Waarom stopt Jan Smit als commentator bij het Eurovisie Songfestival?

Nu het Eurovisie Songfestival-nummer van Joost Klein bekend is, kunnen we ons langzaam gaan verheugen op het muzikale evenement. Op 7, 9 en 11 mei 2024 is het namelijk weer tijd voor het Eurovisie Songfestival. Net als vorig jaar gaan 37 landen de muzikale strijd aan. Zoals altijd worden alle optredens voorzien van het nodige commentaar. Jan Smit ontbreekt deze editie echter als een van de commentatoren. Maar waarom is de zanger eigenlijk gestopt als Eurovisie Songfestival-commentator?

Jan Smit stopt als Eurovisie Songfestival-commentator

Ieder jaar verzorgen Cornald Maas en Jan Smit het Nederlandse commentaar tijdens het Eurovisie Songfestival. Zo geven ze meer informatie over de optredens en de kanshebbers volgens de bookmakers. Uiteraard geven ze ook zelf hun ongezouten mening. Na twaalf jaar neemt Jan Smit afscheid van zijn rol als commentator.

Vorig jaar zou de zanger al intern hebben aangegeven zijn werkzaamheden voor het Songfestival neer te leggen. Zo stapte hij vorig jaar al uit de selectiecommissie. Naar eigen zeggen is het tijd om een nieuw hoofdstuk te beginnen. Hij gaat aan de slag met zijn eigen radioshow. Vanaf 2 maart presenteert Jan Smit het programma Muziekfeest op de radio.

Jacqueline Govaert gekozen als nieuwe commentator

Jan Smit zal worden vervangen door Jacqueline Govaert. De zangeres van de band Krezip vindt het een grote eer en kijkt er enorm naar uit om af te reizen naar Malmö. Ook Cornald Maas is enthousiast en ziet de samenwerking helemaal zitten. Het Eurovisie Songfestival is overigens niet geheel onbekend voor de zangeres. Jacqueline Govaert behoort namelijk sinds vorig jaar tot de selectiecommissie. Samen met voorzitter Twan van de Nieuwenhuijzen, Carolien Borgers, Hila Noorzai, Cornald Maas, Sander Lantinga en Jaap Reesema is zij verantwoordelijk voor het uitkiezen van de Nederlandse inzending.

Joost Klein staat in de tweede halve finale

Op 11 december 2023 maakte de AVROTROS bekend dat Joost Klein Nederland zal vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in Malmö. Een droom die uitkomt voor de Friese artiest. Hij zal met zijn nummer Europapa in de tweede halve finale te zien zijn. Aan deze show doen in totaal zestien landen mee. Tien daarvan gaan door naar de grote finale op 11 mei. De Nederlandse inzending kan in ieder geval op veel positieve reacties rekenen. Ook de rest van Europa lijkt enthousiast. Op het moment van schrijven staat Joost Klein namelijk op nummer vijf in de bookmakers.

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.