Wanneer staat de laatste wedstrijd van Irene Schouten op het programma?

Een dag na het WK Afstanden in Calgary kondigde Irene Schouten aan te stoppen als schaatsster. Tijdens het wereldkampioenschap in Canada veroverde ze nog drie wereldtitels en een zilveren medaille. Voor veel mensen kwam het besluit dan ook als een grote verrassing. De drievoudig olympisch kampioen zal na vijftien jaar een punt zetten achter haar carrière als topsportster. Maar wanneer is de laatste wedstrijd van Irene Schouten?

Irene Schouten stopt met schaatsen

Een dag na het WK Afstanden in Calgary maakte Irene Schouten bekend te stoppen met haar schaatscarrière. Na vijftien jaar topsport is de 31-jarige prof toe aan een andere levensfase. Een maand geleden vertelde ze het nieuws aan haar coaches Jillert Anema en Arjan Samplonius. Net als veel andere mensen uit de schaatswereld, waren ook zij verbaasd over het besluit. Aan motivatie op de trainingen ontbrak het namelijk niet. Maar diep in haar hart verlangt de prof naar andere dingen, waardoor dit haar laatste seizoen op het ijs zal zijn.

Laatste wedstrijd

Op 24 en 25 februari 2024 staat het NK Allround en Sprint op de planning. Op deze dagen worden er in schaatstempel Thialf verschillende afstanden geschaatst. Tijdens het Nederlands kampioenschap maken de profs kans op een startbewijs voor het WK Allround en Sprint in Inzell, Duitsland. In eerste instantie zou Irene Schouten ook aan de start verschijnen. Na het succesvolle WK Afstanden kiest ze er echter voor om het NK aan zich voorbij te laten gaan.

Dit betekent dat we de schaatsster ook niet meer in actie zullen zien op het wereldkampioenschap in maart. Wel is ze zaterdag aanwezig om een afscheidsronde te schaatsen. Haar laatste wedstrijd zal dan ook de finale van de Marathon Cup zijn. Deze staat op zondag 3 maart in Leeuwarden op het programma.

Hoogtepunten uit haar carrière

Na vijftien jaar is het voor Irene Schouten tijd om afscheid te nemen van haar carrière als topsportster. In deze jaren heeft ze heel wat prijzen bij elkaar geschaatst. Zo won ze vijf keer een gouden medaille tijdens het EK Afstanden en mocht ze twee keer de tweede plaats verzilveren. In 2015 won ze haar eerste wereldtitel op het onderdeel massastart. Daar bleef het niet bij, want de prof mocht vijftien keer het wereldpodium betreden.

In Calgary dit jaar reed ze zelfs haar succesvolste WK ooit. Ze ging naar huis met drie gouden plakken en een zilveren medaille. Naast de vele kampioenschappen kunnen de Olympische Winterspelen van Peking in 2022 niet ontbreken. Tijdens deze Spelen won Irene Schouten maar liefst drie gouden medailles (massastart, 3.000 meter, 5.000 meter) en een bronzen plak op de ploegenachtervolging.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.