Nederlandse politieke dramaserie ‘Het jaar van Fortuyn’ is nu op TV te zien en online vooruit te kijken

De gloednieuwe politieke dramaserie van Nederlandse bodem over politicus Pim Fortuyn is onlangs op de televisiezender NPO 1 van start gegaan. Het jaar van Fortuyn is door productiehuis Hollands Licht gemaakt en wordt door AVROTROS wekelijks uitgezonden. De serie is sinds 25 maart wekelijks op vrijdag om 21:30 uur te zien op TV bij NPO 1, maar je kunt nu al online bij NLZIET via NPO Plus alle vijf afleveringen vooruitkijken.

‘Het jaar van Fortuyn’ is sinds 25 maart te zien op TV en nu al online vooruit te kijken

De nieuwe serie over Pim Fortuyn van de publieke omroep AVTROTROS is sinds 25 maart 2022 op televisie te zien. Bij de streamingdienst NPO Plus zijn alle vijf afleveringen echter nu al vooruit te kijken, waardoor ze ook hier bij NLZIET te zien zijn.

De serie is een gedramatiseerde versie van de periode tussen 2001 en 2002, waarin Pim Fortuyn en Ad Melkert de verkiezingsstrijd met elkaar aangingen in de aanloop naar de verkiezingen van de Tweede Kamer in 2002. De serie behandelt ook de uiteindelijke moord op Fortuyn in het Hilversumse Mediapark in hetzelfde jaar door Volkert van der Graaf.

Het verhaal volgt voornamelijk historische gebeurtenissen die niet op camera zijn vastgelegd. Dialogen in de serie zijn daarmee voor een grotendeels fictief, maar proberen zo veel mogelijk waarheidsgetrouw te blijven. In de hoofdrollen vertolkt Jeroen Spitzenberger de rol van Pim Fortuyn en wordt Ad Melkert gespeeld door Ramsey Nasr.

Uitzendschema van de serie

Er zullen in totaal 5 afleveringen van deze serie worden uitgezonden. Hieronder vind je wat de titel van elke aflevering is en wanneer ze op TV bij NPO 1 te zien zijn, maar ook wanneer NPO Start, NPO Plus en NLZIET de afleveringen uitzenden

AfleveringTitelTV bij NPO 1NPO StartNPO PlusNLZIET
1“Geen wolkje aan de lucht”25 maart (21:30 uur)25 maart25 maart25 maart
2“Ik zeg wat ik denk”1 april (21:30 uur)1 april25 maart25 maart
3“De gewone man”8 april (21:30 uur)8 april25 maart25 maart
4“There is no business like showbusiness”15 april (21:30 uur)15 april25 maart25 maart
5“Democratie”22 april (21:30 uur)22 april25 maart25 maart

Productie en cast van ‘Het jaar van Fortuyn’

De eerste zaadjes voor de ontwikkeling van de serie werden al in 2018 geplant. Na de gebeurtenissen die tot de Brexit en het winnen van de Amerikaanse verkiezingen door Donald Trump leidden werden schrijvers Pieter Bart Korthuis en Nathan Vecht geïnspireerd om een serie te maken over de opkomst van het populisme. De opnames van deze serie gingen in april 2021 van start en werden onder andere in Haarlem, Rijswijk, Den Haag en Leiden uitgevoerd.

Ramsey Nasr, winnaar van een Gouden Kalf, schittert in de serie als PvdA-lijstrekker Ad Melkert. Jeroen Spitzenberger is als Fortuyn te zien met het typerende kale hoofd. De keuze om zich echt kaal te laten scheren bevestigt verder zijn vastberadenheid om in de huid van Fortuyn te kruipen. Verder zien we in de cast van de nieuwe politieke dramaserie onder andere Frank Lammers, Jaap Spijkers, Fedja van Huêt, Carly Wijs, Thijs Römer en Teun Luijkx.

‘Het jaar van Fortuyn’: verhaal, informatie en trailer

Voor de lijsttrekker van de populairste partij lijkt er weinig in de weg te staan om de nieuwe minister-president van Nederland te worden. Maar alles verandert als nieuwkomer Pim Fortuyn de politiek in gaat. Fortuyn roept naast bewondering ook felle weerstand op, waardoor de gemoederen steeds hoger oplopen.

TitelHet jaar van Fortuyn
SoortSerie
Jaar2022
TaalNederlands
Duur1 seizoen
CategorieDrama
RegieMichiel van Jaarsveld
CastJeroen Spitzenberger, Ramsey Nasr, Fedja van Huêt, Jaap Spijkers, Carly Wijs, Frank Lammers

Synopsis: NLZIET

Zac Chapman
Zac is een student in Kunst en Economie op de HKU. Met een passie voor film, televisie, muziek en 'all things pop culture' is hij altijd op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van entertainment.