein op het grootste podium van Europa zijn hit ‘Europapa’. De eerste beelden van de repetities zijn inmiddels naar buiten gebracht, maar we weten zeker nog niet alles over de act van de Friese artiest. En er doen heel wat theorieën over Joost Kleins optreden de rondte. Wij zetten een aantal interessante voorspellingen voor je op een rij.

Ga nu naar NLZIET en kijk 14 dagen gratis naar meer dan 200.000 programma’s, series en films van SBS, RTL, NPO en meer ✅

Joost Klein treedt op in de tweede halve finale

Joost Klein brengt namens Nederland het opzwepende Europapa ten gehore. De Friese performer is ingedeeld in de tweede halve finale op donderdag 9 mei en is dan als zestiende aan de beurt, waarmee hij de afsluitende act van de avond is. Naar schatting zal hij dus rond 22:30 uur staan te hakken op het podium. Hij moet het opnemen tegen onder meer België, Zwitserland, Denemarken en Oostenrijk.

Het optreden belooft bijzonder te worden, als we Joost Klein en zijn creatieve team mogen geloven. Zo heeft Gover Meit (eerder bekend als Stefano Keizers) aangegeven dat er iets gaat gebeuren wat we nog nooit gezien hebben op het Eurovisie-podium. Maar waar kunnen we nu eigenlijk op rekenen?

Dit zijn de interessantste theorieën over het optreden van Joost Klein

1. Een gastoptreden van Songfestival-favoriet Käärijä

Een van de wildste theorieën is dat we een wel hele bekende gast mogen verwachten tijdens het optreden van Joost: Käärijä. Hem ken je nog van vorig jaar, toen hij in zijn groene pakje het hysterische nummer ‘Cha Cha Cha’ ten gehore bracht, in één klap publieksfavoriet werd en op de tweede plek eindigde. Veel mensen zijn ervan overtuigd dat er iets gaat gebeuren met de Finse artiest tijdens het optreden van Joost.

Argumenten om dit te ondersteunen? Joost Klein volgt vier mensen op Instagram: zijn creatieve team en… Käärijä. Daarnaast heeft Joost al een aantal foto’s en filmpjes gedeeld met de Fin. En dan is er nog de kip. In de eerste repetitie zagen we hoe Joost op het podium vergezeld werd door een blauwe kip; in het pak zat influencer Appie Mussa. Maar nu deelt Joost op TikTok dat de vogel vermist is. En Käärijä heeft dan weer een nieuwe hit, ‘Kot Kot’, met een clip waarin hij met kippen danst. Is híj soms de nieuwe kip?

De vraag is wel of het überhaupt kan. Aan de ene kant zou je zeggen van wel: Käärijä is al in Malmö, want hij treedt op in Eurivision Village op vrijdag. Maar hij deelt ook de ‘douze points’ uit voor Finland. En mag dat wel als hij zelf op het podium staat?

2. Visueel spektakel met Augmented Reality

Joost heeft nog een aantal visuele verrassingen voor ons in petto, zoals ook Songfestival-coryfee Cornald Maas laat weten op X/Twitter. Een aantal mensen denkt aan Augmented Reality. Dit houdt in dat er digitaal extra informatie toegevoegd wordt aan de wereld. Zo stelt iemand op social media dat de Friese artiest het op deze manier kan laten lijken alsof hij in een film of game zit. Dit is nog nooit gebeurd tijdens het Songfestival, maar in 2022 mocht het ook niet, zo geeft een Eurovisie-fan aan in de reacties. Het is niet duidelijk of de regels inmiddels veranderd zijn.

3. We hebben zeker nog 32% van het optreden tegoed

Wat de verrassingen precies zullen zijn, zullen we pas op donderdag ontdekken. Er zijn dingen die we wél al weten, bijvoorbeeld dat Joost Klein voor het eerst in de geschiedenis van het Eurovisie Songfestival gebruikmaakt van Engelse ondertiteling tijdens de aangrijpende outro van het nummer, waarin hij onthult dat het een ode aan zijn overleven vader is. Dit zagen we in de beelden van de tweede repetitie.

Maar er zullen nog wat verrassingen komen. Hoe we dit weten? Tijdens de eerste repetitie verscheen ‘34% complete’ op het scherm en tijdens de tweede repetitie was het veranderd in ‘68% complete’. Dat betekent dat we nog minstens twee-derde van wat ons te wachten staat niet gezien hebben. Spannend!

Het Songfestival-optreden van Joost Klein is op donderdag 9 mei te zien

Tijdens de tweede halve finale op donderdag 9 mei verschijnt Joost als allerlaatste op het podium. Mocht hij ons nou zo weten te verrassen dat hij door mag naar de finale, dan zal zijn optreden op zaterdag 11 mei herhaald worden. Dan wordt ook de grote winnaar gekroond. Dit zijn alle data van het Eurovisie Songfestival 2024:

UitzendingWeekdagDatumTijd
Eerste halve finaleDinsdag7 mei 202421:00 uur
Tweede halve finaleDonderdag9 mei 202421:00 uur
FinaleZaterdag11 mei 202421:00 uur
Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.