Alles over de Jeddah F1 Grand Prix van 2023

Voor de derde keer ooit zal het Jeddah Corniche Circuit dit weekend dienen als locatie voor een Formule 1 Grand Prix. Wat weten we over dit langste stratencircuit van de F1 kalender, hoe ziet het tijdschema eruit en hoe gaat het met de coureurs? Spoiler alert: ze hebben te maken met gridstraffen, maagproblemen en een eerste ervaring ooit op dit circuit in Saoedi-Arabië…

Statencircuit in Saoedi-Arabië: we racen dit weekend op het Jeddah Corniche Circuit

We staan weer op het punt om te gaan racen op het Jeddah Corniche Circuit, een fonkelnieuw stratencircuit in de gelijknamige stad in het Midden-Oosterse Saoedi-Arabië. Pas in 2021 werd deze race toegevoegd aan de Formule 1-kalender, waardoor vooralsnog enkel Red Bulls Max Verstappen (’22) en Mercedes’ Lewis Hamilton (’21) kunnen zeggen dat ze bij deze Grand Prix als eerste over de finish kwamen. Een illuster rijtje van meervoudig wereldkampioenen dus. Zal dit jaar voor het eerst een onverwachte naam met de winst naar huis gaan of weet een van de bekende coureurs de race weer te domineren?

In Jeddah racen de drivers over een totale afstand van 6,174 kilometer. Daarmee is dit het langste stratencircuit op de agenda. De bolides rijden 50 rondjes over het circuit, waarbij elke ronde 27 bochten telt. Inhalen is hier absoluut niet gemakkelijk, dus het behalen van een goede positie op de startgrid is voor de coureurs dit weekend van essentieel belang. Zoals elk weekend zullen er weer twee streamingdiensten zijn die het hele raceweekend in Nederland uitzenden: F1 TV en Viaplay.

Meld je nu aan bij F1 TV Pro en krijg 32% korting door te kiezen voor het jaarabonnement en geniet van Formule 1, maar ook F2, F3, Porsche Supercup, alle onboard-camera’s en boardradio, historische races, documentaires en meer 🏁

Gridstraffen, maagproblemen en eerste race: coureurs in aanloop naar de Grand Prix van Saoedi-Arabie

Vorige week raceten we ook al in het Midden-Oosten, maar toen landde het motorsportcircus in de oliestaat Bahrein. De race werd absoluut gedomineerd door de Red Bull-coureurs, waardoor Max Verstappen en Sergio Pérez respectievelijk 38 seconden en 26 seconden vóór Aston Martins verrassende nummer drie—Fernando Alonso—over de finish kwamen. Het weekend eindigde daarentegen niet zoals gehoopt voor Ferrari (#4 voor Carlos Sainz en DNF voor Charles Leclerc), maar ook Mercedes zal niet hebben staan springen van hun behaalde resultaat (#5 voor Lewis Hamilton en #7 voor George Russell). De Nederlandse nieuwkomer Nyck de Vries moest in zijn AlphaTauri genoegen nemen met de veertiende plaats.

Drie updates van coureurs voor het raceweekend in Saoedi-Arabië:
1️⃣ Max Verstappen voelde zich een paar dagen lang niet fit vanwege maagproblemen, waardoor hij een dag later dan gepland in Jeddah zal arriveren (zie onderstaande tweet)
2️⃣ Charcles Leclerc weet al vóór de start van de race dat hij tien plaatsen achteruit moet op de startgrid na de kwalificatie vanwege het vervangen van de control electronics in zijn Ferrari-bolide
3️⃣ Nyck de Vries heeft veel zin in zijn eerste F1-race in Saoedi-Arabië en laat weten: “Ik heb vorig jaar de race bijgewoond, maar ik heb nog nooit op het Jeddah-circuit gereden. Wel heb ik er veel gereden in de simulator, het meest recent nog vorige week. Het lijkt me erg gaaf: een snel en lastig circuit. Ik kijk eerlijk gezegd ontzettend uit naar de uitdaging, het ontdekken van een nieuw circuit en het racen.”

Tijdschema: hoe laat kun je via F1 TV kijken naar de vrije trainingen, kwalificatie en race?

Het aftellen is inmiddels begonnen en over minder dan 24 uur begeven de coureurs zich al op het bloedhete asfalt van Djedda, waar het overdag momenteel al makkelijk boven de 30 graden uitkomt. Op het circuit zijn de omstandigheden dan ook zeker niet mild, wat meespeelt in de beslissing om in lokale tijd ’s avonds te racen. Dit leidt tot het onderstaande tijdschema.

Je kunt om 14:30 uur Nederlandse tijd klaarzitten voor VT1 op vrijdag en VT3 op zaterdag, terwijl 18:00 uur het startpunt is van VT2 (vrijdag 17 maart), kwalificatie (zaterdag 18 maart) en race (zondag 19 maart). Elk moment van dit raceweekend wordt onder andere uitgezonden via de officiële website van F1 TV.

SoortDatumBegintijd (NL)Eindtijd (NL)
Vrije training 1Vrijdag 17 maart14:30 uur15:30 uur
Vrije training 2Vrijdag 17 maart18:00 uur19:00 uur
Vrije training 3Zaterdag 18 maart14:30 uur15:30 uur
KwalificatieZaterdag 18 maart18:00 uur19:00 uur
RaceZondag 19 maart18:00 uur20:00 uur