Gruwelijke documentaire ‘Jeffrey Dahmer: Mind of a Monster’ raakt je recht in je ziel

Momenteel staan abonnees van Netflix wereldwijd versteld van de dramaserie Monster: The Jeffrey Dahmer Story, een nieuwe release die op de koppositie van de wekelijkse Netflix Top 10 van dit moment staat. Vandaag reizen we echter terug naar het jaar 2020. Toen kwam Investigation Discovery met de documentaire Jeffrey Dahmer: Mind of a Monster, momenteel te zien op discovery+. We laten je in onze recensie weten wat we ervan vonden.

Recensie: documentaire ‘Jeffrey Dahmer: Mind of a Monster’ op discovery+

Laten we vooropstellen dat we graag een vergelijking tussen Netflix’ Monster: The Jeffrey Dahmer Story en de documentaire Jeffrey Dahmer: Mind of a Monster van discovery+ willen vermijden. De insteek van de beide titels is namelijk heel anders. Verfilmd drama staat recht tegenover een true crime-documentaire. Wel draaien beide titels om hetzelfde onderwerp met hetzelfde doel: laten zien wat voor afschuwelijke vergrijpen de beruchte seriemoordenaar Jeffrey Dahmer op zijn geweten heeft.

In de documentaire worden we op chronologische volgorde meegenomen door de periode van Dahmers eerste moord tot het moment dat hij in de rechtszaal staat. Tussendoor komen meerdere experts, betrokkenen bekenden van de dader aan het woord, waardoor er tijdssprongen worden gemaakt naar zijn jeugd en we ontdekken hoe hij is uitgegroeid tot het monster dat 17 slachtoffers op gruwelijke wijze om het leven bracht. Het is bizar maar waar: naast slachtoffers, psychologen, een klasgenoot en een barman neemt zelfs de vader van Jeffrey Dahmer plaats voor de camera. Een onvoorstelbaar inhumane beslissing wat ons betreft, maar wel met het gevolg dat je als kijker een inkijkje krijgt in de impact die Jeffreys daden op zijn familie hebben gehad. En in de onvoorwaardelijke liefde van een ouder voor een kind. Ook als dat kind een waar monster blijkt te zijn.

De tijdsprongen in de vertelling zijn soms wat onduidelijk, net als de aanduiding van echte opnames of later ingesproken geluidsfragmenten. Daarnaast frustreerde het ons ten zeerste dat een verhaal van slachtoffers tot twee keer toe niet compleet werd afgerond, al bleek een van deze momenten later in de docu aangevuld te worden. Buiten deze minpunten om heeft de productie van Investigation Discovery ons diep in de ziel geraakt, vooral door het persoonlijke verhaal van Dahmers vader. Ook hakken ook de emotionele beelden van de rechtszaak en het interview met een vrouw die bijna een van de slachtoffers wist te redden er keihard in. Deze documentaire is absoluut het kijken waard, zowel voor mensen die de Netflix-serie al gezien hebben als voor true crime-kijkers die nog nooit van Jeffrey Dahmer hebben gehoord. Dat wordt ook bevestigd door de reacties van kijkers.

Waar en sinds wanneer is ‘Jeffrey Dahmer: Mind of a Monster’ online te zien?

In juni 2020 werd de documentaire Jeffrey Dahmer: Mind of a Monster al gelanceerd op discovery+. Het is een productie van Investigation Discovery, een van de kanalen die onder het aanbod van de streamingdienst van Warner Bros. Discovery vallen. Daarom is hij niet te zien op concurrerende video on demand-platforms als Disney+, Amazon Prime Video, Viaplay of Videoland, maar stream je hem exclusief bij discovery+. Wel komt Netflix binnenkort met een eigen documentaire over dit bizarre true crime-verhaal, want op 7 oktober 2022 gaat Conversations with a Killer: The Jeffrey Dahmer Tapes bij het video on demand-platform in première.

De prijs van een discovery+ abonnement is €3,99 per maand of €39,99 per jaar voor toegang tot de volledige Entertainment catalogus. De eerste 7 dagen zijn echter gratis voor nieuwe abonnees. Als je ook toegang wilt krijgen tot de sportsectie met onder andere wielrennen, UFC, Grand Slam Tennis en meer evenementen, dan is de totale prijs van een lidmaatschap €5,99 p/m of €59,99 p/j.

Verhaal en informatie van de documentaire

Met toegang tot honderden pagina’s met transcripties van politie- en FBI-interviews en persoonlijke getuigenissen van familie, vrienden en nabestaanden, wordt het beklijvende verhaal onthuld over hoe Jeffrey Dahmer van verlegen puber ging naar beruchte seriemoordenaar en kannibaal.

TitelJeffrey Dahmer: Mind of a Monster
SoortFilm
Jaar2022
TaalEngels
Duur1 uur en 28 minuten
CategorieDocumentaire, Misdaad

Synopsis: discovery+ via Warner Bros. Discovery