Is Qatar groter dan Nederland?

Vanmiddag strijdt ons Oranje tegen het gastland van het WK Voetbal 2022 in de derde en laatste speelronde. Veel mensen hadden voor het wereldkampioenschap nog niet eens gehoord van deze oliestaat uit het Midden-Oosten en zij vragen zich af: is Qatar groter dan Nederland?

Oppervlakte van Qatar en Nederland

Laten we allereerst beginnen met het vergelijken van de oppervlakte van de twee landen. Onder het volgende kopje zullen we deze vervolgens in perspectief stellen door vergelijkingen te trekken tussen de afmetingen van de twee landen en afstanden tussen steden.

Het land Qatar bestrijkt in totaal 11.571 km², terwijl we in Nederland leven op een stuk grond van 41.543 km². Ben je ook nog benieuwd naar de grootte van de twee hoofdsteden? De 800.000 inwoners van Doha wonen op 132 km², terwijl een vergelijkbaar aantal mensen in Amsterdam leeft op 219 km².

Is het land Qatar groter dan Nederland?

Nee, Qatar is 3,6x kleiner dan Nederland. Ter vergelijking is het makkelijk om een interactieve kaart als The True Size Of te nemen die meebeweegt met de bolling van de aarde. Zo kun je het Midden-Oosterse oliestaatje links intikken en vervolgens slepen over de hele wereld. Wanneer je hem naar Nederland verplaatst, zul je zien dat het land ongeveer even groot als de Randstad is in Nederland.

De afstand van het Noorden naar het Zuiden van Qatar is ongeveer even ver als Groningen tot Nijmegen, terwijl de breedte van het land van West naar Oost vergelijkbaar is met de afstand van Den Haag tot Utrecht. Het land is dan ook een een stuk langer dan dat het breed is, eigenlijk enigszins vergelijkbaar met de verhoudingen van ons eigen Nederland.

Meer weten over de Midden-Oosterse oliestaat?

Mocht je graag meer willen weten over het land Qatar, dan raden we je aan om eens te luisteren naar De Grote Podcastlas. Elke week delen drie geografen in deze podcast de gekste feitjes, kleine quizjes en mooiste verhalen van steeds een ander land. Zij hebben vlak voor het wereldkampioenschap ook een aflevering gemaakt over dit land.