Dit is waarom de Johan Cruijff Schaal ieder jaar in een ander stadion kan worden gespeeld

Landskampioen Feyenoord en bekerwinnaar PSV hebben afgelopen vrijdag 4 augustus het nieuwe voetbalseizoen officieel geopend door te spelen om de felbegeerde Johan Cruijff Schaal. De Eindhovenaren bleken in een bomvolle Kuip net te sterk voor de Rotterdammers (0-1), waardoor de eerste prijs van het seizoen werd gewonnen door de ploeg van Peter Bosz. Maar waarom werd deze editie in de Kuip gespeeld en kan de locatie van deze wedstrijd per jaar verschillen? Alle aankomende partijen tijdens de Eredivisie kijk je ook tijdens het nieuwe seizoen weer via ESPN.

Feyenoord versus PSV in de strijd om de Johan Cruijff Schaal in 2023

Het nieuwe seizoen van de Eredivisie wordt traditiegetrouw een week van tevoren geopend met de Johan Cruijff Schaal. Ieder jaar speelt de kampioen uit de voorgaande competitie tegen de winnaar van de KNVB Beker om de felbegeerde schaal. In eerste instantie zou deze 27e editie twee dagen later, op zondag 6 augustus, plaatsvinden. De KNVB heeft echter de wedstrijd vervroegd, zodat PSV zich optimaal kan voorbereiden voor hun eerste wedstrijd in de derde voorronde van de Champions League.

Afgelopen editie ging de strijd dus tussen Feyenoord en PSV. Lang ging de wedstrijd tussen de twee voetbalgiganten gelijk op en waren de teams aan elkaar gewaagd. In de 79e minuut wist Noa Lang de late openingstreffer te scoren, waardoor PSV op voorsprong kwam. Met nog ruim tien minuten op de klok bleef de stand gelijk en mochten de Eindhovenaren de eerste prijs van het nieuwe seizoen in ontvangst nemen.

Het was overigens niet de eerste ontmoeting tussen Feyenoord en PSV in de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Voor aanvang van de wedstrijd stonden de teams al vijf keer eerder tegenover elkaar in deze exacte match. PSV is overigens de ultieme recordhouder van de Johan Cruijff Schaal. De club uit Eindhoven speelden in totaal 21 keer een finale, waarna ze 13 keer de grote prijs in de lucht mochten houden.

Waarom kan de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal ieder jaar in een ander stadion worden gespeeld?

Maar waarom werd de Johan Cruijff Schaal dit jaar in de Kuip gespeeld en niet in de Johan Cruijff Arena zoals in 2022? De wedstrijd stond tot 1996 bekend onder de naam Nederlandse Supercup en PTT Telecom Cup. Het toernooi ging toen echter op de schot middels een veranderde opzet en sindsdien werd de prijs omgegoten in zijn huidige vorm. Tot op de dag van vandaag is de prijs vernoemd naar de Nederlandse voetballegende Johan Cruijff. Sinds de naamswijziging gaat ook een deel van de opbrengst van de match naar de Johan Cruyff Foundation. De KNVB is verantwoordelijk voor de organisatie van het duel, dat twintig jaar lang in de Amsterdam ArenA werd gehouden.

De Nederlandse voetbalbond besloot echter in 2017, na overleg met Ajax, Feyenoord, PSV, AZ en Vitesse, dat de wedstrijd voortaan op een andere locatie gehouden moest worden. Sinds dat jaar is het stadion van de regerend landskampioen de thuisbasis voor de Johan Cruijff Schaal. Een van de redenen zou zijn dat de winnaar van het afgelopen Eredivisie-seizoen op deze manier extra zou worden geëerd. Het stadion van de Johan Cruijff Schaal hangt dus af van de landskampioen, waardoor het mogelijk is dat de wedstrijd ieder jaar op een andere locatie kan worden gespeeld.


Afbeelding ter illustratie

Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.